Stvar Pahorjeve narcisoidne izbire. Volilci smo jo samo potrdili.

3.12.2018 / 06:10 Komentiraj
Žalostno: “Če bi se delal pametnega, ne bi bil predsednik. Veljal bi za pametnega, vendar najbrž ne bi bil predsednik.”
NAROČI SE PRIJAVI SE

Zelo iskren intervju. Preveč. On je predsednik zato, pravi Borut Pahor, ker ne pametuje, ker je narcisoiden in ker je dovolj sebičen. Očitno je to zmagovalni recept, kako postati prvi slovenski državnik. To je Pahor zaupal rumeni hrvaški reviji Gloria.

No, naš predsednik — po lastnih izjavah raje Barbika kot pa baraba — seveda spretno ironizira.

Ampak ne dovolj. Ker ko se sklicuje na svojo mamo (kar zelo rad počne), v resnici pove več, kot bi smel:

“Mama me je naučila, da človek ne more biti vse. Ali pametuješ o nečem ali pa nekaj storiš. Če bi samo pametoval, ne bi bil predsednik. Morda bi veljal za pametnega, verjetno pa ne bi bil predsednik. Ker sem, kakor pravijo, narcisoiden, ne pa pameten. Zato sem, kot bi rekla moja mama, izbral. Da bom predsednik. In zelo rad sem predsednik!”

Stvar izbire?

Biti slovenski predsednik je torej stvar osebne, narcistične izbire. Toliko o tem, kdo ga je izbral — ker na volitvah smo njegovo voljo samo potrdili.

Seveda pa s tem pade interpretacija Pahojeve samoironije, ko opisuje svoj narcuzem. Dokaz za to je prav njegova izjava o izbiri.

Povzetek na 24ur.com je točno takšen, kot si ga ne želimo: reproducira rumenilo hrvaške revije in s tem pripomore k učinku, pisanemu na kožo Pahorjevemu flirt populizmu.

Še več! Čeprav je intervju tako oseben, da Pahor v njem naravnost razlaga (sicer ne prvič), da s partnerko Tanjo Pečar že 31 let ne živita skupaj, pa vendarle znova dvoumno samoironično graja svoje pretirano zanimanje za ženske:

“Želim si, da bi bil sposoben vračati čustva, saj sem v življenju prejel veliko več ljubezni, kot sem si jo [sic!] zaslužil.”

Predsednikovo flirtanje tako dobiva celo nov, dobesednejši pomen.

Kdo je ohranil Pahorja pri življenju

Ali povedano drugače: prav takšni zapisi, kot so nastali v citirani hrvaški trač reviji in na 24ur.com, ga udejanjajo kot nespornega kralja domačega komunikacijskega populizma in manifestirajo mojo tezo izpred več let, da so predsednika Pahorja v veliki meri dejansko ustvarili in pri življenju ohranili množični mediji.


OpombaTekst je bil prvotno objavljen na avtorjevem blogu In media res v nedeljo, 2. novembra 2018, pod naslovom Premalo pameten, a dovolj narcisoiden predsednik. Verzija na Fokuspokusu je editirana. Objavljeno s privoljenjem avtorja.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE