Thelma in Louise gresta na napolitansko pizzo

23.2.2019 / 06:08 Komentiraj
Ena od naju bo šla. In to ne ona. Ona bo ostala. In še naprej jedla pizzo iz moke, ki ji je primešano nekaj magičnega.
NAROČI SE PRIJAVI SE

“Thelma in Louise na koncu umreta. Kaj bova umrli na koncu tega večera?” je rekla.

“Nekaj v nama bo zagotovo umrlo ta večer,” sem odvrnila irskemu dekletu, ki me je na nek način udomačila. Zastrmeli sva se druga v drugo in planili v smeh.

Kolesi sva pustili samo korak od trga Sant’Ambrogio, kjer ob sobotnih jutrih listam vikend izdajo Financial Timesa. Suhoparni del vržem v torbo in preberem ostalo.

So trenutki, ko tako zelo pogrešam sobotni časopis v domačem jeziku, da tega sploh ne znam opisati. Sobotni časopisi so bili vedno moja najljubša razvada. Ob nedeljah zjutraj se včasih pomučim z italjianskim La Lettura. Zvečer pa si moram priznati, da se ne spomnim dobro, kaj sem sploh brala.

Prijeli sva se za roke in pobalinsko zakorakali v razsvetljeno pizzerijo, kot da vstopava v nebesa. 

Il Pizzaiuolo

Pozneje sva bili tako zaposleni z napolitansko pizzo, da sva v nekem trenutku nehali govoriti. To se zgodi vedno, odkar prihajava v to pizzerijo. Kot da v moko zamešajo nekaj magičnega. V pizzeriji poznava že vse zaposlene in oni poznajo najin okus. Videli so naju, kako se smejeva. Ali pojema. Pa tudi jokava. Celo vse troje hkrati.

Nikoli nisem bila na Irskem. Vsaj ne v tem življenju. Nimam pojma zakaj, ampak Irci so mi zelo blizu. Z njimi se veliko bolj zaštekam kot z drugimi tujci tukaj.

Moja irska prijateljica je zelo lepa ženska. Visoka, sloka, z bistro modrimi očmi. Zame si je izmislila hvalospev o klasični evropski lepotici. Tisti iz črno-belih filmov. Bilo mi je nerodno, ko mi je to povedala.

Vedno bližje si prihajava. Vedno bolj ugotavljava, koliko stvari naju veže. Kmalu po tistem, ko sva prispeli v Firence, sta naju moška, ki sva ju klicali “ljubeči partner”, “doma” vrgla na cesto. Njo nekje v vukojebini v Indiji, mene nekje v vukojebini v Sloveniji. Preteklo je veliko časa in veliko solz, da se zdaj temu hvaležno in neobremenjeno smejiva.

Izginila s Facebooka

Spoznali sva se na gledaliških delavnicah. Ona je bila takrat še s partnerjem, jaz že v postpartnerskem razsulu. Zdravila sem se z gledališko prakso. Najprej me je bilo tako strah povzdigniti glas, da mi je učitelj igre rekel: “Lep glas imaš, ampak to ni dovolj. Začni ga že enkrat uporabljati.” 

Po kakšnem mesecu dni je nehala hoditi na gledališke vaje in je več nisem videvala. Poslala mi je samo sporočilo o neki igralki, ki da izvaja zanimive gledališke učne ure. Ni me pritegnilo. Izginila je tudi s Facebooka. Ko izgineš s socialnih omrežij, je podobno, kot da umreš.

Naslednjič sem jo videla samo slučajno. Od daleč. Zdela se mi je drugačna. Čeprav se takrat sploh še nisva res poznali, sem vedela, da se je v njenem življenu moralo marsikaj spremeniti.

Minilo je nekaj mesecev, preden sva prvič zares govorili. Takrat sva se zmenili, da bova pripravili predstavo. Začeli sva se dobivati vsak teden in razvijali ideje. Iz predstave ni bilo nič, ampak od tistega trenutka naprej sva povezani. Razvilo se je prijateljstvo.

Fantazma

Kmalu bo ena od naju odšla drugam. In to ne bo ona. Ona bo ostala. In še naprej jedla pizzo, narejeno iz moke, ki ji je primešano nekaj magičnega. Morda napolitanski švic. Ali natakarjev očarani pogled, ko jo bolj ali manj naskrivaj opazuje. Ampak mogoče se ji bo uresničila življenjska želja. Šla bo. Na drugo stran Evrope. 

“Nocoj ne bova govorili o odhodih,” reče in si tlači v usta trikotnik z mocarelo in paradižnikovo omako.

“Saj veš, da jaz nočem o tem govoriti,” odgovorim, ko odlagam stekleničko z domačim čilijevim oljem. Nazdraviva. S posebnim, napol irskim, napol slovenskim trkom.

Od vseh dni, ki so še ostali, obstaja samo današnji. Stabilnost je precenjena. Prihodnost in planiranje sta fantazma. Še tako dobro pripravljeni načrti lahko vedno splavajo po vodi. Edino, kar se še lahko zgodi, je nepredvidljivost življenja.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE