Kozlovske sodbe v Višnjem Kopru in drugih (mestnih) občinah

6.12.2018 / 06:08 Komentiraj
Veselim se časov, ko ne bo nihče več hotel biti na oblasti. Saj niti ne bo treba. Vse bomo urejali s pametnimi telefoni.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Izvoliti župane slovenskih občin in se sprijazniti z njihovo pomembnostjo je komedija, farsa, groteska, satira in drama —in še komedija absurda za nameček. 

Tone Partljič je začel pisati novo igro, ob kateri se bomo smejali še leta in leta. Kaj je Moj ata, socialistični kulak v primerjavi s sedmimi glasovi razlike med dvema kandidatoma — in to ob desetkrat večjem številu neveljavnih glasovnic in številnih drugih nepravilnostih — ali celo ob neodločenem izidu z do pičice enakim številom glasov.

Ali so imena pomembna, vedo lokalni frajerji in faktorji, preostanek vesoljne Slovenije pa ne. Kaj šele Evrope! Ta bo nezainteresirano prebirala poročila, ki jih po službeni dolžnosti prevajajo tiskovni atašeji vseh akreditiranih veleposlaništev v Republiki Sloveniji. Če še ne veste.

Trump dobi vsa poročila v svoj predsedniški urad, še preden jih mi slišimo v Jutranji kroniki na Radiu Slovenija.

Lepo je biti kandidat

Lepo je biti v Sloveniji županski kandidat, najgrše pa biti županski poraženec za las. V takih primerih bi morali sprejeti nov zakon: župana bi morala postati oba, a vsak od kandidat samo za pol mandata. To bi bilo najbolj pošteno. Nima smisla, da se na glavo postavljamo za ubornih sedem glasov ali da celo žrebamo, če je volilni rezultat enak.

Ker kaj je bolj očitno, kot da si ljudstvo — torej občani —želijo dva župana ali dve županji, ne pa samo eno ali enega.

Nikogar na oblasti

Najbolj se veselim časov, ko ne bo nihče več hotel biti na oblasti. Niti ne bo treba. Vse bomo urejali s pomočjo pametnih telefonov: volili, parlamentarili, komisijali, zasedali, glasovali za nove zakone, sisteme, proračune …

Poglejte nesrečno Veliko Britanijo, kako je s svojim referendumom o brexitu zavozila vse, kar je lahko. Zdaj je vsem za zgled, kako se ne sme delati v imenu ljudstva — in z ljudstvom samim.

Najhuje pa je, ko začnejo v neugodni situaciji s svojim poslanstvom mešati štrene odvetniki. Tu pomaga eno samo štetje, lahko tudi z zavezanimi očmi: tako kot Lukež Drnulja, ko so njegovega Lisca tepli po senci.

Mene pa že tolče štetje vrstic doslej napisanega, zato menim, da tu lahko končam.


OpombaTekst je bil prvotno objavljen na avtorjevem blogu v torek, 4. decembra 2018, pod naslovom Lokalne volitve kot kozlovska sodba v Višnji gori. Verzija na Fokuspokusu je editirana. Objavljeno v dogovoru z avtorjem.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE