Dober dan, žalost in sreča njegove punce revolucionarke

12.12.2018 / 06:06 Komentiraj
Ugotovila sem, da ta knjiga ni zame, ker sem v letih. Bolj nekaj za najstnico. Lepo je, če se zavedaš let in kam spadaš.
NAROČI SE PRIJAVI SE

V roke mi je prišla slavna knjiga Françoise Sagan Dober dan, žalost. Bonjour Tristesse. Mučila sem se z njo. Ni mi pasala ta subtilno perverzna literatura. Preveč nametano zame. Redkokje kaj trdega, konkretnega. Brez sprenevedanja išče odgovore bog ve kje v možganskih vijugah. 

Ne obvladam tako zamotane izpovedi, priznam. Ne znam. Pa tudi všeč mi ni.

Moj bog, upam, da ne bom na koncu izpadla kot ikonoklast, da si upam tako udrihati po veliki Françoise Sagan. Knjigo je pisala v starosti 18 let. Nedolžno, ampak že malce pokvarjeno bitje.

Knjiga me je spomnila na Petdeset odtenkov sive. Še več! Počutila sem se kot takrat, ko sem odprla prvo stran. Že po nekaj vrsticah sem začutila okus po arielu. Fuj! Takoj je letela skozi okno.

Tudi pri Françoise me objema ta okus. Skozi okno ne bo ravno letela. Še malo se bom potrudila, morda pa bo kaj odplaknilo okus po arielu. Veliko vode pijte zraven.

Jaz bom raje čaj. Z okusom aronije in ribeza je odličen.

Kot prefrigan vrabček

No, dejstvo je, da so Dober dan, žalost samo v Franciji prodali v 850.000 izvodih. Kaj je bralce tako impresioniralo? Avtoričina starost? Verjetno je bila privlačna. S kratkimi rjavimi lasmi, je izgledala kot prefrigan vrabček. Nekomu je že morala biti všeč, to sem prepričana. Na Wikipediji berem, da je bila nepredvidljiva in problematična učenka. 

Ugotovila sem, da ta knjiga ni zame, ker sem že v letih. Bolj nekaj za najstnico. Postalo me je sram, zato sem jo odložila. Morda je to moj edini uspeh. Lepo je, če se zavedaš let in kam spadaš.

Françoise Sagan (1935–2004)

“Zeblo te ne bo.”

Nehote so mi zraven v roke priletele še pesmi španskega pesnika, prozaista in kantavtorja. Njegovo ime je [Diego Ojeda](https://diegoojeda.com). Živi na Kanarskih otokih in že deset let navdihuje svet s svojimi pesmimi in napevi. Eden najboljših artistov v španski glasbi in literaturi. Izdal je tri plošče in štiri knjige. Ena od njih je pesniška zbirka Moja punca revolucionarka (Mi chica revolucionaria). Prodana je bila v 100.000 izvodih. Trenutno se ukvarja z izdajo plošče – knjige z naslovom Manhattan.

Revolucionarka mi je povsem slučajno zašla v roke v knjižnici v slovenskem prevodu. Pesmi so globoke, enostavne, romantične, grobe. Presvetlile so me.

Priznam, da sem ljubosumna, če zna pesnik pisati boljše ljubezenske pesmi od mene. Ojeda pa jih zna: “Moje srce je del dežja, ampak zeblo te ne bo, ker sem srečen človek.” Če bi bila mlajša, bi se takoj ogrela za takega tipa.

Ampak očitno sem spet naletela na knjigo, ki ne paše k mojim letom. Morda bo naslednjič bolje. Izbrala sem si 80ta: desetletja mladih Žige Valetiča.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE