69. Berlinale: Dolgoletni direktor se poslavlja od medvedjega festivala

7.2.2019 / 06:08 Komentiraj
Šele naslednje leto bomo videli, ali je novo vodstvo vneslo nov veter. Vrača se tudi naš igralec Mandić v nemškem filmu.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Nocoj se bo v Berlinu začel Berlinale. Mednarodni filmski festival bo letos že 69. po vrsti. Ponavadi posebej omenjamo samo okrogle obletnice, a tudi letošnja edicija je nekaj posebnega, saj bo zadnja pod vodstvom dolgoletnega direktorja Dietra Kosslicka.

Kosslicku se letos maja izteče mandat, zamenjal pa ga bo novi direktor in programski vodja Carlo Chatrian, dosedanji umetniški vodja filmskega festivala v Locarnu. V bistvu pa bosta naslednji, 70. Berlinale že vodila dva, saj so Švicarju Chatrianu za networking in finančne posle na pomoč poklicali Nizozemko Mariette Rissenbeek, dosedanjo direktorico informacijskega in svetovalnega centra za svetovno promocijo nemškega filma German Films Service + Marketing GmbH.

Veliki in mali medvedi

Lani sem ob začetku 68. Berlinala pisala o nezaupnici Kosslicku, ki jo je konec leta 2017 podpisalo 79 nemških režiserk in režiserjev. Izrazili so željo, da bi zavel nov veter, da bi festival postal prepoznavnejši in tako bolje konkuriral beneškemu in kanskemu. Čez eno leto bomo torej videli, ali se je v tej smeri res kaj spremenilo.

Letošnjo promocijo s plakati so že drugo leto zaupali švicarski agenciji Velvet. Od 11. januarja dalje jih je mogoče videti po celem Berlinu. Leitmotiv letošnjih plakatov so v medvedje kostume oblečeni dolgoletni ljubitelji, obiskovalci in sodelavci Berlinala.

Za zlate in srebrne medvede se letos poteguje 17 od 23 izbranih filmov v tej sekciji, ostali bodo prikazani izven konkurence. Sedem filmov je nastalo pod režijsko taktirko žensk, deset so jih režirali moški, pri produkciji in koprodukciji pa je sodelovalo 25 različnih držav.

Slovenski prispevek

Med tekmovalnimi filmi je prisotna tudi Slovenija — in sicer v filmu Bog obstaja, ime ji je Petrunija makedonske režiserke Teone Strugar Mitevske, ki je makedonsko-slovensko-belgijsko-francosko-hrvaška koprodukcija. Slovenski producent je Danijel Hočevar iz produkcijske hiše Vertigo.

Film se dogaja v makedonskem Štipu, kjer lokalni duhovnik v reko vsakega januarja vrže leseni križ, za katerim se s skokom v vodo požene na stotine mož. Verjamejo namreč, da bosta tistega, ki ga bo prvi potegnil iz vode, spremljala sreča in uspeh — toda v reko tokrat skoči tudi dekle, Petrunija, ki ji uspe zgrabiti križ pred vsemi moškimi. Jeza moških, da je ženska drznila kaj takega in tudi zmagala, pripelje do popolnega kaosa. Toda Petrunija ne odneha …

V sekcijo Panorama je uvrščen film Šivi, srbsko-slovensko-hrvaško-bosansko-hercegovska koprodukcija režiserja Miroslava Terzića. Slovenska koproducenta sta Alan Vitezič in Darko Vinkl iz produkcijske hiše Nora.

Film obravnava temo novorojenčkov iz beograjskih porodnišnic, ki so bili ob rojstvu razglašeni za mrtve, v resnici pa so bili prodani za posvojitev … Scenarij je navdihnila zgodba matere, ki ni hotela verjeti, da je njen otrok res umrl, in ki je dolga leta preživela na sodiščih in v uradih. Po dvajsetih letih verjame, da je našla svojega sina, ki da zdaj živi z novo družino blizu Beograda.

Vrnitev Marka Mandića

Po letu 2007, ko je bil Marko Mandić ena od evropskih “vzhajajočih zvezd” (Shooting Stars, kot predlani Maruša Majer), in letu 2013, ko je zablestel v kar dveh filmih — kot Carl Böhmer v filmu Gold Thomasa Arslana in kot Victor v filmu Lose Your Head Stefana Westerwelleja in Patricka Schuckmanna —, se slovenski filmski in gledališki igralec vrača na Berlinale v celovečernem prvencu Xaverja Böhma. Film O Beautiful Night je nastal v produkcijski hiši Komplizen Film, ki je posnela Tonija Erdmanna (2016) režiserke Maren Ade (27. Liffe) in Western (2017) Valeske Grisebach (28. Liffe).

Mandić tokrat nastopa v vlogi Smrti, ki poskuša ozdraviti glavnega junaka Jurija njegovega paničnega strahu pred krokarjem.


OpombaTekst je bil prvotno objavljen v sredo, 6. februarja 2019, na avtoričinem blogu pod naslovom Slovenski filmski prispevek na 69. Berlinalu, ki se odvija zadnjič pod vodstvom Dietra Kosslicka. Verzija na Fokuspokusu je editirana. Objavljeno v dogovoru z avtorico.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE