Kako sfotošopaš video? Enostavno. Vprašajte eksperte v Beli hiši.

16.11.2018 / 06:10 1 komentar
Še nedavno je veljalo, da bo v svetu novic brez konkurence zmagal video. V video realnega dogodka pač ne moremo dvomiti.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Na retuširanje fotografij smo že navajeni. Vemo tudi, da lahko drugačen kot snemanja ali fotografiranja popolnoma spremeni sporočilo. Zabaven primer, ki so ga nekateri izkoristili kot dokaz, kaj si britanski princ William zares misli o novinarjih, je postal viralen. Ko je ob rojstvu tretjega otroka pokazal tri prste, ga je eden od fotografov slikal s strani in morda s pomočjo fotošopa ustvaril vtis, kot da je drugi v vrsti za prestol javno pokazal sredinec. [Angleži ne pokažejo trojke s palcem, kazalcem in sredincem, temveč s sredincem, prstancem in mezincem, op. Fp.]

Prejšnji teden se je dopisnik CNN iz Bele hiše Jim Acosta na novinarski konferenci sporekel z Donaldom Trumpom v zvezi s karavano migrantov iz Hondurasa na poti proti ZDA, ki jo je predsednik označil kot “invazijo”.

Trump v nekem trenutku ni hotel več odgovarjati na njegova vprašanja in je dal besedo drugemu novinarju, Acosta pa je s svojimi vprašanji kar nadaljeval. Takrat mu je pripravnica, zaposlena v Beli hiši, poskušala odvzeti mikrofon.

“Oprostite, gospa.”

Na zgornjem originalnem posnetku je videti, kako Jim Acosta odmakne roko, v kateri drži mikrofon, ki mu ga pripravnica hoče vzeti, z drugo pa odrine njeno roko in reče: “Oprostite, gospa.”

Nekaj ur po novinarski konferenci so Jimu Acosti odvzeli dovolilnico za vstop v Belo hišo. Kot glavni razlog za to je tiskovna predstavnica Sarah Huckabee Sanders navedla, da novinarjem ne bodo dovolili fizičnih napadov na zaposlene v Beli hiši — in kot dokaz objavili svojo verzijo video zapisa dogodka.

Na njihovem videu, posnetem z isto kamero, je videti, da je bil dopisnik do pripravnice res grob. Toda takoj so se pojavili zapisi, da je verzija posnetka, ki ga je objavila Bela hiša, obdelana.

Strokovnjaki za račnalniško obdelavo slikovnega materiala trdijo, da so v Beli hiši video malo pohitrili in s tem dosegli vtis, da je bila novinarjeva kretnja bolj agresivna.

Tako je Jim Acosta ostal brez prepustnice za Belo hišo na podlagi “doktoriranega” video zapisa dogodka. CNN zdaj toži Belo hišo.

Prepričanje in dvom

Pred tremi leti so naredili prvi softver — imenuje se Face2Face —, ki lahko z videom manipulira v realnem času. Od takrat naprej tudi za video zapis realnega dogodka ne moremo več biti prepričani, da ni obdelan in se je res zgodilo to in tako, kar gledamo in kot vidimo.

Še nedavno je veljalo, da bo v svetu novic brez konkurence zmagal video. Razlog je bil enostaven: video zapis realnega dogodka pač ne more lagati. Pisana ali govorjena novica ali mnenje sta (lahko) vedno neke vrste manipulacija — že zaradi samega izbora vsebine —, medtem ko so video novice realne in v njih ne moremo dvomiti, saj ne potrebujejo preverjanja.

Tako smo vsaj mislili doslej.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na [email protected]
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE