Kdo je (bolj) pravi Slovenec? Skrbi me, kam to pelje.

24.12.2018 / 06:08 2 komentarja
Afera Brščič/-ć razkriva, da je SLO nacionalizem veliko bolj razširjen, kot bi si sploh upali pomisliti. Celo na levici.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Zadeva je resna, ampak za začetek se bo prilegel star vic.

Na cesti se srečata znanca, eden od njiju ima na čelu obliž.

“Kaj pa si si naredil?” ga vpraša drugi.

“Ah, nič takega,” odvrne prvi, ”črka neonske reklame mi je padla na glavo.”

“No, potem si jo pa še dobro odnesel,” se začudi drugi.

“Ja,” pravi prvi, “srečo sem imel, da je bil ravno mehki ć.”

Ljudska zabava ob razkritju, da je Bernard Brščič v bistvu poslovenjeni Brščić in da je njegovemu očetu — kaj takega, kajneda! — ime Anđelo —, je na prvo žogo sicer videti razumljiva. Gre za privoščljivost, češ, poglejte ga, toliko neprijaznega, morda celo sovražnega ima povedati proti migrantom in pripadnikom drugih ras in nekaterih narodov, ki da ogrožajo Evropo in Slovenijo, sam pa je tudi Neslovenec!

In to tak kripto, ki si je celo omislil slovensko neonsko črko, da bi zabrisal genetske sledove!

Vica vredna škodoželjnost

V resnici pa je to zelo žalostno. Pa ne samo zato, ker je ta navidez dobrodušna, vica vredna škodoželjnost voda na mlin Brščiču samemu in njegovim zagovornikom.

Moralna avtodiskreditacija in samodekredibilizacija njegovih nasprotnikov jim namreč daje krila in jih utrjuje v prepričanju, da imajo prav, ko trdijo, da je treba degenerirano levičarsko zalego postreliti z vsem razpoložljivim arzenalom frač, ki jih varda desnice skriva po drvarnicah.

Ampak ne. Naprej metati celo Brščiču, da ni Slovenec, je dokaz, da je nacionalna pripadnost splošno razširjeno, ponarodelo, transideološko merilo takšne ali drugačne ustreznosti. Karkoli že gre narobe, karkoli že hočemo nekomu očitati, vedno je neslovenstvo kriterij in obenem tudi argument.

Opankarji

Polpretekla zgodovina Slovenije je zgodovina kulturnega boja med avtohtonim in neavtohtonim slovenstvom. In tega je vedno več. Iz leta v leto in iz dneva v dan.

Če recimo ne marate Jankovića, lahko to argumentirate z njegovim neslovenskim poreklom in denuncirate njegove volilce kot čefurske trenirkarje. Ali obratno: če ga podpirate, mu lahko štejete v plus tudi prav ta njegov krvni multi-kulti.

Če imate kaj povedati proti RTV Slovenija, lahko rečete, da je Jelena Aščić “neintegrirana migrantka”. Če imate kaj povedati še proti drugim medijem, lahko to stanje opišete z oznako “opankarski žurnalizem” — ker recimo Marko Radmilovič, Seku Condé, Anuška Delić in Gordana Stojiljković kao nosijo to obuvalo.

Če imate kaj povedati proti Svetlani Slapšak, lahko rečete, da je “nosilka nenavadne nacionalne shizofrenije” in “polslovenstva ali celo protislovenstva”, kot je pred časom pripomnil akademik dr. Janko Kos.

Pisma bralcev

Ta nacionalizem je v latentni obliki prisoten že dolgo. V starih časih, pred internetom, ko so bila pisma bralcev edini pljuvalnik proti mainstreamu, me je vsak debil, ki je imel proti meni kaj povedati, prekrstil v Crnkoviča z mehkim ć. To je bilo po današnjih kriterijih še kar vljudno, ampak že takrat si niso mogli kaj, da ne bi na to temo špikali.

Danes pa je trega vedno več. Bistveno več. Vedno več ljudi vedno bolj brezsramno zmerja vedno več ljudi. In to ne samo vedno bolj vulgarno, temveč tudi vedno pogosteje prav na podlagi nacionalnega porekla.

“Čefur” in “Balkanec” sta postali ponarodeli psovki primitivcev, ki se nekontrolirano razmnožujejo na Twitterju — neglede na to, kaj je tarča zmerjanja pravzaprav zagrešila.

Fanatiki se zgražajo celo nad tem, da v Ljubljani pečejo čevapčiče in da na ulicah in trgih včasih nekateri glasbeniki godejo v neparnih ritmih. Obstajajo celo norci, ki si nam upajo v ksiht lagati, da na ulici sploh ne slišiš več slovenščine! Ali se celo deklarirajo kot pokončni domoljubi, ker na novoletnih stojnicah naglas, da jih vsi slišijo, naročijo (kranjsko) klobaso, ne pa kakšno tujerodno košto — kot tisti klobasavi klobasar pred dnevi na Twitterju.

Razočaranje

Slovenski nacionalizem je od nekoč latentne faze eskaliral in še eskalira. Prišlo je tako daleč, da zdaj kot bumerang leti nazaj na tiste, ki so si prej jemali ekskluzivno pravico do uporabe nacionalne pripadnosti kot argumenta.

Afera Brščič je poleg debate o fašizmu nepričakovano razkrila, da je nacionalizem v Sloveniji veliko bolj razširjen, kot smo si doslej mislili in kot bi si sploh upali pomisliti.

Razočaranje je še tem večje in hujše, ker nad desničarjevim neslovenskim poreklom zabavljajo tradicionalni zagovorniki mednacionalne strpnosti in nepomembnosti pripadnosti določenemu narodu — kot naprimer Grega Repovž v zadnjem uredniškem uvodniku v Mladini.

Repovž je napisal:

“[Brščič] Nikoli ne bo niti pol toliko pravi Slovenec, kot je na primer zdravnik in do letos piranski župan Peter Bossman. Tudi do pet ne seže našemu Magnificu. Ali pa Luki Dončiću. Nikoli ne bo tako velik Slovenec, kot je slovenski pisatelj Goran Vojnović.”

Neverjetno! Ali sem prav prebral, da urednik ultralevičarske multi-kulti revije, samodeklariranega zadnjega branika pred populizmom in nacionalizmom, opleta s pojmom “pravega” Slovenca?! Celo “niti pol toliko pravega kot […]”?!

Je to mogoče? Tako se bomo torej zdaj primerjali in merili? Kdo je bolj ”pravi”? 

Še bolj kot ta uvodnik pa me je šokiralo dejstvo, da so ljudje masovno aplavdirali avtorju. Desničarja in domnevnega fašista Brščiča je treba zatolči do konca — in če ne gre drugače, potem prav pride tudi očitek o njegovem neslovenstvu. Kot da bi ga njegova eventualna nacionalna čistost ekskulpirala. Skrbi me, kam to pelje.


Opomba: Kolumna je bila prvotno objavljena v tiskani izdaji Večera v nedeljo in na spletni strani Večera v nedeljo, 23. decembra 2018, pod naslovom Slovenski nacionalizem je avtoimuna bolezen. Verzija na Fokuspokusu je editirana.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE