Flawless Friends in ptice pred začetkom zime

15.12.2018 / 06:10 1 komentar
Utrujeni od neumnosti. Utrujeni smo od popolnosti. Utrujeni od papirnatih ljudi, papirnatih mest, papirnatih občutkov.
NAROČI SE PRIJAVI SE

A. sem spoznala na ulici. Kupovali sva milo na stojnici in se začeli pogovarjati. Med nama je preskočila iskra. Nekaj minut pozneje sva že šli skupaj na večerjo.

V tisti uri, ki sem jo z njo preživela, sem izvedela, zakaj je tako globoko žalostna. Čeprav je bila popolna tujka, sem bila vesela, da sem bila takrat ob njej. Še danes mi pravi, da je tisti večer v meni našla angela in da se samo zato ni dokončno zlomila.

S C. in L. pripravljamo predstavo. Pogovarjamo se o naših življenjih, predvsem pa se veliko smejimo. Moj smeh je dobil nove barve.

Ob M. sem hitro začutila toliko domačnosti, da se velikokrat zmotim in ji hočem kaj povedati v mojem narečju.

P. je ob najinem srečanju omenila, da nerada upošteva družbene norme. Neukročena trmoglavka, ki je spremenila kariero in zamenjala državo, ker je prejšnje življenje ni več izpolnjevalo.

Anti-flawless

Vsaka je drugačna. Ene so samske. Druge imajo partnerje in otroke. Ampak od prve do zadnje so vse anti-flawless. Nepopolne. Ker biti flawless pomeni ne biti flawless.

V besedilu skladbe Flawless pevke Beyonce se pojavi izsek govora iz leta 2012 We should all be feminists nigerijske pisateljice Chimamande Ngozi Adichie, ki pravi, da družba uči žensk podcenjevanja. Da jih uči medsebojne tekmovalnosti za pozornost moškega. Uči jih, da ne morejo biti seksualna bitja na nivoju, kot so to lahko moški.

V tem letu sem spoznala toliko izjemnih žensk, ki so mi lepšale življenje in me spremljale na moji poti. Poglobila sem vezi z vsemi tistimi, ki so bile z menoj že od vsega pomembnega že prej.

Z novimi prijateljicami smo preskočile fazo spoznavanja, ko bi se človek moral pogovarjati o vremenu. Ne vem, kdaj in kje je nastalo to tiho družbeno pričakovanje, da tako mora biti.

Ta faza poznanstva se mi je vedno zdela zelo oddaljena in je nikoli zares nisem prevzela. Včasih mi je bilo nelagodno ob ženskah, ki so želele govoriti le o vremenu ali drugih ljudeh, za pogovor pa niso imele časa in so od strani čekirale vsak moj korak.

Čebula

Še najbolj nelagodno pa mi je bilo, ker me niso sprejemale takšne, kot sem. Saj mi ni treba dvakrat zapisati, da je to bilo v časih, ko niti same sebe nisem sprejemala in se videla takšne, kot v resnici sem.

Takrat sem veliko časa preživljala z ženskami, ki so me boleče odpirale kot čebulo in igrale na tone, ki jih nisem hotela slišati. Jaz pa sem se res razpirala in slačila vse sloje, ki sem si jih nadela, da bi bila družbeno nevidna. Da bi bila pridna in dobra.

Bili so torej časi, ko sem bila nekaj vmes med papirnatim in resničnim človekom. In papirnati ljudje v papirnatih mestih ne živijo zares. Ne vem, kako mi je uspelo stopiti na razburljivejšo stran tega sveta, toda kar naenkrat se je zgodilo. Potem jih je toliko izginilo iz mojega življenja. Kot da so izpuhtele.

Všeč mi je, da v tujini večina ne upošteva družbeno izsiljenih pogovorov o vremenu. Ali pa pač takih sploh več ne spoznavam. Življenje se odvija hitro. Ni časa za neumnosti in nesmiselno gobezdanje v tri dni.

Utrujeni

Tukaj smo utrujene od neumnosti. Utrujene smo od popolnosti. Utrujene smo od papirnatih ljudi, papirnatih mest in papirnatih občutkov. Utrujene od flawless friends ali brezhibnih prijateljic. Moje nove in stare prijateljice so nepopolne. Ker jih briga. Prav dosti zase in prav nič za to, kaj bodo rekli sosedovi.

V tem letu sem se razletela stokrat. Vse smo se. Kot ptice pred začetkom zime. Še živo se spomnim lanskih občutkov tega časa, čeprav so zdaj samo še spomini, ki ne bolijo, če pritisnem na določene tipke. In ko pritisnem, ne zaslišim več ničesar razen tišine.

Preseči občutke nemira nisem mogla v enem zamahu. Ni šlo čez noč. Toda neke noči sem začutila, da je mimo. Da je tišina v meni znova zaplapolala.

Od takrat sanjam lepše in živahneje. In predvsem se oblačim več v rdečo, barvo ognja. Včasih rdeče sploh nisem nosila. Nekako se ni skladala z mojo predstavo o resni in odgovorni punci. Pridni in marljivi ženski.

Žal se ženske zlahka počutimo ogrožene. V resnici pa smo največja grožnja same sebi. In seveda drugim ženskam. Kakšni bullshiti!

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE