Koliko stran vrženega denarja si lahko privoščimo?

9.12.2018 / 06:08 1 komentar
Za zveste in ubogljive se vedno najde služba v javnem sektorju. Pa vendar sindikati napadajo gospodarstvenike, ne vlade.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Neglede na to, ali gre za državnozborske ali lokalne volitve, smo vsakokrat priča enakemu neetičnemu, pokvarjenemu ravnanju odhajajočih politikov. Namreč tihemu, a ihtavemu in množičnemu zaposlovanju zaslužnih kadrov — tik pred predajo poslov naslednikom.

Rednih služb v javnem sektorju so deležni izbranci, ki so v času mandata krili hrbet vladajoči garnituri — za kar so bili tako ali tako dobro plačani že prej —, nazadnje pa dobijo še trajno nagrado za minulo delo.

Roko na srce, to se dogaja tudi na strani zmagovalcev. Ko se v koaliciji preštejejo in preverijo, ali so si primerno razdelili stolčke, ugotovijo, da jih kar nekaj med njimi nima kje sedeti. Tako si izmislijo nove potrebe po kadrih, da ta pridni ne bi ostali brez službe.

Vredno svetovnega začudenja

Zadnja pogruntavščina z na novo odprtim delovnim mestom še enega državnega sekretarja kot “skrbnika za beg kadrov” je nedvomno vredna svetovnega začudenja.

Imamo sistemski problem, ker mladim ne moremo zagotoviti dobrih plač, saj so te preveč obdavčene in je neto izplen žaljivo skromen. Rešujemo pa ga z uvedbo državnega sekretarja za iskanje rešitev, kako preprečiti beg možganov!

Še slepemu je jasno, da ne gre za jez pred odtekanjem kadrov, temveč za udobno rešitev za dobro plačo neke konkretne osebe. In kaj delajo obstoječi (številni) uslužbenci na ministrstvih za šolstvo, za delo, za gospodarstvo in še kje?

Da bo jasno: vsakomur na tem svetu privoščim službo, solidne redne prihodke, socialno varnost, zdravje in srečo. Toda to službo si moramo običajni ljudje prigarati s kompetencami, izkušnjami, izobrazbo in zavzetostjo — in to v hudi, neizprosni konkurenci. Na atraktivna delovna mesta se prijavlja tudi po več sto kandidatov. Delodajalec ima velike možnosti izbire in izbere tistega, ki je res najboljši in mu bo s svojim delom prispeval točno to, kar podjetju primanjkuje.

Mi, delodajalci. Mi, lastniki.

Ko gre za javne službe, gre za denar davkoplačevalcev. Za naš denar. Mi smo delodajalci. Mi smo lastniki. Mi smo tisti, ki smo politikom — ki bi jim lahko rekli menedžerji, če ne bi s tem užalili pravih, dobrih menedžerjev — zaupali vodenje našega podjetja. Naše države ali občine.

Slab menedžer je tisti, ki zaposluje po nepotrebnem in po prijateljski liniji. In slab politik je, ki ne dela v dobro volilcev, lastnikov države.

Tako zaposlujejo vse stranke, neglede na svojo politično barvo in prepričanje. To samo potrjuje, kako nizka je pri nas politična kultura in kako nedopustno nizka je odgovornost politikov do volilcev.

“Če bodo trije ali štirje ljudje več in bodo nekaj dobrega naredili na teh resorjih, s tem nimam težav,” je rekel poslanec ene od koalicijskih strank. Skrajno neprimerno in neokusno do državljanov in še posebej žaljivo do brezposelnih.

Harmonika

Inštitut za otroške srčne bolezni? Štirje novi državni sekretarji. Najmanj ena zgrešena milijardna energetska naložba. Napačne naložbe v komunalno infrastrukturo, ki ne ustrezajo naši trajnostni zavezi. Bančna luknja. Propadli projekti javno-zasebnih partnerstev. Financiranje zdravstvenih dobaviteljev, ki molzejo državo s svojimi mrežami in cenami. Koliko stran vrženega denarja si Slovenija sploh lahko privošči?

Povrh vsega pa so sindikati po zmagi z minimalno plačo pripravili protest pred GZS. Ne napadajo pa vlade. Ne spodbujajo politike, da bi pristopila h koreniti racionalizaciji stroškov države in s tem razbremenila plače.

Ne, najbolj priročen krivec za marsikaj je gospodarstvo. Po eni strani primanjkuje dobrih delavcev, po drugi pa je preveč trajno brezposelnih, ugnezdenih v sistem socialnih pomoči.

Država Slovenija, naše skupno podjetje, je vodena slabo. Preveč neodgovornih političnih voditeljev je vodi potratno. Nacionalni proračun premnogi vidijo kot harmoniko. Raztegujejo jo do onemoglosti — nikoli pa se ne vprašajo, komu je za porabo treba odgovarjati.


Opomba: Avtorica objavlja tekste s Fokuspokusa ob ponedeljkih na svojem blogu Kaka — Kako komuniciramo?.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE