Permisivna vzgoja LMŠ: Vsakdo si zasluži še eno priložnost

8.11.2018 / 06:08 Komentiraj
Lažni humanizem še ene priložnosti — ne glede na pretekla dejanja in moralno integriteto — postaja njihov zaščitni znak.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Vse kaže, da postaja načelo lažne humanosti pod geslom “vsakdo si zasluži drugo priložnost” kadrovski aksiom vladajoče stranke LMŠ.Je kak njihov kandidat v preteklosti grešil? Ni problem. Vsi smo ljudje, dajmo človeku še eno priložnost. Toda ali se ni to zgodilo včeraj? Pa kaj!? Ampak zadevo je obravnavalo tožilstvo! Nič hudega, samo da ni v kazenskem postopku. Pa krivde človek tudi ne priznava? Pa bi jo moral?

S tem apologetičnim, skorajda krščanskim manevrom je uspelo predsedniku vlade Marjanu Šarcu argumentirati kadrovsko izbiro v svojem kabinetu, ko je šlo za dr. Damirja Črnčeca. Naj spomnim, da so v poslanski skupini LMŠ mesecem, dvema uporabili to čudežno formulo sklicevanja na drugo priložnost. O tem sem podrobneje pisal v tekstih Druga priložnost kot lažni humanizem: zakaj je pismo Šarčevih poslancev grotesknoZakaj je novi državni sekretar Damir Črnčec simptom Šarčeve vlade? in Predsednik vlade, ki bi zavezal jezik svojemu sekretarju.

Druga priložnost za Ivana Simčiča

Kot poroča Žurnal24, bo po Črnčecu v Šarčevi stranki dobil drugo priložnost še Ivan Simčič. Gre za nekdanjega poslanca DeSUS, ki se je leta 1992 s ponarejenim spričevalom [Srednje gostinske šole v Sarajevu, podružnica Opatija, op. Fp] dokopal do službe v Slovenski vojski.

Da je bila listina ponarejena, je potrdilo tožilstvo, vendar je kazenski pregon leta 2012, ko je afera izbruhnila, že zastaral.

Iniciativni odbor LMŠ zdaj Ivana Simčiča v Ilirski Bistrici predlaga za župana. O retoričnih manipulacijah njegovega tedanjega šefa Karla Erjavca v primeru Simčiča sem pisal v The lady vanishes ali “Tetka je, tetke ni” in Konsistentnost po Erjavčevo. In kaj so v LMŠ povedali v obrambo svojemu ilirskobistriškemu kandidatu?:

“Županski kandidat stranke LMŠ Ivan Simčič je kandidacijsko komisijo stranke LMŠ seznanil s preteklimi dilemami v zvezi z njegovim [sic!] spričevalom. Kandidat Simčič je predložil potrdilo o nekaznovanosti in potrdilo, da oseba ni v kazenskem postopku. V stranki LMŠ se zavedamo, da nihče ni brez napak, a tistemu, ki se teh napak zaveda in se iz njih tudi nekaj nauči, ter se trudi za človeka, skupnost in državo, kar smo prepričani, da se omenjeni kandidat bo, dajemo drugo možnost, da to dokaže.”

Brez kesanja in priznanja

Zakaj je Lista Marjana Šarca tako radodarna z drugimi možnostmi? Resnica o Simčičevem ponarejenem spričevalu jih očitno ne zanima. Njegova diploma velja za veljavno, čeprav je po navedbah Žurnala24 KPK po pregledu vseh dokumentov nedvoumno ugotovila, da “Simčič dejansko ni pridobil 5. stopnje izobrazbe”.

Iz izjav LMŠ je jasno, da njihov kandidat ponarejanja še danes ne priznava. Nasprotno, še vedno ga zanika in se zateka k argumentu, da gre za medijski linč.

Šarčeva stranka torej daje priložnost človeku, ki se ni pokesal svojih dejanj in besed. Če bi se, bi njihovo kadrovsko potezo še lahko nekako upravičili.

Toda tako kot Damir Črnčec nikoli ni zanikal svojih netolerantnih stališč, pa mu je premier vendarle “odpustil”, je očitno tudi Simčič lahko županski kandidat, ne da bi se mu bilo treba pokesati ali dejanje priznati.

Tako kot je že Cerarjeva vlada gradila svojo podobo na “novi etičnosti” in “moralni figuri” svojega predsednika, tudi ta lažni humanizem ponujanja še ene priložnosti vsakomur — ne glede na njegova pretekla dejanja in moralno integriteto — postaja zaščitni znak LMŠ.


Opomba: Tekst je bil prvotno objavljen na avtorjevem blogu In media res v torek, 6. novembra 2018, pod naslovom Pri Šarčevih delijo nove priložnosti: neetična načela na oblasti. Verzija na Fokuspokusu je editirana. Objavljeno s privoljenjem avtorja.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE