Preden je Saul Goodman zavil na Kriva pota

13.2.2015 / 08:35 Komentiraj
V nadaljevanki Better Call Saul bomo o Saulu Goodmanu izvedeli še več, kot smo v Krivih potih. Hura.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Veliki angleško-slovenski slovar za »spin off« ponuja naslednjo razlago, vendar ne prevoda (drugi pomen, ne prvi): »odcepiti v samostojen tržni produkt elemente RTV-programov, na primer junaka ali podobo«. Tovrstnih odcepitev v samostojni tržni produkt na televiziji je zelo veliko.

Prav tako spin offi — torej odcepki? — niso značilni samo za RTV programe (tisti R je pomenljiv, saj za prvi pravi spin off velja ameriška radijska komedija The Great Gildersleeve, ki se je leta 1941 odcepila iz neuničljive komedije Fibber McGee and Molly. Resnično neuničljive: na sporedu NBC-jevega radia je bila od 1935 do 1959), ampak so čisto povsod, od tiskanih medijev, knjig (George R. R. Martin je zgodbe v Vitezu iz sedmih kraljestev odcepil od Pesmi ledu in ognja, pa čeprav se dogajajo v drugih časih) in filmov (teh je zelo veliko) pa do kolonjske vode (kaj pa sta Chanelova Allure Homme Sport in Allure Homme Édition Blanche drugega kot pa spin off izvirnega Allure Homme)?

Vsake kvatre pa se že od česa odcepi kakšen samostojni tržni produkt, ki je prav tako dober, če ne morda celo boljši od izvirnega produkta. Recimo Frasier, ki je nastal iz Cheers (Na zdravje) in krize srednjih let dr. Frasierja Cranea. Ali pa absolutno boljši, kot so recimo Simpsonovi, ki so pognali iz kratkih animiranih vinjet v razvedrilni oddaji Tracey Ullman Show.

Kategorija »morda boljši«

Najnovejši spin off, ki se bo takoj uvrstil med vsaj »morda boljše«, je Better Call Saul (Kar pokličite Saula) Vincea Gilligana in Petra Goulda, ki ga je Gilligan odcepil iz svojih Krivih potov (Breaking Bad). Za končno oceno — ali ali? — je po vsega dveh epizodah še vseeno malo prezgodaj.

Tako spektakularno odličen televizijski program, kot so (bila) Kriva pota, je bil v tem stoletju samo še en: Skrivna naveza (The Wire). Obe nadaljevanki zavezujeta fanatizmu, vendar pa se, na srečo, ne izključujeta, kar je lepo.

Saul Goodman — fenomenalno dobro ga igra komik Bob Odenkirk — je bil v (ali na) Krivih potih odvetnik, ki »pozna tipa, ki je poznal tipa, ki pozna drugega tipa«. Oziroma drugače: je naslov za vse vprašljive pravniške posle in pranje denarja. Njegova prva naloga, v 8. epizodi 2. sezone (naslov: Better Call Saul), je bila, da Badgerja, ki je bil aretiran zaradi preprodaje metamfetamina, spravi iz zapora, ne da bi bila pri tem inkriminirana Walter White in Jesse Pinkman (Bryan Cranston in Aaron Paul). Potem pa je, kot se reče, Odenkirk kar ostal na snemanju. Saul je sicer Waltu takoj povedal, da se ne piše Goodman ampak McGill, da pa je prevzel judovski priimek, ker »to bolj ustreza falotom, ki hočejo, da jih, s pipo v ustih, zastopa predstavnik tega plemena«.

Saula Goodmana fenomenalno dobro igra komik Bob Odenkirk.

Za kaj gre

Better Call Saul se dogaja šest let pred Krivimi poti, prav tako v Albuquerqueju, vendar še v času, ko je bilo Saulu ime samo Jimmy McGill in je bil podrepni odvetnik, ki je nekaj malega zaslužil s povratniškimi prekrškarji (v glavnem jih je dobil po uradni dolžnosti), vse ostalo pa je bilo vprašljivo izmamljanje primerov. »Čas je za predstavo, ljudje!« si vedno pove — in pokaže — v ogledalu na stranišču sodišča, ko se pripravlja na odhod v sodno dvorano. (Jimmy rad citira filme, vendar pa v tem primeru še ni jasno, za katerega gre.) Skrbi tudi za svojega brata Chucka (Michael McKean), še nedavno očitno veliko uspešnejšega odvetnika, ki pa je zaradi elektromagnetne preobčutljivosti zdaj na "študijskem dopustu" oziroma bolniški.

Ko ga poskušata deskarska dvojčka (Daniel Spenser Levine in Steven Levine) oslepariti s padcem pod njegov avto, jima hitro predlaga, naj to naredita s soprogo moškega, ki je osumljen finančnih malverzacij in ki ga hoče imeti za stranko. To se izjalovi, saj sta se lotila napačnega avtomobila — in napačne voznice. Ko ji namreč sledita na njen dom, se izkaže, da gre za babico Tuca Salamance (Raymond Cruz), ki je v Krivih potih eden bolj psihopatskih mehiških kriminalcev ter prvi distributer Waltovega metamfetamina. Malo za njima se potem v hiši znajde še Jimmy. Aja, pa tudi fikser Mike Erhmantraut (Jonathan Banks) se pojavi, in to kot pobiralec parkirnine pred lokalnim sodiščem. Jimmyju gre zaradi pedantnosti precej na živce. Vse to je zelo v redu.

Ocena

Prvi dve epizodi Better Call Saul sta čudoviti: izjemna kamera (prvo je režiral Gilligan sam), totali (in tudi sicer izbor planov), elipse, detajli, intenzivne barve, izbrušeni, polni dialogi, odlična igra in kompendij referenc na Kriva pota. »Radi nagrajujemo natančne, pozorne gledalce,« je dejal Gilligan za Hollywood Reporter. »Radi imamo naše pirhe.« — »Poslušaj, ti Starlight Express! Za tehniko ti dam 9,6, za izbiro žrtve pa 0,0. Jaz sem odvetnik.« Točno. 

Torej: Better Call Saul je očitno začetek lepega prijateljstva.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE