Poglejte, kaj delajo v Davosu, in svoj pesimizem prodajajte komu drugemu.

24.1.2019 / 06:08 Komentiraj
Politika naj ne bo samo reševanje problemov, s katerimi se svet sooča. Politika mora ustvarjati tudi nov, sanjski svet.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Narišimo si svet bi lahko bil naslov delavnice, ki bi jo z evropskimi sredstvi v osnovnih šolah izvajala neka nevladna organizacija. Na delavnici bi otroci na velik list papirja sredi učilnice narisali svet, kakršnega si želijo, potem bi se s prijazno moderatorko razgovorili o narisanem konglomeratu svetov.

Delavnico pa bi zaključili s povabilom otrokom, naj vsak od njih pove, kaj bo v tem letu naredil za to, da bi se njegova vizija uresničila.

Mar ni zanimivo, da se nam zdi zgornji scenarij za otroke povsem primeren? Priznajte, da vas je navdušil!

Če pa bi bila delavnica namesto otrokom namenjena odraslim, bi se nam vse skupaj zdelo malo čudno in patetično. “Sanjarijo naj otroci. Mi odrasli pa vemo, kakšno je resnično stanje stvari. Svet je kompleksen in ga je težko izboljšati.”

Pa ni! No, vsaj meni se zdi, da ni. Svet je mogoče spremeniti. Načeloma je postopek tak, da se lotiš se dela — in spremeniš svet.

Tudi gospodarstveniki so samo ljudje

In ja, takšne delavnice nam (ne)aktivnim državljanom manjkajo. Vsa ta resnost odraslih, ko nanese na “reševanje sveta” in graditev “najboljšega izmed vseh možnih svetov”, se mi zdi zelo naduta. Češ, mi odrasli že vemo.

Ne! Vi, luzerji, ne veste. Zmagovalci vedo bolje! Poglejte Elona Muska, Jacka Maja, poglejte svetovne voditelje.

Poglejte, kaj delajo v Davosu, in svojo skepso in pesimizem raje prodajajte komu drugemu.

V Davosu so te dni zbrani otroci sveta na delavnici s podobnim, sicer ne toliko sanjavim naslovom. Ne počnejo nič drugega, kot da izvajajo zgoraj opisano delavnico — le da so odrasli — in to za nameček še ekonomsko, politično in/ali intelektualno najuspešnejši odrasli sveta.

Oprostite mi ta morda pretirano naivni pristop. Ampak ob vseprisotni skepsi do dobrih namenov teh in zaradi mene tudi vseh drugih ljudi, sem z veseljem pristranski.

Če mene vprašate, je svet mogoče spremeniti. Ne kupim tega za skrajno levico značilnega cinizma ob omembi besede politika. Je pa res, da morajo politiki danes bolj kot kadarkoli prej rešitve iskati skupaj z gospodarstveniki. Morda je Davos zato novi OZN?

Pa bo kdo rekel: a zdaj nam bodo pa neizvoljeni gospodarstveniki krojili usodo? Barabe kapitalistične!

Vendar lahko gledamo tudi drugače. Dobra stvar pri gospodarstvenikih je ta, da so tudi oni samo ljudje. V dobrem smislu. Tudi oni podlegajo tej čudni človeški lastnosti, da nam prija delati dobro.

Od vizij, ki jih opažamo v političnem prostoru, je še najbolj prepoznavna socialistična vizija Levice. Ampak to je tako zagrenjena politična sila — in vizija sama —, da je ne bi podprl niti v primeru, če bi se strinjal z vsemi njenimi stališči. Vizija mora biti navdihujoča. Vizija mora zbujati pozitivne občutke.

Politika brez vizij

Politika ne sme biti samo reševanje problemov, s katerimi se svet sooča. Politika mora aktivno ustvarjati tudi nov, sanjski svet.

Da pa bi to lahko počela, mora najprej imeti sanje, vizijo in pravljico. In risbo.

Mar ni zanimivo, da politike na soočenjih tako redko, če sploh kdaj vprašajo, kakšna je njihova idealna družba? Vedno jih sprašujejo samo to, kako bi rešili ta in ta problem. Probleme bi morali dojemati samo kot izjeme, kot deviacije na vnaprej zastavljeni poti do doseganja vizije dobre družbe.

Od vizij, ki jih opažamo v političnem prostoru, je še najbolj prepoznavna socialistična vizija Levice. Ampak to je tako zagrenjena politična sila — in vizija sama —, da je ne bi podprl niti v primeru, če bi se strinjal z vsemi njenimi stališči. Vizija mora biti navdihujoča. Vizija mora zbujati pozitivne občutke.

Popularna mainstream vizija libertarcev pa je po drugi strani in na nek način antivizija. Ta vizija pravi: “Pustimo dinamiko človeške ustvarjalnosti, lakomnosti in neenake porazdelitve talentov, naj se odvija po svoje. To, kar se bo iz tega izcimilo, je naša vizija.”

To ni vizija. To je loterija.

Živimo v času, ko v ospredje vedno bolj prihaja možnost, da družbo oblikujemo po svojih željah. Delovni procesi se avtomatizirajo. Zato je treba razmišljati, kaj bomo ljudje počeli, kako bomo živeli? Kdaj in kje se bomo srečevali, ko ne bo več delovnih kolektivov? Kakšen bo javni prostor? Kakšen družbeni status bo imela virtualna resničnost? Kakšne skupnosti bodo za človeka optimalne?

Popularna mainstream vizija libertarcev pa je po drugi strani in na nek način antivizija. Ta vizija pravi: “Pustimo dinamiko človeške ustvarjalnosti, lakomnosti in neenake porazdelitve talentov, naj se odvija po svoje. To, kar se bo iz tega izcimilo, je naša vizija.” To ni vizija. To je loterija.

Skupaj péti in ne jesti sam

Na zgornja vprašanja si vsak odgovarja po svoje. Del mojih odgovorov in moje vizije pa gre približno takole:

  • Meni gre recimo na živce (pre)nasičenost javnega prostora z reklamnimi panoji. Na moji risbi sveta jih ni.
  • Pa ni mi všeč, da zvočni prostor mesta napolnjuje hrumenje prometa. Na moji risbi sveta je v mestu slišati človeško čebljanje.
  • Prav tako mi ni všeč, da dobršen del urbanega prostora napolnjujejo parkirani (ali premikajoči se) avtomobili. Lepše bi se mi zdelo, če bi bile tam klopce ali fliper ali kakšen kip.

To pogrešam v politiki! Sanjarjenje!

  • Pa prometni znaki se mi zdijo preveč hladni in strogo funkcionalni. Nočem jih. Kot da smo ljudje bitja brez smisla za estetiko.
  • Del moje vizije je tudi to, da živimo v kulskih skupnostih, ne pa tako osamljeno. Ne obkroženi s popolnimi neznanci.
  • V moji viziji ljudje niso izčrpani od dolgočasnega dela. Izčrpani so od zanimivega dela.
  • V moji viziji so tudi vijugaste ceste. V času, ko bo edino delo brezdelje, ravne in učinkovite ceste ne bodo več tako smiselne.
  • In v moji viziji ljudje večkrat skupaj pojejo. In ne jejo sami.

Morda ima človeštvo prvič v svoji zgodovini možnost, da živi tako, kot si želi. Da uresniči svoje sanje. Če jih ima.


OpombaTekst je bil prvotno objavljen na avtorjevem blogu Bla Bla Blaž v sredo, 23. januarja 2019, pod naslovom Delavnica iz risanja sanjskega sveta. Verzija na Fokuspokusu je editirana. Objavljeno s privoljenjem avtorja.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE