Ne, žal ne gre za zaroto. Še huje, gre za različnost.

2.3.2019 / 06:08 Komentiraj
Dobršen del prebivalstva ne bo objokoval propadle evropske kulture. Ali videl problema ob izumrtju slovenskega (na)roda.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Kompleksne naravne in družbene pojave so si ljudje tisočletja razlagali s pomočjo koncepta čudeža, božjega posredovanja, posredovanja nekoga ali nečesa, česar ne vidimo. Tako se je uganka vzročnosti dopolnila, radovednost je bila potešena, morebitno spoznanje zapletenega ustroja pojava pa zatrto.

Človek kot človek, dobri stari homo sapiens se ne spreminja čez mero. Tudi danes nas podobne psihološke težnje silijo v podobne mehanizme soočanja. Ali bolje, nesoočanja. Kompleksne družbene pojave — z naravnimi smo se v glavnem že pomirili — vse preradi razlagamo s tem istim božjim ali bolje, demonskim posredovanjem. Namreč s teorijami zarot.

Migranti? Zarota. Multi-kulti? Zarota. LGBTQ+? Zarota. Pro-choice? Zarota. Feminizem? Zarota. Globalno segrevanje? Zarota.

Ne, ne gre za zaroto. Gre za različnost. Za radikalno različnost v pogledih na to, kaj je legitimno, normalno, drugačno. Kaj je razložljivo brez teorije zarote. Ne, ne gre za zaroto. Še huje je.

Če bi šlo za zaroto …

Če bi šlo za zaroto, bi jo lahko razkrinkali. Lahko bi vsaj pokazali na zarotnike, ki bi jih že samo razkritje spravilo v položaj krivcev, barabinov. Če bi šlo za zaroto, bi obstajala prava stran in bi obstajala množica zavedenih in nedolžnih. Če bi šlo za zaroto, bi to pomenilo, da smo vsi, ki nam je nekaj prikrito, na pravi strani in da tudi razmišljamo bolj ali manj podobno in imamo o ključnih vprašanjih enako mnenje. Če bi šlo za zaroto, bi še vedno obstajala neka normalnost.

Ampak tu ne gre za zaroto.

Dobršen del prebivalstva je res mnenja, da je treba ne samo beguncem, temveč tudi številnim migrantom odpreti vrata v Evropo. Tudi za ceno varnostnih tveganj. Bodisi zaradi zgodovinske krivde ali pa iz preprostega instinkta človečnosti. Motivi so lahko različni.

Dobršen del prebivalstva je res mnenja, da je treba kulturno različnost spoštovati, četudi demografski trendi nakazujejo, da bo to mogoče rezultiralo v relativizacijo civilizacijskih dosežkov, ki jih imamo za … — no, pač za civilizacijske dosežke.

In ja, dobršen del prebivalstva ne bo pretirano objokoval propadle evropske kulture oz. tega nima v planu. Dobršen del prebivalstva tudi res ne vidi hudega problema ob morebitnem etničnem izumrtju slovenskega (na)roda.

Kaj meni del demosa

Del prebivalstva je res mnenja, da je heteronormativnost v javnem izobraževalnem sistemu tako zelo krivična in stigmatizirajoča do manjšinskih spolnih identitet, da je edini pravilni odgovor na to stanje izobraževanje in vzgoja za strpnost že od predšolske vzgoje dalje. Del demosa tudi resnično meni, da je vsako omejevanje splava v nasprotju z najvišjimi etičnimi standardi.

Naprej. Da, del prebivalstva je resnično prepričan, da je podpovprečna zastopanost žensk na političnem, gospodarskem, umetniškem in sploh vsakem parketu, ki ga čisla s svojim levoliberalnim umom, krivičen in vsiljen izkaz represivnega patriarhalnega gospostva.

In končno, res velik del prebivalstva je res mnenja, da je vzdrževanje okoljskega ravnovesja — ali vsaj prizadevanje, da tega ravnovesja ne bi zrušili — pomembna naloga svetovne politike. Tudi za ceno nižje gospodarske rasti ali nižanja materialnega standarda.

Zato vas žal moram, dragi teoretiki zarote, ki ste praviloma med desničarji, razočarati. Ne gre za zaroto. Normalnost, na kateri bi vaša teorija zarote morala biti edini razumni odgovor na vprašanje motivov, ne obstaja več. Obstaja heterogeno politično in vrednostno telo, ki diha s tisoč različnimi upanji in ideali. In to je včasih težko sprejeti.

Žal ne gre za zaroto

Zato vas žal moram, dragi teoretiki zarote, ki ste praviloma med desničarji, razočarati. Ne gre za zaroto. Normalnost, na kateri bi vaša teorija zarote morala biti edini razumni odgovor na vprašanje motivov, ne obstaja več. Obstaja heterogeno politično in vrednostno telo, ki diha s tisoč različnimi upanji in ideali. In to je včasih težko sprejeti.

Sklicevanje na zaroto to različnost na mah eliminira in diskvalificira. Ta, ki naj bi se po vašem mnenju skrival — ker ena od glavnih lastnosti zarote je namreč njena tajnost —, se ne skriva. Odkrito agitira in je prisoten v množičnih medijih. Piše akademske članke in nasploh izkazuje neničelno stopnjo inteligence. Zato mu preproste zaslepljenosti ne moremo očitati. Vsaj ne v večji meri, kot bi jo lahko očitali vam. Izpostavlja se z imeni in priimki, na ulicah in v parlamentih, strpno in nestrpno, predvsem pa ga stališč ni sram. Če že česa, ga je sram reakcionarnih nasprotnikov.

Zarote ne izključujem zato, ker ne bi obstajal nek agent s tako “zavržnimi” cilji, kot jih panično navajate teoretiki zarote. Tak agent obstaja. Gre samo za to, da se ta agent ne skriva in da svojih ciljev oziroma motivov nima za zavržne — temveč za plemenite.

Sicer pa imate prav. Upanje na dialog med stranema, ki druga drugo komajda, če sploh, dojemata brez sklicevanja na zaroto, je mogoče jalovo upanje. Ugotavljanje, da pri vsem tem ne gre za zaroto, zato morda ni tako pomembno in uporabno. Morda je v končni fazi res bolje za vse in za ljubi mir, če različniku pripišemo zavedênost in/ali njegovo delovanje razložimo kot zarotniško, kot pa da bi njegovo stališče prepoznali kot razumno in iskreno.

Takrat bi šele bil hudič!


OpombaTekst je bil prvotno objavljen na avtorjevem blogu Bla Bla Blaž v ponedeljek, 25. februarja 2019, pod naslovom Ne gre za zaroto. Huje je. Verzija na Fokuspokusu je editirana. Objavljeno s privoljenjem avtorja.

— [Fotografija: Marko Crnkovič: Anton Puchegger: Missie, bron. Alte Nationalgalerie Berlin.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE