Junak našega časa. Lep in samozavesten, a žalosten in prazen.

20.10.2018 / 06:08 Komentiraj
Svoj notranji manko kompenzira od zunaj. Dokler ne spozna nje. Navzven nežne in krhke, na znotraj pa žilave Rešiteljice.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Statistike kažejo, da je 80% tistih, ki čustveno manipulirajo, moškega spola.

Ker nisem ne psihiater niti psiholog, nima smisla izhajati iz številk oziroma čustveni manipulaciji določiti moški spol. Čeprav se na konverzacijskem nivoju zdi, da smo ženske tiste, ki več uporabljamo manipulacijo v vsakdanjem življenju za doseganje manjših ciljev. Recimo: mnoge ženske doma lažejo o številu kupljenih cunj in čevljev.

Zadnje čase srečujem veliko samskih žensk konec dvajsetih, sredi tridesetih in štiridesetih let, ki zase pravijo, da so zelo empatične. Da zlahka začutijo druge in oproščajo — zato kot zanalašč vedno znova naletijo na čustvenega manipulatorja.

Ta je zagledan sam vase, čeprav je za njegovo narcisoidnostjo globoka praznina iz bogve katerega razloga. Pogosto zaradi premalo starševske pozornosti in ljubezni. Nič čudnega torej, da je “junak našega časa“ Mr. Grey — gospod petdeset odtenkov.

Kaj ima s tem ljubezen?

Junak našega časa se je rodil reven in v razdrti družini, toda po spletu srečnih okoliščin je pristal v bogati in urejeni. Z lastnim trudom in sposobnostjo si je zgradil finančno varno prihodnost. Čeprav je lep kot Michelangelov David in samozavesten v nulo, so v njem globoka žalost in praznina. Svoj notranji manko nekako kompenzira od zunaj in ne od znotraj.

Dokler ne spozna nje. Navzven nežne in krhke, na znotraj pa žilave Rešiteljice. 

Ne psihologija, temveč zdrava pamet pravi, da človek težko spremeni svoje vzorce, obnašanje in prepričanja. Kaj šele, če si nekdo drug prizadeva, da bi te spremenil. 

Ne, ljubezen nima nič s tem opraviti. Depresivno, kajne? Da smo sposobni graditi mostove, nismo pa sposobni iti čez sebe. Se preprosto prestaviti na tisto stran osebnosti, kjer morda sicer ni ekspanzije čiste ljubezni in dobrote, je pa najmanj destruktivna in najboljša verzija nas samih.

Čeprav, v končni fazi: zakaj bi manipulator kaj pri sebi spremenil, če pa mu njegovo ravnanje zagotavlja, da vedno dobi, kar si želi. Vzorci, obnašanje in prepričanja mu dobro služijo. Tudi če njegova deklica odide, bo prišla druga deklica s sindromom Rešiteljice in želela pregnati urok nad začaranim princem. Da bi rešila moški princip.

Vsi dobri moški so že od zdavnaj poparčkani

Vsi dobri moški so že od zdavnaj poparčkani. Za empatinje pa je manipulatorjev vedno dovolj na voljo.

Nekoč mi je znanka omenila, da je z vsemi samskimi moškimi v tridesetih nekaj narobe. Strinjala sem se. Toda bolj kot to me zanima, kaj je narobe s samskimi ženskami? Lahko rečem samo to, da sem prepričana, da smo vsi ljudje na kakšnem nivoju patološki.

Moja najljubša knjižničarka v moji najljubši knjižnici mi je enkrat povedala, da je občutenje partnerske zveze kot večne in edine nekaj nenaravnega. Minili sta skoraj dve leti, ko sem dokončno dojela, da to ni samo nenaravno, ampak tudi nezdravo in nesvobodno. Moj manko je bil disneyjevska vera, da ljubezen premaga vse.

Ne rešujem in nočem reševati. Toda imam sindrom empata, ki razume ljudi in jih ne obsoja. Zdi se mi, da s tem ni nič narobe. Narobe je, če postaneš kronični empat. Potem te je vsak dan malo manj in vsak dan se slišiš malo slabše.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE