Ameriške sanje so fake. Lažiran politični sistem, lažirano gospodarstvo.

25.10.2018 / 06:08 Komentiraj
Polovica mladih ne bo nikoli zaslužila več kot njihovi starši. Kar 90% se do konca kariere prihodki ne bodo izboljšali.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Joseph Stiglitz se v odličnem eseju v reviji Scientific American sprašuje, zakaj se je neenakost v ZDA tako povečala. Medtem ko je 90% otrok, rojenih leta 1940, v odrasli dobi še preseglo (realni) dohodek svojih staršev, pa kar polovica otrok, rojenih leta 1990, ne doseže več ravni dohodka staršev.

Realni dohodek spodnjih 90% prebivalstva stagnira na ravni izpred štirih desetletij, medtem ko so se dohodki zgornjega procenta podvojili, dohodki zgornjega promila pa početverili.

Običajne razlage pripisujejo razloge za povečevanje neenakosti globalizaciji, ki je s selitvijo delovnih mest v tujino povečala pritisk na zadrževanje domačih plač na nizki ravni. Pa trendu zmanjševanja industrije in naraščanja storitvenega sektorja, kjer so plače nižje (minimalne) in kjer ni sindikalne zaščite.

Stiglitz pa se sprašuje: če so vse razvite države šle skozi te trende, zakaj se je neenakost toliko bolj drastično povečala prav v ZDA, socialna mobilnost pa tako znižala?

Povratna zanka

Stiglitz za razliko od drugih ta fenomen razlaga z lažiranim gospodarskim in političnim sistemom.

Povratna zanka med gospodarstvom, ki vedno bogateje nagrajuje lastnike kapitala, in visoko plačanimi menedžerji (in nekaj drugimi elitnimi poklici in talentiranimi posamezniki), pavperizira spodnjih 90% prebivalstva in s tem ustvarja vedno bolj premožno elito — pri tem pa ji izdatno pomaga politični sistem, ki si ga je finančno podredila prav ta elita — in bolj ko utrjuje politični sistem in pravni red po svoji meri, bolj se neenakost povečuje.

Ameriške sanje o preboju iz nič do sanjskega uspeha so samo še zlagan mit, ki ga vzdržujejo mediji. Koliko je takšnih ekstremno talentiranih posameznikov, kakršen je recimo naš Luka Dončić, ki jim uspe veliki met? Desetinka odstotka populacije? Tisočinka?

Polovica mladih Američanov danes ne more upati, da ji bo s še tako trdim delom uspelo zaslužiti več kot njihovim starše. Kar 90% Američanov si ne more obetati, da se jim bodo realni prihodki kdajkoli izboljšali, dokler bodo živi.

In to naj bi bile ameriške sanje?!

Kje je rešitev?

Vzroki za stanje, v katerega so zdrsnile ZDA, so politični. Preobrat se je začel v 70. letih pod pritiskom gospodarskih lobističnih združenj z rušenjem socialne države in zniževanjem davkov premožnih, vse to pa je nato zacementiral Reagan.

In tako kot so vzroki za preobrat glede neenakosti in neenakih možnosti politični, je lahko tudi rešitev samo politična.

Potreben je politični preobrat: vsaj dva ali trije zaporedni demokratski mandati z večino v Senatu in Kongresu. Tako kot kot v 30. letih letih, ko je bil sredi najhujše depresije izvoljen demokrat Roosevelt, ki je nato ustvaril temelje ameriške socialne države.

Potrebna je večina, ki je manjkala Obami, da bi lahko bolj reformiral ZDA. Tak trajen politični preobrat z močno večino je nujen za spremembe zakonodaje na področju regulacije gospodarstva, davkov, šolstva, zdravstva in socialnih transferjev.

Morda bomo v torek, 6. novembra videli prvi del tega preobrata. Morda. Če ne bodo privilegirani socialni mediji naredili svojega s ciljanimi manipulacijami volilnega telesa.


Opomba: Tekst je bil objavljen v torek, 23. oktobra 2018, na avtorjevi spletni strani Damijan blog pod naslovom Kako je Amerika zdrsnila iz ameriških sanj v korist elite lažiran sistem. Tekst na Fokuspokusu je editiran. Objavljeno v dogovoru z avtorjem.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE