V gobcih infohijen: prej Arhar, zdaj JPD, Arsenovič, Dominika Švarc Pipan …

31.10.2018 / 06:10 1 komentar
Kaj boš naredil, če se nate spravijo nevoščljivi, frustrirani varuhi zapovedane transparentnosti finančnega tračarjenja?
NAROČI SE PRIJAVI SE

Diskreditacija Jožeta P. Damijana, ki si jo je privoščil Siol ob njegovi eventualni kandidaturi za guvernerja Banke Slovenije, je učbeniški primer medijskega umora. V bistvu gre za simptom zlorabe medijske moči in izživljanja nad nesrečnim, nemočnim posameznikom.

Zakaj so to Damijanu naredili, ne vem. Tipičen Slovenec bi najprej pomislil, da je Siolu tak tekst naročil nek stric iz ozadja, ki hoče Damijana onemogočiti.

Sam pa se raje nagibam k domnevi, da gre za perverzno in patološko finančno tračarjenje, ki moralno in družbeno bazira na ne popolnoma zgrešeni predpostavki, da morajo ljudje, ki opravljajo javne funkcije ali se zanje potegujejo, imeti te zadeve pošlihtane.

A ta (novinarski) imperativ se v rokah in glavah najbolj gorečih ljubiteljev moralne in politične in vedno bolj tudi finančne brezmadežnosti hitro sprevrže v fovšljivo in ignorantsko šuntanje proti človeku, ki ni dovolj globoko v žep zakopal tistih nekaj evrov nad povprečjem več.

Božja Providentia d.o.o.

Primož Cirman in Vesna Vuković — Siolova zunanja sodelavca, poleg Tomaža Modica in Suzane Rankov iz slavne firme Providentia d.o.o., o kateri si lahko več preberete na tej povezavi (ki je sicer tudi primer finančnega tračarjenja) — sta Jožetu P. Damijanu poočitala, da je enormno zapufan za hišo in da odplačuje leasing za avto, za dobro vago pa natresla še nekaj kao argumentov, zakaj bi bil JPD na položaju guvernerja kontaminiran s konfliktom interesov.

Damijan jima je lepo — skoraj dobesedno mirno in dostojanstveno — odgovoril in postregel še z dodatnimi podatki o svojem premoženju oz. zaslužkih in nenazadnje s kompetencami, s katerimi se lahko pohvali.

JPD je isti tekst [originalno verzijo s svojega bloga, op. MC] poslal tudi na Siol in v skladu s 26. členom Zakona o medijih (“pravica do popravka objavljenega obvestila” zahteval objavo oz. “prikaz drugih ali nasprotnih dejstev in okoliščin” (4. alineja).

Guess what? Njegovo zahtevo so gladko zavrnili z lapidarno obrazložitvijo, da je “popravek oz. odgovor napisan žaljivo”.

Mati vseh karakternih asasinacij

Mati vseh karakternih asasinacij je tista, ki jo je na svoji koži občutil France Arhar, ko je kandidiral na predsedniških volitvah leta 2002. Sprva mu je kazalo še kar dobro — čeprav verjetno ne bi premagal niti Brezigarjeve ali kaj šele Drnovška —, dokler ni liknila v javnost njegova kao bajna plača predsednika uprave Vzajemni. 

Cel mesec se je številka valjala po medijih in niti enkrat ni bil omenjen neto znesek. Ker je bruto plača več, a veste, in se bolj grozno, bolj prepričljivo sliši. Z Arharjem je bilo konec, končal je na 4. mestu s 7,59% glasov. Moj bog, celo Jelinčič ga je prehitel!

Takrat sem bil morda edini v medijih, ki je Arharja branil. (Tukaj je moja takratna kolumna v Financah.) Pa tega ne omenjam zdaj zato, da bi si pripisoval ne vem kakšne zasluge. To omenjam samo kot primer, kaj se lahko zgodi posamezniku, ko se nanj spravijo pravičniške, moralizatorske, nevoščljive, frustrirane medijske infohijene. Célo krdelo, da ne bo pomote, na tem je poudarek. Nimaš šans.

Ne vem, kaj bi bilo za JPD zdaj najbolj pametno, da bi naredil. Vsekakor je bolje, da ne meša dreka. Ker to pa res ni disciplina, v kateri bi lahko resno konkuriral Cirmanu in Vukovićki. Bojim se tudi, da je škoda že storjena in da se je ne bo dalo popraviti. Ker ko duh pokvarjenosti uide iz steklenice, ga zlepa ne spraviš nazaj.

Piedestal raziskovalnega novinarstva

Arhar 2002 in Damijan 2018 sta najbolj high-profile žrtvi finančnega tračarjenja, nista pa edini. Tako se zdaj Požar in njegova falanga dobronamernih vernikov spravljajo na Saša Arsenoviča, kandidata za mariborskega župana. Njegov glavni problem je domnevno ta, da je “strahotno“ zadolžen, zakreditiran, pa vse pod hipotekami itd.

Preizkušena taktika. Že tako ali tako našpičeni javnosti pomahaš pred nosom z rdečo zastavico dolgov, češ, glejte ga, lopova (ali luzerja). Halo? Kot da je že kdaj kak podjetnik posloval brez kreditov. In tako v primeru Arhar vedno bruto in nikoli neto, so tudi v tem primeru vedno navedeni skupni zneski, nezmanjšani za že odplačane anuitete.

Ker hopla, kaj pa če ni še nič vrnil? You never know.

Pa še en podoben primer sem opazil, iz podobnega, če ne celo istega vira: za Dominiko Švarc Pipan, novopečeno državno sekretarko na Ministrstvu za pravosodje, se ne ve — o, groza! —, kje je bila pred tem zaposlena (če sploh) in koliko je zaslužila. Si lahko mislite?! Ziher ima nekaj za bregom!

Da se bo finančno tračarjenje razraslo do neslutenih razsežnosti, mi je bilo jasno že tistega dne, ko je začel obratovati spletni portal Supervizor (danes Erar). V enaki meri kot novinarsko orodje je to tudi trivialna oblika kratkočasenja za kogarkoli — ampak res kogarkoli —, ki se mu je nekdo zameril in bi ga rad kompromitiral, sebe pa povzdignil na piedestal raziskovalnega novinarstva in socialnega pravičništva v prekarni službi demokracije.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE