Sovražni govor je lahko karkoli, ker ima vsak svobodo govora. (1.)

12.12.2018 / 06:10 1 komentar
Liberalci v zvezi s svobodo govora ukinjajo distinkcije med informacijsko vrednostjo izgovorjenega. Primer Žige Turka.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Sovražni govor postaja poljuben sinonim za izjave, s katerimi se ne strinjamo. Bolj ko je nevzdržen in več ko ga je — neglede na definicijo in prav zaradi toliko različnih definicij —, več je diskusij o sovražnem govoru. Več ko je diskusij, bolj so jalove in prazne. Bolj ko so jalove in prazne, bolj so tudi burne. In bolj ko so burne, manj nam je jasno, kaj sovražni govor sploh je. In manj ko nam je to jasno, bolj je lahko sovražni govor karkoli — ali tako rekoč vse.

Nakar še ta udarec, da dosedanji nasprotniki oz. zagovorniki diametralno nasprotnih definicij sedejo za mizo in udarijo še eno jalovo in prazno debato. Tako kot recimo v ponedeljek, ko je stranka SD ne prvič pripravila okroglo mizo na to temo. Vendar s to neverjetno demokratično razliko, da so razen svojih — Tanje Fajon, Andreje Katič, Jerneja Pikala in Milana Brgleza (plus Nina Peršak) — nanjo povabili tudi njihovega.

Take a wild guess: Žigo Turka.

Dobro, da je bil zraven

Da je SD na okroglo mizo povabila tudi njega, domnevno največjega slovenskega eksperta za sovražni govor in fake news, je bila win-win poteza. Etablirani levičarji so že s samim vabilom — tudi če bi ga bil Turk zavrnil — izpadli ekumenično odprti do kao drugače mislečih, Turk sam pa je kot etabliran desničar tudi dovolj pameten, da je ni zavrnil in s tem dosegel isto zase.

Da ne bo pomote: če bi na okrogli mizi o sovražnem govoru debatirali samo socialni demokrati v svojem internem vrednostnem, mnenjskem balončku, se mi debata ne bi zdela nič manj jalova in prazna. Pa ne zato, ker bi tako kot njihovi desničarski detraktorji mislil, da nimajo moralne pravice govoriti o sovražnem govoru, ker da so dediči totalitarne stranke in da so Judom poskvotali vilo za svoj današnji glavni štab.

No, saj nič ne rečem: dobro, da je bil Turk zraven. Če ne bi bilo njega, bi šla ta debata gladko mimo nas.

One size fits all

Žiga Turk ima načeloma prav — ampak res samo načeloma —, ko pravi takole in takole:

“Besni odzivi skrajnih levičarjev na to, da me je @strankaSD povabila na razpravo o kulturi dialoga, so za razumevanje problema naredili več od mene. Zdaj je menda vsem jasno, da je boj za svobodo govora boj za to, da bi smeli imeti različna mnenja in jih zagovarjati.” 

“Povsem jasno je, da vplivnemu delu slovenske levice ne gre za kultiviranje javnega prostora. Ne bodo odnehali, dokler ne bo utišan poslednji glas, ki pove kaj takega, kar jim ni všeč. Vesel sem, da pomemben del @strankaSD misli drugače.”

Definitivno pa nima prav, ko svobodo govora posplošuje. Le zakaj bi svoboda govora veljala za vse enako (razen za tiste, ki eksplicitno napeljujejo h kaznivim dejanjem)?

Žiga Turk s tipično nonšalanco tehnične inteligence, ki v duhu one-size-fits-all objektivnosti ali celo znanstvene nezmotljivosti postavlja hipoteze samo na merljivih podatkih, priznava enako pravico do svobode govora zadnjemu desničarskemu debilu, ki bi ga kdo rad upravičeno utišal, kot jo recimo pričakuje zase.

Pursuit of happiness/truth

Sveti preproščini je v včerajšnji kolumni na Siolu — ki sicer govori o fake news — uspelo napisati neverjeten stavek, za katerega retorično briljantnost bi humanistični intelektualci po mojem hladnokrvno ubijali:

“Državljani nimajo pravice do resnice, ampak pravico do iskanja resnice.”

To je nekaj najbolj varljivo pametnega, kar sem zadnje čase slišal. Pravica do iskanja resnice? Kako ne bi zvenelo prepričljivo! Vas ne spominja to na znameniti odlomek iz ameriške Deklaraciji neodvisnosti, le da je zvitež “pursuit of happiness” zamenjal s “pursuit of truth”?

Turkova stališča so globoko cinična. Njegove stare teorije o vsegliharstvu so ostale brez fines, pojem sam pa je dobil nov pomen. Ljudje so vsi enaki in enakopravni ne zato, ker jih je take ustvaril njihov Stvarnik, ampak zato, ker liberalci v zvezi s svobodo govora ukinjajo vsakršno distinkcijo med informacijsko vrednostjo izgovorjenega.


Nadaljevanje in konec jutri.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE