Razlika med Kanglerjem in Jankovićem? Kangler se nima s čim odkupiti.

15.11.2018 / 06:10 Komentiraj
Nauk (za SDS): Mogoče bi bil Anže Logar čisto normalen ali celo dober župan — ampak na (njegovo) žalost je kandidat SDS.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Včeraj mi je padel v oči članek o dveh prihajajočih “predobravnavnih narokih” — 29. novembra in 5. decembra —, na katera je vabljen Zoran Janković. Objavila ga je STA.

Cinično sem pomislil: glej-glej, kako lepo se zna sodni koledar prilagoditi volilnemu. Da ne bi bil sojeni kandidat slučajno prikrajšan za kak glas 18. novembra!

Nisem pa pomislil, da zna tudi državna tiskovna agencija objavljati na prvi pogled irelevantne napovednike prihodnjih dogodkov, ki pa so v resnici premeteno tempirani.

Kakorkoli že, pred lokalnimi volitvami ni napeto samo v Mariboru, ampak tudi v Ljubljani. V glavnem mestu je rezultat resda predvidljivejši, vendar je dilema — neglede na to, kako se kot posamezniki z njo soočamo — veliko bolj zapletena in zato moralno zanimivejša, če že ne poučnejša.

Kangler in Janković

Janković je s pomočjo sodišč, ki so mu vedno šla na roko — bodisi namenoma, s pristranskostjo, ali slučajno, po nerodnosti, iz nesposobnosti —, postavil nove standarde državljanskega vrednotenja sumljivih, toda opravilno sposobnih ksihtov.

Pomudimo se najprej za trenutek pri primerjavi med Kanglerjem in Jankovićem. 

Kangler je poseben fenomen v tem, da ga razen desničarskih ali pravičniških fanatikov nihče nima za poštenjaka niti zdaj, po vseh teh zavrženih obtožnicah. 

Zakaj? Ker ni ničesar, s čimer bi se Kangla za to svojo krivdo odkupil. Ker v mestu in za mesto ni naredil tako rekoč ničesar — ali približno toliko, kot njegov neslavni naslednik Fištravec —, normalni ljudje nimajo ničesar, zaradi česar bi mu bili pripravljeni vse njegove napake blagohotno odpustiti.

Šele če pogledamo Jankovića, postane jasno, v čem je Kanglerjev problem: sam bi rekel, da ima Janković na glavi precej več masla kot Kangler — in to bistveno bolj polnomastnega! —, pa so mu ljudje vendarle pripravljeni množično odpuščati njegove transgresije. In to samo zato, ker je kao nekaj naredil za Ljubljano.

Logar kot kandidat SDS je za ljubljanske nevolilce SDS tako rekoč kužen. Prav nič mu ne pomaga, da ni del desničarske nomenklature in subkulture ali da vsaj daje takšen vtis. Ne. SDS je navzven totalitarna, pardon: monolitna stranka, ki ne more in ne more prodreti iz svojega balončka ali bunkerja somišljenikov in prepričati zmernih, nesvojih volilcev.

Sami si naj pripišejo

V Ljubljani pa je še en problem.

Kandidat SDS Anže Logar bi lahko bil čisto normalen, morda celo dober župan — no, po mojem tudi je iz spodobnega političnega štofa —, vendar nima šans, ker pač ni v pravi stranki, da bi ga volilo omembe vredno število tistih omahljivcev, ki do Jankovića gojijo upravičene zamere.

SDS je namreč po zaslugi svojega dosmrtnega predsednika in ožjega kroga militantnega vodstva za nesimpatizerje totalno kompromitirana stranka, zato za njenega kandidata — pa ne samo Logarja in tudi ne samo na lokalnih volitvah — mnogi, premnogi ne bi volili niti mrtvi.

Logar kot kandidat SDS je v tem smislu za ljubljanske nevolilce SDS tako rekoč kužen. In pri tem mu prav nič ne pomaga, da ni del te njihove desničarske nomenklature in subkulture ali da vsaj daje takšen vtis. Ne. SDS je navzven totalitarna, pardon: monolitna stranka, ki ne more in ne more prodreti iz svojega balončka ali bunkerja somišljenikov in prepričati zmernih volilcev, da bi vsaj enkrat faute de mieux sprejeli kandidata stranke, ki je sicer ne volijo in jim pač ni blizu. 

Ne iz radikalne SDS. Kar si naj kar sami pripišejo.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE