Dileme pred lokalnimi volitvami: Enostavno, enostavneje, najenostavneje

12.10.2018 / 06:10 Komentiraj
Se bo kandidat, za katerega bom volil, izognil za politike tipičnim vzorcem obnašanja? Najbrž ne. So volitve brez veze?
NAROČI SE PRIJAVI SE

Slab mesec je do še enih volitev. Tokrat lokalnih. In evo dileme: ali voliti za župana člana stranke, katere člani in predsednik retvitajo zblojeno novico, da je bil v Bruslju sejem, na katerem so homoseksualci kupovali (licitirali) dojenčke samskih mater — čeprav je šlo v resnici za poslovno konferenco, kar se celo vidi na priloženi fotografiji —, ali pa voliti nekoga, ki stranke verjetno sploh nima, ker bi ga pri opravljanju javne funkcije samo ovirala. Kot bi ga že doslej pri doseganju lastnih ciljev in ciljev njegove družine.

Alice Dreger — nič hudega, če je še ne poznate — živi v majhnem mestu v ZDA. Odločila se je, da bo njen edini pametni odgovor na takšne dileme neodvisno novinarstvo.

Z opazovanjem politikov v zadnjih letih je namreč prišla do zaključka, da med republikanci in demokrati — ko enkrat pridejo na oblast — ni razlike. So samo ljudje.

Vzorci obnašanja izvoljenih politikov so neglede na stranko po njenem naslednji:

Vzorci obnašanja politikov

  • Izvoljeni politiki resnično verjamejo v etična pravila, ki jih razglašajo — dokler jih ne prekrši nekdo iz njihove stranke.
  • Ko kandidirajo, izvoljeni politiki resnično verjamejo, da bodo na oblasti začela delati transparentno — ampak takoj, ko morajo prejeti kakšno bolj kompleksno odločitev, ugotovijo, da jih pri transparentnost pri tem resno ovira.
  • Izvoljeni politiki resnično verjamejo v odgovorno vladanje — ampak takoj, ko pridejo na oblast, popolnoma pozabijo, da morajo svoje napake (ki jih delamo sicer vsi) priznati. Najtežje je priznati napake, ki jih naredi njihova stranka.
  • Izvoljenim politikom je težko dokazati korupcijo — ampak ljudem, ki so jim sami lojalni ali pa oni njim, je treba delati usluge.

Enostavno, enostavneje, najenostavneje

Ali obstajajo kakršnekoli možnosti, da se bo kandidat, za katerega bom volil, izognil takšnemu vzorcu obnašanja? Verjetno ne.

Ali to pomeni, da so volitve brez veze? Kakor za koga. Ni nujno, da bo vaš kandidat idealen. Lahko pa se še vedno odločate med različnimi slabimi odločitvami in izberete ne najslabšo.

Je to argument za udeležbo na volitvah? Pojma nimam.

Alice Dreger je našla odgovor v novinarstvu, kakršnega smo ga nekoč poznali. Takšnem, ki je strankarsko neodvisno in ki močnim gleda pod prste. Enostavno.

Morda pa poslušate Taylor Swift in pač greste volit, ker je ona rekla, da je treba. To je še bolj enostavno. V 24 urah po njenem pozivu se je za novembrske kongresne volitve šlo registrirat 65.000 ameriških milenijcev, starih od 18 do 29 let.

Trump je na to rekel, da jo bo zdaj manj poslušal. Kar je še najbolj enostavna opcija.

Taylor Swift

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE