Dragi dedek Mraz, hočem se poljubljati zdaj!

29.12.2018 / 06:08 1 komentar
Zato ne mislim čakati, da me bo manj strah ljubezni. Čustva se seštevajo, množijo, delijo, ampak ljubezen ni matematika.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Dragi dedek Mraz,

nikoli v življenju nisem pisala Božičku. Vedno sem pisala samo tebi. Ti si bil zame eden in edini. Zmedlo me je, ko je na začetku 90. na šolsko proslavo namesto tebe prišel rdečelični debeluh v rdečem. Čeprav smo vsi vedeli, da je samo preoblečen hišnik z umetno brado ali kak drugi moški, ki so ga zadnji hip našli na stopnišču.

Vate sem itak nehala verjeti že leta prej, ko si mi na neki zabavi med predajo darila na uho šepnil kup neumnosti. Očitajoče sem te pogledala s svojimi velikimi očmi, ti si pa samo umolknil. Mama me je vprašala, kaj sva imela. Nisem ji povedala. Že v tistih časih me je bilo sram za odrasle, ki mlatijo prazno slamo.

Niti se ne spomnim, da bi te kdajkoli za kaj prosila, ker sem bila od nekdaj zadovoljna s tem, kar se mi je ponujalo.

Potem pa sem odrasla. Prišla so pričakovanja.

V kuhinji v rdeči pižami z jelenčki

Zdaj se hočem vrniti tja. V stanje, ko od nikogar ne pričakuješ ničesar. Zato to simbolično pišem med prekmurskim patosom ter vilinkami in grički, posutimi z mrazom. Pišem tipu, ki ga nikoli nisem za nič prosila.

Lani v tem času sem se vsako jutro spomnila na šlager Silvestrski poljub. Kronično. Skoraj sem se že zbujala ob Alfiju Nipiču. Leto pozneje poplesujem ob božičnih komadih in v kuhinji v rdeči pižami z jelenčki pripravljam kosilo. Bolj kot nase spominjam na nekoga drugega. Recimo na žensko, ki verjame v božični čudež. Po kosilu popijem tri kapljice penine. Zmanjka me prej, kot pozobaš kokice v kinu. Izpolnilo se je vse, česar nisem slutila.

Prijateljica je imela prav, ko je lani rekla, da se ljudje v življenju lahko zaljubimo večkrat. Sploh ni pomembno, ali si bil zaljubljen samo enkrat in se te nekdo težko zares dotakne v globino.

Čeprav ni nikoli šlo samo za poljub, sem bila prepričana, da v življenju nikoli več ne bom dobila ljubezenskega poljuba. Šlo je za soustvarjanje. To sva vedeli obe. Zato je prijateljica opogumljala vsak neznaten korak, ki me je odmikal od postanih poljubov.

V primerjavi s prejšnjim novim letom je novo to, da spet ne bom dobila silvestrskega poljuba. Na srečo mi letos v glavi vsaj ne odzvanja Silvestrski poljub. Pa tudi verjamem ne več, da nikoli ne bom deležna resničnega ljubezenskega poljuba. Čeprav je stanje romantične zaljubljenosti samo še eno patološko stanje več, se ga več ne izogibam. Niti poljubov. Ko bodo tukaj, bodo tukaj. Ampak še vedno me bremzajo stare izkušnje. 

Nočem pa, da moje prihodnje življenje navdihujejo slabe izkušnje. Odločam se za drugačen pogled.

Led okoli moje hiše

Nekega dne, ko se bom zbudila, bom v ogledalu zagledala star ženski obraz. Tako star, da bi lahko bil obraz tvoje žene, dragi dedek Mraz. 

Pomislila bom, kako se je lahko to zgodilo. In ko se bo zgodilo, res nočem obžalovati, da si zaradi strtega srca nikoli nisem upala prepustiti romantičnemu toku življenja. Se poljubljati. Se zaljubiti. Nočem biti hrepeneča starka s tisočerimi gubami. Hočem biti starka s skrivnostnim nasmeškom, izpolnjenim življenjem in polno glavo idej. Hočem se poljubljati. Tudi na stara leta. Predvsem pa danes.

Zato ne mislim čakati še naslednja desetletja, da pridem v tvoja leta, dedek Mraz, ko me bo mogoče manj strah nove ljubezni. Čustva se seštevajo, množijo in delijo, ampak ljubezen ni matematika.

Razlog za mojo silvestrsko bitko v resnici ni pomanjkanje ljubezenskih poljubov, ampak zlomljeno zaupanje. V tem letu sem imela s tem veliko težav. Pred časom mi je prijatelj rekel, da ni treba nikomur zaupati. Če od nikogar nič ne pričakujem, zakaj bi sploh bila do kogarkoli nezaupljiva? Zaupam sebi.

To je dovolj. To in občutek, da je letošnja zima čudežno stopila led okoli moje hiše.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE