Opravi to po mariborsko. Brez lažnih prijateljev na Facebooku.

31.10.2018 / 06:08 Komentiraj
Ti, ki boš zmagal. Mesto ti dajemo v roke. Opravi, kot se spodobi. Brez patetike, maščevanja. Brez mišmaša, trte-mrte.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Ura na stolpu mariborskega Rotovža stoji. Ali pa vsaj kaže povsem napačen čas. Ne vem. A zadnjih nekaj dni nima povsem nobene povezave s tukaj in zdaj.

Občutek, ki me sicer spremlja tudi ob gledanju predvolilnih soočenj. Spremljam jih iz istega razloga, kot spremljam televizijske resničnostne šove. Da vidim, kako nizko je človek sposoben iti v želji po nekaj pozornosti. Kdo bo najbolj padel na zobe in koga bodo najprej nategnili.

Gledam in se čudim. Kako vehementno je vse butnilo iz omar. Vse stare travme, zamere, škandali. Vse povedano že stokrat. Vse postano in pogreto. Prismojeno. Bolj ko gledam, manj se mi zdi, da ima vse skupaj sploh še kaj opraviti z mano.

Smo leta 2018. Vse je mogoče. Svet se iz dneva v dan spreminja. Kmalu bomo prileteli na Mars. Meni pa se zdi, da sedim na razmajanem muzejskem vlaku, ki počasi, po zarjavelih tirih pelje nazaj. Škripa z leve in desne. Ne vem točno, kam nazaj me pelje, ampak se spomnim, da sem tam že bil — in da je bilo zanič.

Glasno, toda malo

Vse deluje po načelu govoriti glasno, a povedati malo. In nekoga zašiti. O prihodnosti, upanju, načrtih skoraj nič. Samo neskončen jaz-jaz-jaz. Kazanje s prstom in plaz mokre patetike o tem, kdo ima to mesto bolj rad. Kdo ima Maribor bolj v mislih. Bolj v srcu. Ali kjerkoli že. Kot da se ne poznamo. Isti kalni ribnik, v katerega je priplavalo nekaj novih ščuk.

In nenadoma si stari sovražniki začenjajo deliti zavezniške nasmehe. Prisrčno. Medtem ko na mojem Facebooku kar dežujejo novi, politično izjemno angažirani prijatelji. Običajno rojeni včeraj in z generičnimi profilnimi fotografijami, ki jih pogosto uporabljajo za vzorce v poceni skajastih denarnicah.

Kot da že sámo kupovanje naklonjenosti z golaži, vžigalniki in obeski za ključe ne bi bilo dovolj odurno, so družbena omrežja pripeljala predvolilno kampanjo v novem tisočletju na nov nivo bednosti.

Kako pomilovanja vreden moraš biti, da potrebuješ armado lažnih profilov na Facebooku in z njimi diskreditiraš nasprotnike in medije, pa širiš strah in nestrpnost ter pripomoreš k temu, da je svet samo še malo slabši. Šleva zlagana, ki si ne zasluži županovati tako lepemu mestu!

Smo leta 2018. Vse je mogoče. Svet se iz dneva v dan spreminja. Kmalu bomo prileteli na Mars. Meni pa se zdi, da sedim na razmajanem muzejskem vlaku, ki počasi, po zarjavelih tirih pelje nazaj. Škripa z leve in desne. Ne vem točno, kam nazaj me pelje, ampak se spomnim, da sem tam že bil — in da je bilo zanič.

Opravi to po mariborsko

Mariborčani smo včasih apatični in naivni in premehkih src — nismo pa neumni. Če te Mariborčan objame, potem ve, zakaj je to naredil. Če ti vrže kamen v šipo, pa tudi.

Brez skrbi: v resnici ne verjamemo, da so misli tipa “res je kradel, a smo vsaj imeli kaj od tega” in “vsi kradejo, tako pač je” sprejemljive. Zdaj nam je že jasno, da se nam slabo piše, če bomo čakali na odrešenika iz političnih vrst.

Poslušaj me, ti, ki boš zmagal(a). Svoje mesto ti dajemo v roke. Opravi, kot se spodobi. Profesionalno in najbolje, kot znaš. Brez patetike in maščevanja. Brez mišmaša in trte-mrte. Opravi s potnim čelom, zavihanimi rokavi in — čeprav ne bo šlo gladko — z vsaj malo dostojanstva. Opravi to po mariborsko.


Opomba: Tekst je bil prvotno objavljen v tiskani izdaji in na spletni strani Večera v soboto, 27. oktobra 2018, pod naslovom Lažni prijatelji. Verzija na Fokuspokusu je editirana. Objavljeno v dogovoru z uredništvom in avtorjem.

[Fotografija: Marko Crnkovič]

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE