Spomin zlate ribice pred volitvami ali pozabljati je človeško (politično)

15.11.2018 / 06:08 2 komentarja
Politiki računajo na to, da volilci pozabljajo njihove grehe. Zlata ribica postaja zavetnica psihopolitike pozabljanja.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Kako daleč seže spomin zlate ribice? In kako daleč seže spomin slovenskega volilca?

Glede zlate ribice so mnenja deljena. Nekateri ocenjujejo, da so tri sekunde samo mit — in to ne samo pri Pahorjevi Princeski — in ugotavljajo, da bi se lahko spominjala do pet mesecev nazaj.

Pri slovenskih volilcih pa je drugače. Enota spominske kapacitete je načeloma štiriletni interval. Naj naveden samo kronski primer volilne amnezije.

Leta 2012 so bile v Sloveniji prve ljudske vstaje. V Mariboru so odnesle spornega župana Franca Kanglerja. Več kot petnajst sumov storitve kaznivega dejanja je bilo ob radarjih dovolj, da so ga ljudje na ulicah v en glas razglasili za koruptivnega in  mu prerokovali, da je “gotof”.

A glej ga zlomka: po šestih letih se vrača in je po najnovejši anketi Ninamedie teden dni pred volitvami celo vodil pred protikandidatom Sašom Arsenovičem. Spomin, da te kap.

Antivstajniška amnezija

Leta 2014 so bile na vrsti državnozborske volitve. Čeprav so volilci v anketah prisegali vstajniškim strankam, je junija na volitvah premočno slavil Miro Cerar z SMC. Ne vstajnik, temveč tako rekoč antivstajnik: po vsebini in formi lik poštirkanega pravnika domnevno leve provenience, ki je pred kamerami govoril, da ulica ni zanj in da tega ne odobrava. Zmagalo je nasprotje od tega, kar je ljudstvo deklariralo kot svojo voljo.

Zlata ribica je naredila svoje. Državljanke in državljani so hitro pozabili, kaj pričakujejo od oblasti.

Še več! Zaradi nekega partikularnega televizijskega nastopa Luke Mesca se je v Državni zbor uspelo uvrstiti Združeni levici, trojčku treh strank. Pa najbrž sploh ne zaradi vstajništva, temveč po zaslugi iskanja formule bolj avtentične leve politike — onkraj zbledelih form vsebinsko in politično izpraznjenih Socialnih demokratov in na pogorišču drugih levih strank.

Šarčeva zlata ribica

Naprej. Nedavno sem v zapisu Permisivna vzgoja LMŠ: Vsakdo si zasluži še eno priložnost opozoril na novo oportunistično geslo trenutno vladajoče stranke: o lažnem humanizmu dajanja priložnosti. Priložnosti ne samo za kseno- in homofobnemu sekretarju v kabinetu predsednika vlade, temveč tudi Šarčevemu kandidatu za župana Ilirske Bistrice, Ivanu Simčiču.

Nič ne pomaga, da se Črnčec in Simčič nikoli nista pokesala in celo ne priznala svojih napak. Slednji je bil zaradi ponarejenega spričevala, s katerim je prišel do službe, izključen iz stranke DeSUS. Ravno leta 2012, torej šest let nazaj.

Človeku je vendar treba dati novo možnost, pa čeprav pod zastavo druge stranke! Ljudje so že pozabili, mediji ne bodo opazili, zato lahko tudi pri Simčiču računamo, da je zlata ribica naredila svoje, so si najbrž dejali.

Janševa zlata ribica

Tako počasi pridemo — uravnoteženo! — še do občine Videm pri Ptuju. Kandidat Janševe SDS za tamkajšnjega župana je Branko Marinič, po Wikipediji “slovenski politik, poslanec in železničar, *28. januar 1956, Janški Vrh”, ki na volitvah nastopa pod geslom “glasujmo za spremembe in priložnosti vseh”.

Po epizodi s Črnčecem in Simčičem že razumemo to sublimno sporočilo: treba je dati priložnost — najprej sebi, potem pa še drugim. Pahorjeva naslednja zlata ribica se bo po definiciji morala imenovati Nova Priložnost.

Pa spet nazaj v leto 2012, s katerim smo začeli.

Pri SDS so dolgo računali in dognali — podobno kot pri LMŠ —, da je po aksiomu ribjega spomina povsem varno ponuditi kandidata, ki so ga izključili iz poslanskih vrst.

In zakaj so se ga znebili? Marinič je bil izključen iz SDS pod pritiskom javnosti, ker je leta 2005 goljufal pri izpitu iz nemščine na Fakulteti za organizacijske vede. In prav aprila 2012 ga je sodišče spoznalo za krivega napeljevanja k ponarejanju uradne listine in ga obsodilo na pogojno kazen petih mesecev zapora. Konec tega leta na pritisk Janševih vrnil mandat.

Strokovnjaka za izobraževalne preiskave

Tudi Marinič nikoli ni priznal svojih grehov. Še več, ironično je skupaj s Simčičem svojčas nastopal v parlamentarni komisiji za izobraževanje, znanost, kulturo, šport in mladino, ki jo je vodil Branko Grims, poslanec tedaj vladajoče SDS.

Tožilstvo je poslancu SDS očitalo, da je izpit iz nemščine namesto njega opravljal nekdo drug. Marinič je vztrajal, da je tako pisni kot ustni del izpita opravljal sam. Dejal je tudi, da gre za politični konstrukt, saj da je mož profesorice, pri kateri je bil izpit, nekoč pomemben član LDS.

Toda profesorica je na drugem sojenju zatrdila, da Mariniča vidi drugič v življenju, prvič ga je videla na prvem sojenju. Po njenih trditvah na izpitu ni bilo Mariniča, ampak nek drug moški, ki je bil videti mlajši.

Čigav spomin?

Mariničevo ime se je znašlo tudi na letaku ob paketih pomoči, ki jih je kandidatka SDS na lokalnih volitvah in predsednica humanitarne pomoči Karitas v videmski Krajevni skupnosti Leskovec Ana Vindiš te dni delila skupaj s hrano. Na njem je Vindiševa, kot je kasneje priznala, sledila “notranjemu glasu” in pakete pomoči izkoristila za pozivanje volivcev, naj podprejo SDS in NSi na volitvah.

Aksiomatika spomina zlate ribice je postala sestavni del strategij domače psihopolitike. Ne gre samo za to, da volivci pozabljajo, ampak da politiki s pozabo kalkulirajo in da je pozaba sama postala njihova zavetnica.

K temu kot slabi psi čuvaji prispevajo tudi novinarji. Za številne medije je že sama zahteva, da bi se česa spomnili, postavljena previsoko. Če poskusimo prešteti zgodbe o Simčiču in Mariniču pred volitvami to nedeljo, se bomo trudili zaman.

Ali povedano drugače: spomin zlate ribice pri državljanih in pri novinarjih sta v korelaciji: pri eni in drugih ga zmanjkuje enakomerno.


OpombaTekst je bil prvotno objavljen na avtorjevem blogu In media res v ponedeljek, 12. novembra 2018, pod naslovom Zlata ribica kot skrita favoritka volitev. Verzija na Fokuspokusu je editirana. Objavljeno s privoljenjem avtorja.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE