Tako pač je v klubu, ki se imenuje EU

18.12.2018 / 06:08 Komentiraj
Nemčija in Francija, najbolj enaki med enakimi, postavljata in uveljavljata pravila, kadar nanese na manjše in šibkejše.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Ali za Francijo in Nemčijo v EU veljajo drugačna pravila kot za Italijo? Vprašanje je retorično. Evropska integracijska zgodba je nastala z namenom, da bi preprečili bodoče vojne med Nemčijo in Francijo, ki so bile stalnica zadnjih dvesto let. Da imata državi povsem drugačen status od drugih članic EU, je jasno že od Rimske pogodbe in od ustanovitve Skupnosti za premog in jeklo.

To se kaže na najrazličnejše načine in ob najrazličnejših priložnostih.

  • Vse ključne odločitve, ki jih obelodanita Svet EU ali Evropska komisija, so najprej sprejete na relaciji Berlin–Pariz. V Uniji ne more biti sprejeto nič, ampak res nič — ne de facto ne de iure — zaradi zahtevane in prav temu namenjene kvalificirane večine —, če tega ne potrdita Nemčija in Francija.
  • Pakt o stabilnosti in rasti (SGP), ki sta ga Nemčija in Francija kršili dve leti zapored, so evropski finančni ministri leta 2003 suspendirali.

Trichet in Draghi

  • Takratni predsednik ECB (2003–2011) Jean-Claude Trichet je v tajnem pismu zagrozil, da bo z zadržanjem likvidnostne pomoči čez noč zaprl irske in španske banke, če irska in španska vladi ne bosta nemudoma sanirali bank, v katerih so nasedle nemške in francoske banke.
  • Prav to je zares naredil njegov naslednik Mario Draghi (2011–) z grškimi bankami, da bi Sirizino vlado prepričal v kooperativnost.
  • Tako sta Nemčija in Francija sforsirali prvi in drugi “reševalni” paket za Grčijo, s čimer je bila grška vlada prisiljena prevzeti obveznosti zasebnih grških bank do nemških in francoskih kot javni dolg.
  • Najnovejše poglavje sage o nemško-francoski dominaciji se dogaja prav zdaj, ko je Evropska komisija najprej mesec in pol grozila Italiji s kaznijo, če ne bo zmanjšala načrtovanega proračunskega deficita za 2019 — potem pa je Franciji tako rekoč čez noč dovolila povečanje deficita nad dovoljeno mejo. In to samo zato, da bo francoska vlada lahko sfinancirala darila, ki jih je obljubila rumenim telovnikom.

Italija pa ne

Tako pač je v klubu, ki se imenuje EU. Nemčija in Francija, največji in najbolj enaki med enakimi, postavljata pravila in jih striktno uveljavljata, kadar nanese na manjše in šibkejše države.

Pri tem je zanimivo še to — kot v spodnjih tvitih opisuje Ashoka Mody —, da ima Italija, ki jo imajo trenutno za glavnega ali vsaj najbolj nevarnega “bolnika” EU, srednjeročno in dolgoročno bolj zdrave finance kot Francija. In to kljub 35% večjemu javnemu dolgu glede na BDP.


Ashoka Mody govori o Nemčiji, Franciji, Italiji v naslednjih tvitih: 1/82/83/84/85/86/87/8 in 8/8.


OpombaTekst je bil objavljen v nedeljo, 16.decembra 2018, na avtorjevi spletni strani Damijan blog pod naslovom Ali za Francijo v EU veljajo drugačna pravila kot za Italijo?. Tekst na Fokuspokusu je editiran. Objavljeno v dogovoru z avtorjem.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE