Nespravna minutaža na TVS. Domobranci visoko premagali partizane!

23.10.2018 / 06:08 3 komentarji
Gre za obsesijo prenapetežev, ki bi radi dokazali svoj ideološki prav s štoparico? Kaj je sploh hotel povedati Bobovnik?
NAROČI SE PRIJAVI SE

Včasih tudi nacionalka ne sledi več svojim famoznim uravnoteževalnim principom, temveč zdrsne pod nivo in postreže z asimetrijo, merljivo v dolžini prispevkov.

To se je zgodilo v Dnevniku TVS 7. oktobra letos, ko so o spominski maši za žrtve vojnih in povojnih pobojev na Teharjah poročali 100 sekund —  vključno s citati iz škofove pridige in govora Franca Cukjatija ter izjavami naključnih udeležencev —, medtem ko so slovesnost na Urhu v spomin na žrtve domobranskega nasilja brez izjav odpravili s lakoničnim poročilom, dolgim 18 sekund. 

Ali lahko pri tem odmahnemo z roko in rečemo, da gre samo za obsesijo prenapetežev, ki bi radi dokazovali svoj ideološki prav s štoparico v rokah?

Kaj je hotel Bobovnik povedati?

Za prispevek pred tema dvema, v katerem je Slavko Bobovnik ekskluzivno razkril, da bo priprti Andrej Šiško kandidiral za župana Maribora — obenem pa so izdatno predvajali posnetke množice, ki pred sodiščem protestira njemu v podporo —, tega seveda ne moremo reči. To so pač majhne folklorne posebnosti odgovorne urednice Manice Janežič Ambrožič. Podobne tisti, ko v Odmeve povabijo samo dva mariborska županska kandidata od v tistem trenutku 14 vloženih kandidatur: Fištravca in Kanglerja.

V zvezi s spominskimi proslavami je bil ključen in semantično poln tisti stavek, s katerim je Bobovnik uvedel časovno nesorazmerna prispevka s Teharij in Urha:

“Dve slovesnosti v spomin na žrtve vojnih in povojnih pobojev nista minili v najbolj spravnem duhu.”

Kaj je hotel s tem povedati? Da se je na enem in drugem prizorišču zgodilo nekaj takega, kar bi štelo za nespravno dejanje? Kak eksces? Morda agresivna izjava? Ne, prispevka nista o tem govorila, niti o čem takem niso poročali drugi mediji. Bobovnik je očitno označil za nespravno sámo dejstvo, da imamo danes pač partizanske in domobranske spominske slovesnosti.

Napačni očitarji

Bi to dvojnost morali nekako ukiniti? Morda tako, da bi jih združili? Podobno idejo je imel že predsednik Pahor, ko je podprl inovativne predloge o skupnih spominskih obeležjih enih in drugih — o čemer sem pisal v člankih Koliko je vredna predsednikova plemenitost ob bratomorni moriji in Predsednik Pahor se v spravni zablodi norčuje iz živih in mrtvih.

Toda če je to res in sta Bobovnik ali nacionalka na nekakšni pahorjanski misiji, potem je očitek o različnih minutažah vendarle dramatičen. Ne samo, da TV Slovenija ni sledila principu uravnoteženosti in je zato domobranska stran po minutaži “premagala” partizansko v razmerju 100:18.

S to gesto ni ravnala TVS prav nič spravno — kar pomeni, da očita drugim to, kar počne sama. Bobovnikov stavek bi v tem smislu smeli parafrazirati takole:

“Dva prispevka RTV o slovesnostih v spomin na žrtve vojnih in povojnih pobojev nista minila v najbolj spravnem duhu.”


OpombaTekst je bil prvotno objavljen na avtorjevem blogu In media res v ponedeljek, 22. oktobra 2018, pod naslovom Minutaže spominskih slovesnosti in njihov pomen za spravo. Verzija na Fokuspokusu je editirana. Objavljeno s privoljenjem avtorja.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE