Tramvajkomanda Facebook: Potniki in cenzorji, izstopite!

5.11.2018 / 06:10 Komentiraj
To ni samo SLO problem, pa vendar supinajmo Zuckerberga, naj se zglasi na Šubičevi in pojasni Evi Irgl, kaj se dogaja.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Letos aprila je Mark Zuckerberg odgovarjal na vprašanja članov Odbora za trgovino, znanost in transport Senata ZDA, kako se je lahko zgodilo, da je Cambridge Analytica uporabila osebne podatkov uporabnikov Facebooka za politični marketing.

Zuck bi moral v zvezi z incidentom pričati tudi pred komisijo Britanskega parlamenta, vendar se vabilu ni hotel odzvati — pa saj se tudi ni (bil) dolžen.

Po analogiji lahko domnevamo, da se ne bi hotel odzvati niti vabilu Eve Irgl, predsednice Komisije za peticije, človekove pravice in enake možnosti DZ. Pa bi ji moral kaj pojasniti. Vsem nam bi moral kaj pojasniti. Namreč cenzuro — ali lepše rečeno moderiranje.

To ni samo slovenski problem, pa vendar. Kolikor je tudi slovenski, supinajmo Zuckerberga, naj se zglasi na Šubičevi in pojasni, zakaj je bil odstranjen recimo posnetek predavanja ustavnega sodnika ddr. Klemna Jakliča na Fakulteti za poslovne vede — in to z obrazložitvijo, da ne ustreza “standardom [Facebook] skupnosti”.

Community standardi

Facebook odstrani določene vsebine, če jih nekdo prijavi kot neprimerne. Nadzor je dvotiren: po eni strani si pomagajo z umetno inteligenco, ki zaznava (in se sproti uči zaznavati) neprimerne vsebine in nanje opozarja moderatorje, ki se nazadnje po lastni presoji odločijo, ali gre res za neskladnost s “community standardi” ali ne — pa naj gre za pornografijo, pedofilijo, nasilje, kriminal, sovražni govor ali čisto navadna, celo ne nujno ekstremna ali kvečjemu neprijazna ali za koga moteča politična stališča.

Kot vemo iz dokumentarca The Cleaners, nekje na Filipinih obstajajo outsourcani uslužbenci, ki se borijo z razumevanjem kulturnih kontekstov in jezikovnih barier in prijave upoštevajo (“delete”) ali puščajo vnemar (“ignore”).

Kontrolorji Škrobarji preverjajo ustreznost naključnih treh od stotih odločitev teh moderatorjev. Ti se ne smejo velikokrat zmotiti, če hočejo obdržati službo. Se pa seveda dogaja.

Teorije zarote

V Sloveniji imamo radi teorije zarote, zato v zvezi s tem hitro pomislimo na možnost, da neki modeli z Mirovnega inštituta ali kak Filip Dobranić ali bog ne daj celo sam Domen Savič sedijo v svojih pisarnah in čumnatah in prijavljajo preklete desničarje — namesto da bi se ukvarjali z vulgarizmi in dejanskimi grožnjami. Ampak to se jim seveda ne ljubi, ker ni tako moralno fancy.

Tako lahko gor plačajo častivredni ljudje kot Jaklič, ki je nič hudega sluteč strokovno, intelektualno in moralno korektno — rekel bi celo benigno, če ne bi zvenelo podcenjujoče — odpredaval svoje o človekovih pravicah, demokraciji in državi.

Za takega ga levi plebs pač ima: ker je nekoč spodbijal legitimnost tožbe in sodbe proti Janši v aferi Patria; zaradi nekaterih ločenih mnenj pri odločbah Ustavnega sodišča; ker je predaval ravno na Katoliškem inštitutu; ker je predavanje posnela ekipa glavnega štaba medijskega Imperija zla Nova24TV, na katere YouTube kanalu je posnetek tudi (še vedno) dostopen.

Črna skrinjica

Žiga Turk, član high-level skupine Evropske komisije o fake news in internetnih dezinformacijah, pravi, da pri spletni cenzuri — kljub algoritmom in umetni inteligenci — ne gre brez sodelovanja native speakerjev. To je res. No, ne vem, ali je res, ampak zveni logično — čeprav obenem zveni kot insinuacija, da so med nami veleizdajalci, ki Zuckerbergu čez palec špecajo drugače misleče rojake. To je seveda možno. Verjetnost, da je bilo Jakličevo predavanje odstranjeno po zaslugi slovenskih redarjev na sosedovem dvorišču, je veliko večja, kot da so jo eliminirali filipinski moderatorji.

Ni pa ta logika dokazana. Facebook je postal nekakšna črna skrinjica z vsemi možnimi informacijami, ki jo obenem filamo in praznimo do onemoglosti, čeprav samo približno vemo, kako v resnici funkcionira. In če gre kaj narobe, ne vemo, zakaj in kako in po čigavi volji — in ali sploh gre za človekovo voljo — se je to zgodilo. Ko smo kliknili, da se strinjamo s pogoji uporabe, smo podpisali pogodbo s hudičem in angelom, ki v svoji ošabni nezmotljivosti in dobronamernosti ne sprejemata reklamacij. Zuckerberga bi lahko zaslišali samo še na tramvajkomandi.


Update: V soboto, 3. novembra 2018 (ob 18:55), je Domovina.je sporočila, da je Facebook odblokiral objavo Klemna Jakliča in se opravičil — toda že nekaj ur pozneje (ob 22:20) so sporočili, da je Jaklič sporočil, da je objava spet zablokirana.


Opomba: Kolumna je bila prvotno objavljena v tiskani izdaji Večera v nedeljo in na spletni strani Večera v nedeljo, 4. oktobra 2018, pod naslovom Tramvajkomanda Facebook: Potniki in cenzorji, izstopite!. Verzija na Fokuspokusu je editirana.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na [email protected]
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE