In memoriam Janša (2005–18): Pasje življenje, kot se spodobi. Svobodno.

20.12.2018 / 06:10 1 komentar
Prejšnji teden je poginil Sarkićev dalmatinec Janša, ob Drnovškovem bulmastifu Arturju najbolj znan pes v zgodovini SLO.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Janša se je rodil 24. oktobra (v znamenju škorpijona) leta 2005 v Remšniku na Koroškem, tik ob avstrijski meji, v leglu trinajstih mladičkov. Njegova starša sta bila lepa dalmatinska šampiona. Rodovnik mu je namenil ime Lazzaro Lutea, vendar se je že kmalu začel odzivati na ljudsko ime Janša. 

Ime mu je dal še kot mladiču njegov gospodar Denis Sarkić, ki je bil dolga leta fotoreporter pri tedniku Mladina, pozneje tudi soustanovitelj in videoreporter spletnega portala Vest.si. Trenutno je piarovec pri Socialnih demokratih.

Seveda pa Sarkić psička ni poimenoval po politiku Janezu Janši, kot še po smrti priljubljenega psa mislijo premnogi nevedneži. Kot je sam večkrat poudaril, je psu dal ime po prvem slovenskem čebelarju Antonu Janši. Kuža je imel namreč v mladosti zelo rad med.

In kako bizarno! Pes je umrl prav v letu, ko je Slovenija dosegla, da je ves planet 20. maja praznoval svetovni dan čebel — na rojstni dan znamenitega apikulturnika in slikarja.

Janša pozira, 3. aprila 2007. — [Fotografija: Denis Sarkić]

Odšli 2018

Letos pa ni odšel samo Janša. Leta 2018 se je poslovilo tudi veliko bolj ali manj znanih osebnosti. Recimo nekdanji generalni sekretar OZN Kofi Anan, DJ Avicii, igralec Demeter Bitenc, nekdanji ameriški predsednik George H. W. Bush, profesor in pisatelj dr. Andrej Capuder, dalmatinski pevec Oliver Dragojević, srbska igralka Milena Dravić, slovenska igralka Štefka Drolc, češko-ameriški režiser Miloš Forman, pevka Aretha Franklin, slovenski poslovnež in panker Matjaž Gantar, nekdanji urednik Dela, Jane, Avta in alpinist Ante Mahkota, ameriški republikanski senator John McCain, slovenski karikaturist Miki Muster, piatelj Alojz Rebula, sociolog dr. Veljko Rus, srbski pevec Sinan Sakić, pesnik in politik Ciril Zlobec in še mnogi drugi …

Davno leto 2005

Leta 2005, ko se je Janša skotil, se je mnogim zdelo, da živimo v apokaliptičnih časih. Že dve leti je trajala iraška vojna, v Londonu so bili teroristični napadi, v francoskih predmestjih pa nasilni upori. Videti je bilo, kot da spopad civilizacij eskalira. Bili so cunamiji, bil je potres v Kašmirju, v ZDA je pustošil hurikan Katrina, v Etiopiji je izbruhnil vulkan. Nakar je izbruhnila še epidemija ptičje gripe in v Koblerjevem zalivu na Dravi pri Mariboru dosegla celo Slovenijo.

Tega leta je nenazadnje začel delovati tudi YouTube, ki je spremenil svet. Na planetu je živelo šest in pol milijard ljudi.

To je bilo tudi leto, ko je umrl papež Janez Pavel II. in ko je bil za njegovega naslednika izbran Benedikt XVI.. Padla je evropska ustava. Po 38 letih so se izraelske enote umaknile z zasedenega območja Gaze. Predsednik ZDA je bil George Bush mlajši, Rusije Vladimir Putin, Slovenije pa Janez Drnovšek. Tony Blair je bil ponovno izvoljen za premiera Združenega kraljestva. Poročila sta se princ Charles in Camila Parker Bowles. Ženske v Kuvajtu so dobile volilno pravico. Umrl je savdski kralj Fahd. Nobelovo nagrado za mir je dobil Mohamed El Baradej. V Sloveniji so končno odprli avtocestni predor pod Trojanami.

Janša se je že kot mladič rad podil po snegu (levo spodaj). | Kako se ne bi tudi kot odrasel pes (levo zgoraj. | Janša na ozadju sončnega zahoda (desno zgoraj). | Janša z gospodarjem Denisom Sarkićem (desno spodaj).

“Najboljši sosed”

In to še ni vse, kar se je zgodilo v letu Janševega rojstva. Na 5. kongresu stranke ZLSD — ki se je takrat preimenovala v Socialne demokrate — je bil za predsednika ponovno izvoljen Borut Pahor. Podpredsednik je postal Igor Lukšič, glavni tajnik pa Uroš Jauševec. Vsi ti so v naslednjih letih postali Janševi prijatelji v “službi”.

Tedanja vladna koalicija je sprejela za mnoge državljane slab zakon o RTV Slovenija, vendar je bil pozneje za pasjo dlako potrjen še na referendumu. Zgodila se je volja desne večine v državi.

V kabinetu takratnega premiera je bil pod mizo prodan “najboljši sosed”. Tako se je začel finančni vrtiljak zloglasnih tajkunskih prevzemov in s tem posledično uničevanje dela gospodarstva in nekaterih časopisnih hiš na Slovenskem. Banke so v tistih letih izdatno kreditirale takšne rabote.

Ponosno je nosil svoje ime

Zgodbe o psu, ki je ponosno nosil svoje ime — čeprav so zaradi tega mnogi vihali nosove in se hudovali nad lastnikom —, so včasih prišle tudi na naslovnice medijev.

V zvezi z Janšo se je najbolj zapisala v zgodovino afera, ko je Vinko Vasle, tedanji direktor Radia Slovenija — nastavila ga je prva vlada Janeza Janše —, zaradi domnevno neprimerne pripombe odpustil oz. hotel odpustiti novinarko in voditeljico Natašo Štefe. Ta je v jutranjem programu na Valu 202 rekla:

“Da ne bo še kdo spraševal, zakaj je prvi zadetek za iskalni pojem Janša na portalu YouTube iz pasjega sveta. Če ne verjamete, preverite.”

Po Vasletovem mnenju je s tem primerjala tedanjega premiera Janšo s psom.

Za Natašo Štefe se je zavzel odgovorni urednik 2. programa Mirko Štular in ponudil odstop. Številni novinarski kolegi ter javnost in politika so obsodili Vasletovo pretirano reakcijo. K sreči se je kolobocija končala prid Radia: Nataša je ostala špikerka, Mirko je umaknil odstop — pa tudi po koncu mandata prve Janševe vlade o Vasletu tam ni bilo več ne duha ne sluha.

Preživel je “medijske lakaje”

Pes Janša je preživel vladavino politika Janše in njegovih “medijskih lakajev”. Kljub temu pa se je precej srečeval s politiki. Vseh barv. Osebno so ga med letoma 2005 in 2018 spoznali mnogi: vsi predsedniki Republike in predsedniki vlad, tudi tuji, med njimi Jadranka Kosor, številni poslanci in ministri, župani, pa celo kardinal Rode in druga duhovščina, ki jo je srečeval med tekanjem okrog ljubljanske stolnice, ko je nekaj časa živel na Mačkovi.

Srečeval je tudi mnoge druge — od novinarjev in glasbenikov pa do frizerjev, pisateljev, pesnikov, režiserjev, čevljarjev, gostilničarjev in trgovcev. Ti so ga ponavadi videvali vzdolž Trubarjeve ali Resljeve, kjer je štirinožnim ljubicam med dvigovanjem leve ali desne noge pustil največ pasjih mesidžev.

Ob komuniciranju z Janšo so nekateri sicer imeli cmok v grlu zaradi njegovega imena, ampak pustimo zdaj malenkosti.

Kuža je sicer najraje tekal po Krasu, kjer je sicer preživel mladost, in obedoval v tamkajšnjih osmicah. Pri Slavcu na Kurnu je večkrat jedel telečjo kračo iz krušne peči.

Živel je polno in tako, kot se za psa spodobi — svobodno.

Janša na Vesti.si med urednikom Janijem Severjem in voditeljem Jonasom Žnidaršičem (zgoraj levo), verjetno leta 2007. | Janša poželjivo, a disciplinirano opazuje narezek v kraški osmici (zgoraj desno). | L’ombre de ton chien: Janševa mavrična senca, vedno skupaj z gospodarjem in gospodarico (spodaj desno). | Janša in Denis Sarkić na Vesti.si, verjetno leta 2007.

Dodatek: Znani o Janši

Milan Kučan: “Štirinožni Janša je bil do ljudi veliko bolj prijazen kot nekateri dvonožni.”

Vlado Kreslin: “To je bil take sorte par, da nisi rekel Denis in njegov pes, ampak Janša in njegov Denis.”

Marko Pigac: “Janša je po Luksu in Arturju zagotovo eden največjih štirinožnih velikanov naše politične dobe. Čeprav ni nikoli aktivno vstopal v politiko, pa je nosil velik delež v začetku milenija, ko je tudi bil izbran za osebnost leta. Star pregovor pravi. kakršen lastnik, takšen pes — in v tem primeru bo to kar držalo. Čeravno je veljal za levičarja, pa so ga še posebej oboževali desničarji. Tako kot lastnika.”

Smaal Tokk: “Žje rjs, de je šow Janša-pes u deželu kamor pač hwdjo psi po smrti (slava mu), ma njegove dlake pej še naprej ostajajo na zadnjem sedeži wd wačatove astre, kjer se je peljow pred desetimi ljti.”

Tanja Fajon: “Pogrešala bom našega najbolj zvestega kosmatega prijatelja vseh tovariških druženj. V tolažbo pa mi je misel, da je bil gotovo bolj ljubljen kot njegov soimenjak.”

Jonas Žnidaršič: “Janša je bil premeten, še kar komunikativen, a previden kuža. In rad je imel kamere. Lahko bi bil politik.”

Borut Pahor: “Denisov in Špelin kuža ni bil običajen kuža. Pozornost je zbujalo že njegovo ime. No, to ni bila njegova krivda. Vse drugo pa je bila njegova zasluga. Celo njegove dlake, ki jih je velikodušno puščal za spomin. Zato tudi njega in njegove plemenite pasje duše ne bomo nikoli pozabili. Saj je samo šel domov.”

Marcel Štefančič, jr.: “Prvi in zadnji pes, ki je lahko na vprašanje, zakaj se imenuje Janša, odgovoril tako kot oni trije umetniki, ki so se preimenovali v Janeze Janše: ‘Iz osebnih razlogov!’”

Tjaša Slokar: “Neprilagodljiv in samosvoj po Denisu, prijazen po Špeli. Uživaški potepuh, ki je razumel in poznal človeško dušo, ji zvesto sledil in odpuščal. Tako kot znajo samo psi. Zato jih obožujemo. Ker nas s svojo neskončno ljubeznijo učijo, da smo boljši ljudje.”

Iryna Osypenko Nemec: “Janša je bil zlat kuža, ki nam je pomagal vzgajati tudi našega Maxija. Veliko skupnih in zabavnih trenutkov bom imela vedno v spominu.”

Jani Sever: “Pes Janša je bil maskota Vesti, prvega multimedijskega portala daleč naokrog. Internetna zvezda, preden je ta koncept sploh obstajal. Pes, ki je živel v studiu in na novinarskih nalogah in vse to stoično prenašal. Najbrž zato, ker je dobil ime po znamenitem čebelarju. Prepričan sem bil, da je večen. Mislim, da sem imel prav.”

Robert Botteri: “Janša je bil najbolj prijazen član uredništva Mladine. Dokler nas ni zapustil.”

Sašo Hribar: “Prišel v oddajo Hri-bar kužek Janša je nekoč. Ljubeč, iskren, vesel in lep. In kot živalco toplo sem ga sprejel, kar za človeka ne bi mogel reč.”

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE