Kaj dogaja? Ah, nič takega. Zamujene, izgubljene iluzije Jonasa Žnidaršiča.

12.3.2019 / 06:10 4 komentarji
Kot če bi jaz spet začel pisati kolumne na zadnji strani Sobotne priloge Dela in si obetal, da bom tak frajer kot nekoč.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Kot star fan Jonasa Žnidaršiča sem globoko razočaran nad oddajo Kaj dogaja. Pa toliko sem si obetal. Komaj sem čakal. Leta in leta nisem mogel razumeti, zakaj ga razen v tiste butaste kvize za nič na svetu ne pripustijo na televizijo. Zakaj mu ne dajo priložnosti in prostih rok za res dobro humoristično, satirično oddajo.

Dolgo, predolgo sva si z Jonasom Ž. delila frustracije, da lahko v razvedrilnih programih nastopa vsak novopečen šaljivec z nizkim emšom in IQ-jem, medtem ko on — človek vrhunskih talentov za zbijanje šal in delanje fac in kot foter sodobnega slovenskega TV humorja — ne more.

A ko so se ga pet, deset, petnajst let prepozno končno le usmilili, je oddaja izpadla kot talkshow zamujenih in izgubljenih iluzij TVS in Jonasa samega. Ker se nacionalka ni že prej spomnila na tak žanr in format in na konkretnega voditelja — in ker on sam deluje samo še kot eden od mnogih nakotenih standupov, ki so se znašli pred kamero.

Brand! A ne, družba?

Oddaje Kaj dogaja ni žalostno gledati samo zato, ker je uvodna špica s kuro standardno beden vizualni in pomenski diletantizem TVS. Ali zato, ker je standardno bedna scenografija na platoju. Ali zato, ker voditelju niti normalne kravate ne znajo zrihtati.

Ne, oddajo je žalostno gledati zato, ker Jonasa Žnidaršiča silijo — in ker se Jonas Žnidaršič sam sili — v duhovičenje o Šišku, Šarcu, Lebnu, Cerarju in drugih običajnih osumljencih v limonadi vladnih kadrovskih menjav.

Žalostno, ker ne scenarist z ekipo ne urednik ne voditelj sam niso znali poskrbeti za to, da bi iz Kaj dogaja res končno naredili dostojen slovenski talkshow tipa David Letterman, Stephen Colbert, Jon Stewart, Conan O’Brien, John Oliver itd.  Namesto tega smo dobili postane in prežvečene vice o političnih temah, ki že sami po sebi ne bi bili preveč duhoviti, tudi če ne bi bili postani in prežvečeni.

In predvsem je žalostno, ker je izpadlo, kot da se vsem vpletenim zdi dovolj, da se zdi smešno in zabavno že njim samim, in kot da iz tega sklepajo, da se bo zato zdelo tudi nam pred malimi zasloni — ker pri tem pač kvalitetno zapravljamo čas s tem, da gledamo dobro, staro, legendarno Jonasovo grimasiranje. Ker on je brand. A ne, družba? In ker je TV Slovenija tudi brand.

Že mogoče. Toda oddaja Kaj dogaja ni dosega niti Godlerjevega talkshowa Ta teden na Planetu.

Sicer ne razumem, zakaj je Norma Korošec sploh sprejela povabilo v Kaj dogaja. A če ga je že, je treba reči, da je nastop odlično izkoristila. Osladno pokroviteljskega Jonasa, ki ji je sprva deplasirano hofiral — češ, čedno dekle bi pa ja lahko grožnjo s posilstvom razumelo kot kompliment! —, je z odločnim kontriranjem dobesedno povozila.

Primer Norme Korošec

Višek bizarnosti oddaje pa je bil izbor Norme Korošec za gostjo.

Kako jim je prišlo na misel, da v oddajo povabijo nekoga v zvezi z nečim, kar je bilo aktualno pred enim letom in še to samo dva dni?! Kako se jim ni zdelo zamalo publiki podtakniti minoren, četudi tipično ostuden internetni incident, ki se je marca lani zgodil na Twitterju?

In kako se jim ni zdelo vsebinsko zgrešeno povabiti žrtev vulgarnega trolanja? Kaj pa so pričakovali? Da bo dekle sproščeno pokramljalo z voditeljem o svojih občutkih ob javnem namigovanju nekega primitivca — po voditeljevih besedah “uglednega novinarja”! —, da bi jo posilil? Ker tega pa res ne slišimo vsak dan. Ali pa so jo povabili zato, da bi vesoljno slovensko občinstvo v praznem teku sobotnega večera Norma spravila v boljšo voljo?

In kot da že ta kontekst ne bi bil dovolj, je Jonas pred Normo izpadel kot osivel bedak, ki ne samo da še ni slišal za politično korektnost, ampak se mu zdi tudi nepotrebna v še tako kočljivih primerih in kontekstih.

Sicer ne razumem, zakaj je Norma Korošec sploh sprejela povabilo v Kaj dogaja. A če ga je že, je treba reči, da je nastop odlično izkoristila. Osladno pokroviteljskega Jonasa, ki ji je sprva deplasirano hofiral — češ, čedno dekle bi grožnjo s posilstvom lahko razumelo kot kompliment! —, je z odločnim kontriranjem dobesedno povozila.

Tako je voditelj na koncu moral vleči iz rokava vse svoje konverzacijske spretnosti, da se je rešil iz zagate z besedami, da nima druge izbire, kot da se z njo strinja, čeprav je v isti sapi še naprej relativiziral tisti tvit (“nespretna izjava”, “mogoče tudi bebasta” itd. itd.).

7. januar 1995

Pred dvema letoma in pol sem po premieri Jonasove monokomedije Jonas: Avtokomedija v Špas Teatru pod naslovom Jebiga, Jonas! Težko je v naši domovini biti star 54 let … ne preveč preroško napisal, da je Jonas Žnidaršič “simbol moje prepotentne generacije, nad katero se je ta družba najprej navdušila, potem pa jo je prežvečila in izpljunila.”

Se pardoniram in popravljam: pri 57 letih pa tej družbi spet postaneš všeč — ali morda vsaj on — in te začne spet prežvekovati. Ampak očitno je za to že prepozno. Nimaš več okusa in nihče več nima apetita. Ne v pop kulturi in ne v medijih.

Pretenciozni old-school znamki TVS in Jonas sta po mojem tako zaverovani v svoje glumaške in produkcijske sposobnosti, da sta mislili, da bomo vsi dol padli na oddajo, ki so jo zasnovali tako, kot da se v 20 ali 25 letih ni nič spremenilo.

Ali še bolj slikovito in samokritično rečeno: oddaja Kaj dogaja je nekaj takega, kot če bi se jaz lepega dne spet pojavil s tedensko kolumno na zadnji strani Sobotne priloge Dela, tako kot 7. januarja 1995 — in mislil, da bom spet tak frajer kot nekoč.

Pretenciozni old-school znamki TVS in Jonas sta po mojem tako zaverovani v svoje glumaške in produkcijske sposobnosti, da sta mislili, da bomo vsi dol padli na oddajo, zasnovano tako, kot da se v 20 ali 25 letih ni nič spremenilo. — [Screenshot: TVS/Fokuspokus]

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE