Odličen dan za ribe bananarice, psihopate, Salingerja

19.2.2019 / 06:08 Komentiraj
Kaj naj si mislim? Da je psihopat? Si je hotel soditi sam, preden bi naredil kaj slabega? Ne vem. J. D. zna presenetiti.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Salinger, Jerome David Salinger mi je s knjigo Varuh v rži — napisal jo je leta 1951 — prvič prišel v roke že na faksu. Priznam, da sem bila še premlada, da bi razumela to njegovo odmaknjenost od novinarjev in sveta. 

Rodil se je leta 1919 v New Yorku. Mati je bila Irka, katoličanka, oče pa Jud. Ob konfliktnih odnosih z očetom, še posebej pa po travmatični izkušnji v 2. svetovni vojni se je Salinger razvil v skrivnostno, samotarsko, protislovno osebnost.

Živel je sam na posestvu v Cornishu v New Hampshiru in samo tu in tam sam poskrbel, da je v javnost pricurljala kakšna novica o njem. Sicer pa je skrit novinarje vedno odganjal in zavračal intervjuje.

Kratke zgodbe je objavljal v New Yorkerju od leta 1945 do 1965 in si ustvaril svoj značilen slog. Devet najboljših zgodb je objavil v zbirki Nine Stories, ki jo v slovenskem prevodu pod odličnim naslovom Odličen dan za ribe bananarice berem zdaj.

Možakar in punčka

Mladi mož, za katerega njegova žena pravi svoji zaskrbljeni mami, da njegove psihične težave niso tako hude, na plaži sreča punčko in ji začne razlagati o ribah bananaricah. Ribe bananarice so čudna vrsta rib. Prehranjujejo se z bananami. Zatečejo se v banansko luknjo in se nažrejo banan. Toliko banan pojejo, da se odebelijo in ne morejo več iz bananske luknje. Tam pa zaradi bananske vročice nazadnje umrejo.

Zgodba je do konca izmišljena. Bil pa je prepričljiv. Ko gresta plavat, punčka na blazini zagleda bananarico s šestimi bananami v ustih. Po mojem je to rekla samo zato, ker je imela dovolj njegovega nakladanja.

Ta zgodba o možakarju in punčki je precej čudna. Nekje v daljavi slutim nagnjenje k pedofiliji.

Konec zgodbe je presenetljivo nenaden. Ko pride s plaže nazaj v hotel, Seymour Glass stopi k postelji, kjer spi njegova žena, vzame revolver … — in se ustreli.

Ne vem, kaj naj si mislim. Je bil psihopat? Si je hotel soditi sam, še preden bi naredil kaj slabega? Ne vem. Moram pa priznati, da Salinger zna presenetiti kot klofuta.

Salinger, Jerome David Salinger mi je s knjigo Varuh v rži — napisal jo je leta 1951 — prvič prišel v roke že na faksu. Priznam, da sem bila še premlada, da bi razumela to njegovo odmaknjenost od novinarjev in sveta.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE