Patološki narcizem po slovensko: Kako deluje družbeno prilagojen psihotik?

26.9.2018 / 06:08 1 komentar
Tisti, ki ve, da igra, in tega ne jemlje resno. Tisti, ki misli, da deluje družbeno odgovorno. Ali da je celo levičar.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Morala sem se udeležiti sestanka, kjer so odločali tisti, ki imajo več moči. Njihova moč je sicer minorna. Toda bilo je očitno, da se je njim samim zdela pomembna. In za njih osebno formativna.

Tako so v imenu moči sami sebi peli slavo. Kako zelo pomembni da so. Kako zelo skrbijo za splošne interese. Kako zelo so usmerjeni v rešitve problemov. Ki jih sicer nimajo časa preučiti.

Isto velja za okoliščine, za katere pri problemih gre. Oni namreč odločajo, ne da bi probleme sploh poznali. So vsevidni. In vsevedni. Imajo nekakšno metapsihološko sposobnost, da poznajo rešitve, ne da bi se s problemi sploh ukvarjali.

Samofascinacija nad lastno močjo

Dodatni del njihove samofascinacije nad lastno močjo je bilo pričakovanje, da se morajo drugi, ki imajo nižji položaj od njih, do njih vesti klečeplazniško. Hlapčevsko. Pred njimi upogibati hrbet. Z njimi govoriti s podrejene pozicije. Se jim pustiti prestrašiti. Dajati v nič. In kar je še teh priskutnih vedenjskih praks.

In to vedno. In od vsakogar, ki ima nekaj malo moči. Neglede na to, ali je tisti, ki si hoče drugega podrediti, sploh vreden simbolnega mandata nadrejenega človeka.

Tako mi je bilo recimo smešno opazovati, kako se napihuje in hvali samega sebe nekdo, ki velja za enega najbolj pokvarjenih ljudi, kar jih drugi poznajo.

Dodatni del njihove samofascinacije nad lastno močjo je bilo pričakovanje, da se morajo drugi, ki imajo nižji položaj od njih, do njih vesti klečeplazniško. Hlapčevsko. Pred njimi upogibati hrbet. Z njimi govoriti s podrejene pozicije. Se jim pustiti prestrašiti. Dajati v nič. In kar je še teh priskutnih vedenjskih praks.

“Gnoj” in molčeči

Toda taisti, ki o tej osebi običajno govorijo, da je “gnoj”, so sedeli zraven. In molčali. Kajpada. To je učinek slovenske politične kulture nevidnosti. Slovenčki in Slovenčice se namreč bojijo biti vidni. Bojijo se izstopati. Stopiti v konflikt.

Pri tem ni jasno, ali imajo večje težave in bolj bolne simptome tisti, ki določenega človeka vidijo kot “gnoj”, vendar se mu pustijo manipulirati. In v imenu ljubega miru delajo, kar “gnoj” zahteva. Ali tisti, ki vedo, za kaj v resnici gre, vendar se manipuliranju ne postavijo po robu.

Ne rečejo naglas, da gre za manipulacijo. Za laži. Da gre za vse ostalo, kar revčki z nekaj moči demonstrirajo. In kar postavlja njihovo delovanje v pravo luč. Da njih postavlja v pravo luč. Kot bolnike. Ki bi bili zreli za terapijo. Ne pa za položaje moči.

Smešno je opazovati, kako se napihuje in hvali samega sebe nekdo, ki velja za enega najbolj pokvarjenih ljudi, kar jih drugi poznajo.​ Toda taisti, ki o tej osebi običajno govorijo, da je “gnoj”, so sedeli zraven. In molčali. Jasno. To je učinek politične kulture nevidnosti. Slovenčki in Slovenčice se namreč bojijo biti vidni. Bojijo se izstopati. Stopiti v konflikt.

Nič čudnega

Toda to ni nič čudnega. Že Kohut in Kernberg (v Borderline Conditions and Pathological Narcissism, 1975), nato pa za širšo javnost tudi Lasch (v Kulturi narcizma, 1979) so pokazali, da zbirokratizirani zahodni potrošniški kapitalizem socialno nagrajuje družbeno prilagojene in družbeno funkcionalne psihotike.

Ti avtorji so natančno razdelali, zakaj je treba biti psihotik, da lahko sprejemaš nase in da resno izvajaš nesmiselne birokratske procedure in drugo, kar nalaga zbirokratizirana logika današnjih kapitalističnih družb.

Ker človek, ki ni psihotik, tega ne dela. Tega ne more početi. Iz vrste razlogov. Tudi zato, ker gre za nesmiselne dejavnosti. Za dejavnosti, pri katerih na vprašanje, kaj je njihov smisel, ni odgovora. Če se recimo človek vpraša, kaj je smisel njegovega delovanja, povezanega z reševanjem problema, ki ga sploh ne pozna, je odgovor na to vprašanje: “To nima smisla. In če nima smisla, zakaj bi to sploh počel?”

Tega psihotik ne sme videti

A tu smo že na področju, ki ga današnji družbeno prilagojeni psihotiki ne smejo razumeti. Na področju, ki ga ne smejo videti. Kaj šele uvideti. Saj bi uvid v zanko, v katero so ujeti, sprožil konec delovanja avtomatizma, ki proizvaja njihovo socialno škodljivo vedenje.

Ne gre na to, da je njihovo vedenje z zornega kota njihove osebne libidinalne ekonomije lahko smiselno. Ker je smiselno: brez socialnega aplavza, ki so ga deležni za svoje patološke socialne aktivnosti, bi jih njihov sadomazohistični nadjaz kot osebnosti razmrcvaril.

Tudi ne gre za to, da je njihovo patološko delovanje lahko koristno za birokratske strukture. Gre za to, da je njihovo delovanje v resnici družbeno škodljivo. Ker onemogoča konstruktivno razreševanje družbenih problemov na način iskanja in oblikovanja družbeno delujočih rešitev.

Namesto teh so družbeno prilagojeni psihotiki zmožni samo cepetanja. Čustvenega in drugega izsiljevanja. Groženj. Neokusnega razkazovanja moči. In drugega socialno neadekvatnega vedenja.

Klinično gradivo

Te ekscese so brez zadržkov prakticirali tudi v situacijah, ki sem jim bila priča. Najverjetneje iz dveh razlogov: ker so mislili, da jim tisto malo moči, ki jo imajo, to dovoljuje oz. krije hrbet, in zato, ker so bili v skupini. Tipični slovenski domačiji. Kjer razlike ne štejejo. Niti svetovnonazorske. Niti politične. Niti kakšne druge. Domačija namreč posrka vase vse individualne razlike. Še posebej takrat, ko se njenim članom zdi, da so preživetveno ogroženi. Kar pa se jim zdi bolj ali manj vedno. In to iz najrazličnejših razlogov.  

Žal mi je samo, da tega nisem mogla posneti. Ker bi potem imela klinično gradivo o tem, kako delujejo slovenski družbeno prilagojeni psihotiki. Tako tisti, ki vedo, da igrajo. Ki družbene igre ne jemljejo resno. Kot tisti, ki o sebi mislijo, da delujejo družbeno odgovorno. Ali da so celo levičarji.

Michelangelo Merisi ali Amerighi da Caravaggio (1571–1610): Narcis (1594-96).

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE