Medvedkova usluga Dejana Židana sebi, stranki, Prešičku

27.1.2019 / 06:10 Komentiraj
Predsednik SD je zamudil priložnost, ki mu jo je na pladnju ponudil Prešiček, da bi krizno stanje obrnil v svojo korist.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Na novinarski konferenci, na kateri je podal izjavo o ravnanjih ministra za kulturo iz svoje stranke, Židan in njegovi strategi niso zaznali priložnosti, da bi na račun ministrovih “grehov” pridobili politične točke in pritegnili na svojo stran še nekaj več tistih, ki so SD za moralno držo pripravljeni podariti svojo naklonjenost. 

Židan je zamudil tudi priložnost, da bi se sam izkazal kot človek s hrbtenico. Kot voditelj, ki z jasno vizijo nagovarja Socialne demokrate k spoštovanju etičnih, humanih, človeka dostojnih normativov.

Toda ne. Počepnil je in kazen za ministrove napake preložil na predsednika vlade. Enako nespretno kot že prej Alenka Bratušek v zadevi Bandelli, katere epilog je znan.

Kakšno tepežkanje?

Židan s tem tudi ministru Prešičku ni naredil usluge. Kot klòp se držati ministrskega stolčka, dokler te ne odstranijo s pinceto — čeprav se v medijih na tvoj račun dnevno rolajo izjave, mnenja, obtožbe, celo analize osebnosti —, ni ravno najboljša priložnost za pokončno in samozavestno držo.

Zgodba o njegovem odnosu in ravnanju s sodelavci je tako odprla še nove debate o tem, kaj se v resnici dogaja na minstrstvu za kulturo, kakšnega značaja je minister, ali je res kolerik itd. Seveda pa vse to še naprej in še bolj meče slabo luč na SD. 

Dejan Židan se je v zadevi Prešiček kolikor-toliko konkretno odzval samo na nedovoljeno prevažanje ministrovih instrumentov s službenim vozilom. Po njegovem bi jih moral minister zato dobiti po prstih.

S koliko udarci in s kakšno šibo bi ga premier moral kaznovati in kako naj bi to tepežkanje v resnici izgledalo, Židan ni povedal.

Roko na srce, ne bi mu bilo treba sklicevati novinarske konference za to sporočilo. Da je minister s prevažanjem zasebnih instrumentov s službenim vozilom delal v nasprotju s tem, kar je dovoljeno, znamo presoditi tudi sami. Nenazadnje ne gre niti za prvi takšen primer zlorabe službenih sredstev v zasebne namene.

Dejstva, očitki, govorice

Pričakovali smo oceno, kako voditelj Socialnih demokratov ocenjuje vodenje svojega ministra v luči znanih dejstev in očitkov: samomora sodelavca, slabih odnosov na ministrstvu, govoric o vpitju, neprimernega ravnanja z zaposlenimi,  metanja ključev, poniževanja in podobnega.

Kot predsednik stranke in s tem kot ministrov politični šef bi lahko Židan dobil najbolj poglobljene informacije, jih pošteno pretehtal in z umikom svojega  človeka s položaja vsaj delno omilil pritisk vsesplošnega javnega blatenja. S tem bi si stranka prislužila precej političnih točk.

Zdaj čakamo ponedeljek. Odločitev je odvisna od predsednika vlade, ki ga na mizi čaka pismo ministra Prešička. Ko je bil prvič postavljen v vlogo “sodnika”, se je odločil po volji ljudstva in tudi hitro. Se bo tudi tokrat?


Opomba: Avtorica objavlja tekste s Fokuspokusa ob ponedeljkih na svojem blogu Kaka — Kako komuniciramo?.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE