Enkrat za vselej: “Za depresijo nimam časa.”

10.11.2018 / 06:08 Komentiraj
Čeprav je meja zelo tanka. Z lahkoto stopiš čez. Z lahkoto se odločiš, da boš slab človek. Veliko težje postaneš dober.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Danes sem na tržnici naletela na sošolko z geografije. Rekla je, da je v depresiji. Bila je oblečena v svetle tone in sveže pobarvana na blond. Sploh ni delovala depresivno.

Vehementno mi je jela razlagati, kako ji je in kako ji ni. Njen nasmeh je bil veder, čeprav je govorila o domnevno groznih rečeh. Zvenelo je, kot da govori o nekem športnem dogodku. 

Začudila se je, da nisem v depresiji tudi jaz. Pomirila sem jo, da za to nimam časa. 

Ampak to mi še naprej ni dalo miru. Pa sem se pozanimala pri najbližjih. Najprej sem vprašala asistentke, potem pa še moža.

Prva asistentka je rekla, da tega ne čuti, ker za to nima časa. Depresija se pojavi le za kratek čas. Sama reče, da pač “fura safr”.

Druga pravi, da enkrat na mesec pade v črno luknjo in da tak dan preprosto prespi.  

Tudi mož je rekel, da ni depresiven, ker nima časa. Pri njem se včasih pojavijo sledovi anksioznosti, ki pa z delom izginejo. Zaveda se, je še rekel, da je lažje biti slab človek kot pa dober.

Jenever

Pravzaprav imam srečo, da sem obdana z ljudmi, ki za depro nimajo časa.

Najbolj zanesljiva definicija depresije, ki jo poznam, je geografska. Depresija označuje kopno, ki je nižje od morske gladine.

Največ depresij najdemo na Nizozemskem. To so polderji. Tam sem že bila v kraju Groningen. Peljala sem se med polji ovsa, ki ga tu intenzivno gojijo. Iz ovsa izdelujejo cel kup hranljivih izdelkov, tudi holandski gin jenever. Oves je zelo hranljiva žitarica in s pridom jo izkoriščajo, čeprav revica raste v depresiji.

Mislim, da je v depresiji treba najti kaveljčke, ki vas zadržijo in zalučajo nazaj na svetlobo.

Tretja asistentka pa je rekla, da v depresiji vse postane drugače. Kot da bi gledala skozi neko drugo lečo, ki ne kaže nobenih svetlih reči in nam jemlje voljo. Enkrat na teden hodi na homeopatijo. Zdravstveno stanje se ji je izboljšalo, obenem pa je začela popuščati tudi depresija.

Odlično! Zdravo telo, manj depresije.

Kekec

Potem sem se spomnila, da sem tudi jaz začela delati jogo, ko sem prvič začutila sledi depresije. Z jogo sem se ukvarjala redno, vsak dan. Postala sem prava mojstrica. Bolezen dolgo ni napredovala. 

Na srečo se ves čas zavedam, da je meja med zdravim in depresivnim stanjem zelo tanka. Z lahkoto stopiš čez. Z lahkoto se odločiš, da boš slab človek, veliko težje je postati dober. To zahteva delo, predvsem ustvarjalno. Če ustvarjaš, res nimaš časa za depresijo.

Enkrat za vselej: “Za depresijo nimam časa.” To si piši za uho. Ali pa zapoj Kekčevo pesem, da ti bo bolj jasno.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na [email protected]
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE