Kdo bo novi Franklin D. Roosevelt?

24.1.2019 / 06:10 Komentiraj
V ZDA se kuha situacija, podobna tisti med Veliko depresijo. Ta je zaradi revščine pripeljala do uvedbe socialne države.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Gabriel Zucman in Emmanuel Saez, ob Pikettyju in Milanoviću najboljša raziskovalca davkov in neenakosti, sta v New York Timesu podprla predlog progresivne demokratke Alexandrie Ocasio-Cortez za dvig zgornje dohodninske stopnje na 70%.

Opozoriti moram, da to ne velja za Slovenijo. Pri nas je neenakost rekordno nizka. Slovenija je po neenakosti med štirimi najnižje uvrščenimi državami  OECD.

V ZDA, kjer je neenakost zelo visoka in se še trendno povečuje, pa to zelo velja. Zlasti v pogojih, ko neenakosti ni mogoče znižati z drugimi ukrepi. Niti ex-ante z bolj enakopravnim dostopom do šolskih in zdravstvenih storitev, ki bi prispeval k izboljšanju enakih možnosti, niti ex-post z davčnimi ukrepi in socialnimi politikami za zmanjšanje neenakosti dohodkov in premoženja.

V Sloveniji in drugih progresivnih evropskih državah ex-ante omogočamo večini enake možnosti, medtem ko ex-post izboljšujemo dohodkovne pogoje v primerih, kjer te politike niso učinkovite, in tistim, ki jim spodleti.

Enaki pogoji za vse

V ZDA nobena od teh dveh politik ne deluje. Spodnja polovica prebivalstva po dohodkih sploh ne more priti do enakih pogojev, da bi z delom vplivala na svojo usodo in popravila svoj dohodkovni položaj.

Do tega ne pride, ker so zdravstvo, šolstvo in univerze večinoma privatizirani in ker je dostop do njihovih storitev prohibitivno drag. Po drugi strani pa nizki davki ne omogočajo financiranja teh storitev v tem smislu, da bi bile univerzalno dostopne vsem.

Še tem manj je v ZDA prerazdeljevanja s socialnimi politikami. Bogata elita je premočna, da bi to dovolila. Pred volitvami si preprosto kupi novo vladno administracijo, ki bo izvajala politike, ki ne bodo prizadele njenega dohodkovnega in premoženjskega položaja.

Koncentracija dohodkov in premoženja je v ZDA postala problem za sam obstoj demokracije.

Drastičen korak nazaj

Zato je očitno potreben tako drastičen korak nazaj v obdobje po 2. svetovni vojni, ki je trajalo nekje do konca 70. let. Takrat so visoki davki na visoke dohodke in premoženje omogočali bistveno boljše življenske pogoje tudi dohodkovno spodnji polovici prebivalstva.

V ZDA se kuha situacija, ki je podobna tisti med Veliko depresijo. Ta je zaradi velike revščine prinesla uvedbo socialne države. Ključni iniciator in izvajalec tega preobrata oz. že kar socialne revolucije je bil demokrat Franklin D. Roosevelt. In med današnjimi Demokrati je kar nekaj kandidatov za novega Roosevelta.


OpombaTekst je bil objavljen v torek, 22. januarja 2019, na avtorjevi spletni strani Damijan blog pod naslovom Dvig zgornje dohodninske stopnje na 70% iz ekonomskega vidika ni neumnost. Tekst na Fokuspokusu je editiran. Objavljeno v dogovoru z avtorjem.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE