Kdo je Židana in Štromajerja učil političnega komuniciranja?

2.11.2018 / 06:08 1 komentar
Non-stop govoričenje o stvareh, s katerimi se nam sploh ne bi bilo treba ukvarjati, če ne bi non-stop o njih govoričili.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Poglejte si to prepirljivo pravičniško trivio, ki nam določa ali hoče določati družbeno agendo in kritični angažma!

Nek iks-ipsilon najde brezvezno, satirično zanič in za moje pojme niti ne zelo provokativno in žaljivo karikaturo, naperjeno proti zagovornikom splava — kao, po eni strani mahajo s sočutjem do ubogih malih umorjenih fetusov, po strani pa se jim ne smilijo migrantski otroci —, in jo retvita.

Whatever. Lahko bi šlo komot mimo nas, da ne rečem celo moralo, ker je vse skupaj na nivoju diletantskega letaka.

Nakar jo retvita nekaj podobno mislečih pro-choicerjev — med njimi tudi prominentnih iz neke leve stranke, češ, glejte to hinavščino. Vključno s predsednikom parlamenta in enim državnim sekretarjem. Ker je to nivo njihovega komuniciranja. Pač lahke tarče in za nameček ne gibljive. Pa še tako prekleto pomembne.

Verižna reakcija

To sproži verižno reakcijo. Začnejo se oglašati drugače misleči pro-liferji — beri: ta desni —, in rečejo, too much, kaj nam hočejo po krivici naprtiti, in glejte, kakšni so, levaki.

Ne eni ne drugi, ki se vpletajo, niso ravno fanatiki, ampak dandanes je pač tako, da nihče ne more ostati tiho, če ga moralno špikneš.

It’s complicated. Še posebej, ko iz tega nastane članek, ki gre polemizirat s karikaturo, kot da se je nekdo pravkar grobo pošalil z nečim nedotakljivim in je treba nekaj reči na temo dostojanstva in dopustnosti norčevanja iz stvari, s katerimi ni heca.

Citiram: “Kristjani […] so v pričujoči objavi karakterizirani kot brezsrčni ljudje, ki se […] ne zanimajo za probleme revnih otrok tretjega sveta.”

Moj bog, kako hitro so danes eni užaljeni!

Psihoza, histerija?

Po drugi strani pa je res, da se Dejanu Židanu in Jerneju Štromajerju ne spodobi retvitanje takih karikatur.

Ampak pazite, da ne bo pomote! V čem je problem, ki v Sloveniji skoraj nihče ne šteka?

Problem ni v tem, da predsednik DZ in SD oz. državni sekretar iz neke leve stranke ne bi smela zagovarjati splava. Ne bi pa smela tega početi militantno in predvsem ne po nemarnem.

Odkod jima na lepem in kot z jasnega ideja, da retvitata butasto karikaturo o splavu, ki jo je nekje slučajno staknil nek novinar, ki ni imel pametnejšega dela? Ker kdo ju je v danem trenutku kaj vprašal? Je na današnjem političnem dnevnem redu kaj na témo splava? Imajo kakšno sejo o tem v parlamentu? V čem je finta? Komu se hočeta prikupiti? Hočeta poslati signal sodnikom, ki bodo presojali, ali je treba zašiti Strehovca zaradi molitev pred porodnišnico?

Po mojem sta Židan in Štromajer samo podlegla tej družbeni psihozi, da ne rečem histeriji, da je treba kar naprej in tja v en dan govoričiti o zadevah, s katerimi se nam sploh ne bi bilo treba ukvarjati, če ne bi kar naprej in tja v en dan o njih govoričili?

Kdo je Židana in Štromajerja učil političnega komuniciranja? Ah, nihče. Sama sta se naučila. Tako se pri nas pač dela.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE