Ne ukinit bralne značke. Brat je fajn. (Pisat pa še lepš.)

28.1.2019 / 06:08 Komentiraj
Keš zbirat za ta malo Kardashianko? Pa saj ne morš verjet. Za ker kurac? Dejmo še zamaške začet zbirat. Mah, no comment.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Sem neki brala, da eni bi kr ukinli bralno značko. K da hočejo načrtno narest pobebljen in nepismen folk, da jih maš pol pod kontrolo. Marionete, k ne berejo.

Men je bla pa bralna značka zakon. Ker smo se selili, je dost porazgubljenega, ampak sem vseen najdla pri mami tri priznanja. Leto ’84, 1. razred: srebrna cicibanova. Leto ’85, 2. razred: cicibanova. Leto ’86, 3. razred: bronasta Cankarjeva. In tko naprej. Noben me ni rabil silit, to je bla moja odločitev, da hočem skoz sodelovat v bralni znački. Sej ni obvezna.

Je pa res, da se mi frendi z otrocmi pritožujejo, da mularija dans dejansko noče neki brat. Sama sreča, da mi takrat nismo mel teh jeb od telefonov in vsega in da smo z veseljem padali v ta domišljijski svet črk. Ker vse to je res distrakcija. Vidim pr seb, da rajš zapravim cele ure na družbenih omrežjih, kokr pa da bi kej pametnega prebrala.

Simultanka s Kasparovim

Ampak obstajajo izjeme. Sem enkrat že pisala, da ma moj najmlajši bralec deset let. Resda je en poseben dečko. Mam sliko, k mi je poslala njegova mama policajka, kako špila simultanko s Kasparovim. Tamau ji je zaplenil mojo drugo knjigo, Kolumniatrijo.

Sem bla jaz bolj presrana k njegova mama, da to mogoče ni glih za mulce. Vibratorji, poročeni jebači … — ni da ni. Ona pa nazaj, da je zadost pameten, da že ve kaj dela.

In mi piše par dni nazaj spet ta mama. Da je mulc zdej star enajst in je šel v knjižnico še po Creepyatrijo. Baje so ga neki čudno gledali, ampak je uletela ena knjižničarka, k ga pozna, pa jim rekla, da nej mu dajo, kar če met, ker da dokler ne bere Mein Kampf, je še uredu.

Pol je mama še dodala: “Kolumniatrijo je še dvema frendoma posodil. Ampak sam dvema. Druge bi kap.”

Hja. Že vidim mulčke primorske, kako berejo moj ljubljanski sleng. In se mi zdi fajn. Da sem bla sposobna napisat neki, kar bere en mulc in glih tko moja nona, k ma skor 92 let.

Boga Kylie Jenner

In če smo že pri bralnih značkah, enkrat so mi sporočili iz knjižnice, da so uvrstili Creepyatrijo med bralno značko za odrasle. Najprej se vprašaš, WTF je bralna značka za odrasle, pol ti pa nč ni jasno, ko vidiš svoje ime na seznamu s Srečkom Kosovelom in Svetlano Makarovič.

Kakorkoli, če ne bi kot otrok skoz visela v knjižnici, dans tud pisat ne bi znala. Ker knjige so res neki najlepšga. In škoda za otroke, če se jim res ne da več brat. 

Ampak na žalost je dans bolj pomembno narest deset selfijev na dan, se afnat po Instagramu, največji idol ti je pa Kim Kardashian. Mularija po mojem sploh ne ve, da noben sploh ne bi vedel za klan Kardashian, če se ena ne bi žrtvovala za vse, se snemala med fukom in pol “ponesreč” vrgla v medije. Al pa vejo, pa se jim še fajn zdi.

Itak so danes najbolj cenjene samo plehke bizarne zadeve. Ko sem vidla, da folk zbira keš za ta najmlajšo Kylie Jenner, sem mislila, da narobe vidim. Za ker kurac pa za njo keš zbirat? Zato, ker se je mularija odločla, da mora bit najmlajša milijaderka na svetu, in ker ji je še malo manjkalo do končne cifre! Pa so začeli zbirat keš zanjo. Pa saj ne morš verjet. Dejmo še zamaške začet zbirat. K da bi mulci zbirali za kakšne lačne al pa kej. Mah, no comment.

Ko sem vidla, da v trgovskem centru otroci cvilijo od histerije, ker je prišla Denis Dame, mi je blo jasno, da smo res v kurcu. Čeprov me Denise Dame nč ne moti. Pač juza glup folk za klike na YouTubu in dobi še neki keša. Mene bi se moja dva odrekla, če bi tko cvilila. Če bi pa kdaj dobila flash, da hočem v reality show, bi bla pa itak črtana iz oporoke.

Sej v bistvu tud sama živim tak resničnostni show skoz besede. Ampak znam vsaj stavke obračat, pa še sama sem svoj scenarist.

Ko sem vidla, da v trgovskem centru otroci cvilijo od histerije, ker je prišla Denis Dame, mi je blo jasno, da smo res v kurcu. Čeprov me Denise Dame nč ne moti. Pač juza glup folk za klike na YouTubu in dobi še neki keša. Mene bi se moja dva odrekla, če bi tko cvilila.

Medalja za zasluge

Je pa res, da je ta svet dobr zaplul v PM in da ni več nobenih resnih vrednot. Te dni, ko so potegnili na plano un plagiat, nisem mogla verjet, kok ljudi mi je reklo: “Pa dobr, sej je sam tekst.” What? Tekst pa človk za dober dan iz riti poserje al kej? Niti tega več noben ne ceni, da en sedi za kompom, piše, tipka, razmišlja. In če že moja generacija tko razmišlja, kako pol pričakujejo od svojih otrok, da bojo cenili knjige in jih z užitkom brali?

Zanč mi je en razlagal: “Sej veš sama, da je težko pisat redne kolumne. In včas se komu zalomi, panika, stres, deadline se približuje, zato pač pol kdo vzame stavek tu pa stavek tam, pa zmuti po svoje.”

K da bi hotel opravičit take fore. Kaj pa pol pišejo, če ne znajo? Jaz se tud ne silim v fizko. Jaz bi tak folk fuknila v nedeljo zjutri (tko kot jaz zdele) zmačkane, brez téme pred dejstvo, da mora bit v eni uri napisano pa poslano. Jao meni, to bi bli za pol leta čist zmedeni.

Vsak se skuri, logično. Ampak takrat pač poveš, da ne moreš — pa čao, zdravo. Ne morem več, adijo.

Ker če je fajn brat, je pisat še lepš. Marsikomu odpreš oči. Tko mi je na začetku poslala ena bralka: “Zdej pa vem, kaj nočem bit v življenju. Vse to, kar si ti.” 

Pametna punca. Sam še literarno medaljo za zasluge mi morjo dat, pa sem zmagala.

Kylie Jenner (1997), hči Caitlyn in Kris Jenner, lastnica Kylie Cosmetics, 125 milijonov followerjev na Instagramu.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE