Ali Štefanecu res nihče nič ne more? Ali samo noče?

23.2.2019 / 06:10 Komentiraj
S svojo prislovično odločnostjo, verodostojnostjo bo Šarec gotovo znal poskrbeti za učinkovitejšo KPK (in predsednika).
NAROČI SE PRIJAVI SE

Svet24.si je objavil zgodbo, kako je ostal brez pogovora s predsednikom KPK Borisom Štefanecem. Ta je najprej pristal na intervju za časopis, vendar je uredništvo prosil, naj mu vprašanja pošljejo vnaprej — a ko so mu ustregli, je brez pojasnila preklical dogovor.

Če pustimo ob strani tabloidno napihovanje zapleta, je v zgodbi vendarle precejšnje zrno resnice: Štefanec se rad izogne podajanju izjav za medije in nastopanju pred novinarji.

Moti predvsem njegova samovoljnost, da se bo sam odločil, kdaj bo nastopil pred novinarji. Štefanec je namreč uredništvu sporočil, da bi dal intervju šele konec maja.

Ko bo sam rekel

Takole pišejo na Svetu24.si:

“S Štefanecem smo zato želeli opraviti pogovor predvsem o stanju korupcije v državi, na kar je predsednik komisije sprva pristal. Zaradi neljube izkušnje, ko je Štefanec pred časom nastopil v oddaji ene izmed televizij, ki je bila bolj namenjena napadu nanj kot predstavitvi stanja v državi, so nas [iz KPK] zaprosili, da vprašanja pošljemo vnaprej. Prav zaradi njegove neljube izkušnje s televizijskim nastopom smo na to izjemoma pristali in komisiji posredovali okvirna vprašanja, a to še vedno ni bilo dovolj. Želeli so imeti konkretna vprašanja in ta smo prav tako posredovali.”

“Po prejemu vprašanj bi nam v skladu z dogovorom morali poslati termin za intervju, vendar se je protikorupcijska komisija zavila v molk. Šele ob našem vnovičnem poizvedovanju so nam sporočili, da si je Štefanec premislil. Prek zadolženih za odnose z javnostjo je sporočil, da bi bil primernejši čas za pogovor nekje konec maja, ko bo protikorupcijska komisija pripravila letno poročilo.”

Volja do medijskega nastopanja

Doslej še nismo opazili, da bi Štefanec imel voljo do medijskih nastopov samo ob pripravi letnih poročil. Ravno nasprotno. KPK je državni organ, zato Zakon o medijih zavezancem — med katerimi je tudi KPK — v 45. členu nalaga dolžnost, da mediju odgovorijo v sedmih delovnih dneh od prejema vprašanja ali da mu do konca naslednjega delovnega dne sporočijo, da (če) odgovor zavračajo ali delno zavračajo.

Težko rečemo, da ima zgornji primer status zavrnitve v čisti obliki. Svet24 je svoje povabilo na pogovor namreč kombiniral s pošiljanjem vprašanj, ki so jih naknadno dostavili na željo predsednika KPK. Zato je nastal vtis, da se izogiba odgovorom in jih prelaga na konec maja.

Dejansko je šlo za sugestijo, da bi raje nastopil šele ob določenem času, ki bi mu ustrezal. Zato je težje reči, da je neposredno kršil zakonodajo — neglede na to, kako sumljivo in predvsem “izbirčno” zveni njegova zavrnitev.

Intrigantno

Toda moja poanta je drugje.

Napačno bi bilo sklepati, da Štefanec ne ve, kaj dela. Izhajati je treba iz nasprotne predpostavke: da se še predobro zaveda svoje samovoljnosti — in tega, da mu nihče nič ne more.

Pardon: ne da mu nihče nič ne more, ampak mu nihče nič noče. Vključno s pasivnimi mediji.

Za analizo je najbolj intrigantno njegovo že dolgo nazaj napovedano ravnanje: ob odhodu Alme Sedlar, namestnice predsednika KPK, smo vsi v en glas ugotavljali, da je Štefanec pripeljal boj proti korupciji na margino nedogajanja — in da vsem političnim opcijam, ki so pri tem aktivno sodelovale, obglavljeni organ ustreza. Da nanje deluje kot kamilični čaj. Da jih pomirja.

Naj spomnim: zgodbo je zakuhal predsednik republike Pahor in je v nobeni točki ni hotel razrešiti. Anemični predsednik anemične institucije je po volji vseh — očitno tudi po volji tistih, ki so zanjo odgovorni.

Če na hitro analiziram odnos političnih strank do Štefaneca, bi rekel, da sta ga pri življenju vzdrževali predvsem dve: Cerarjeva SMC in Janševa SDS. Pa ne samo zato, ker sta bili v času njegovega mandata najmočnejši — temveč zato, ker sta mu vedno priskočili na pomoč.

Kdo naj Štefaneca razreši

Zdaj, ko je na oblasti tako popularni Marjan Šarec — ki je imel že toliko povedati o boju proti korupciji —, pa je skrajni čas, da ga spomnimo, kaj vse je o vlogi KPK in njenem predsedniku že povedal. Naj spomnim na prvo Šarčevo izjavo v zvezi s KPK, ko je še kot predsedniški kanididat novembra 2017 odgovarjal na vprašanja Piratske stranke:

“Tako kot vsak državljan sem lahko preko medijev spremljal pozive gospe Sedlar, da se nekaj stori glede slabega delovanja KPK in izgube zaupanja v javnosti. Zgodilo se ni nič. Gospa je imela dosti in je odstopila. Vse skupaj kaže na nevzdržno stanje v senatu KPK, ki bi ga morala aktualna politika razrešiti, če ima resen namen v boju proti korupciji.”

Predsednik LMŠ je kot predsednik vlade zaprisegel 17. avgusta 2018. Ni videti, da bi se od takrat kaj zgodilo.

Pa poglejmo, kakšen poseg je Šarec še pred dobrim letom dni predlagal:

“Brez državnega zbora ne bo šlo. Zato bi bilo potrebno pozvati državni zbor, da začne postopek razrešitve predsednika KPK v skladu z zakonom ter razrešitev tudi temeljito argumentirati. Je pa res, da v treh letih od imenovanja komisije ne predsednik republike, ne vlada, niti državni zbor niso pokazali resne pripravljenosti, da se o razrešitvi odloča, čeprav vsi govorijo o slabem delu komisije.”

“Druga možnost je sprememba zakona. Na način, da lahko predsednik republike predlaga državnemu zboru razrešitev celotnega senata KPK ali samo posameznega člana. Seveda mora predlog vsebovati tudi zelo tehtne razloge za razrešitev.”

Status quo

Iz dejstva, da je omenjene ukrepe Šarec predlagal kot kandidat za predsednika republike, lahko sklepamo, da je hotel s tem tudi povedati, kaj bi po njegovem moral narediti Pahor — pa tega ne naredi.

V istem odgovoru je namreč pojasnil, da sam nikakor ne bi pristal na scenarij čakanja, da se Štefanecu izteče mandat (31. marca 2020):

“Stanje, kot smo mu priča na KPK, ne koristi državi, ljudem in našemu ugledu v tujini.”

V nadaljevanju je še povedal, da bi v kratkem času sklical posvet vodij poslanskih skupin in utemeljil, zakaj predsednik senata ni več primeren za funkcijo, ki jo opravlja.

Tako zdaj nestrpno čakamo na Šarčeva dejanja. S svojo prislovično odločnostjo, zaradi katere mu tako raste popularnost, in verodostojnostjo besed, bo v funkciji predsednika vlade za to zagotovo znal poskrbeti.


OpombaTekst je bil prvotno objavljen na avtorjevem blogu In media res v petek, 22. februarja 2019, pod naslovom Premier Šarec, ki bi, a še ni razrešil Štefaneca. Verzija na Fokuspokusu je editirana. Objavljeno s privoljenjem avtorja.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE