Una paloma Banka Slovenije

11.2.2015 / 13:40 Komentiraj
Banka Slovenije je bila nekoč častitljiva institucija, vzvišena nad političnimi prepiri in človeškimi slabostmi.
NAROČI SE PRIJAVI SE

  • Banka Slovenije danes? “I'm just a bird in the sky…"
  • Objava whistleblowerjeve izpovedi v Financah je bomba, kakršna v slovenskih medijih že dolgo ni eksplodirala.
  • Kako si je lahko guverner Boštjan Jazbec predstavljal, da bo šlo prirejanje datumov in friziranje vrednotenja bank kar tako mimo?

Ponedeljkova kolumna Tadeja Kotnika v Financah — ki je za slovenske pojme veliko in drzno razkritje mahinacij BS — je sprožila vsesplošno zgražanje celo med tistimi, ki so v zadnjem letu in več samo skeptično in z nelagodjem spremljali dogajanje v zvezi s sanacijo bank in opozorila Društva malih delničarjev (VZMD).

Taka bomba v slovenskih medijih že dolgo ni eksplodirala. Kotnikov vir je očitno tudi edini slovenski whistleblower doslej, ki si res zasluži to oznako.

Lansko Balažičevo razkritje domnevnega ozadja njegovega odpoklica z mesta veleposlanika v Avstraliji je bilo v primerjavi s tem tako rekoč samo politikantska smešnica.

Too big not to fail

Poteza BS, da priredi datume — kar je tehnično gledano seveda poneverba —, je bila neumnost že sama zase, tudi če odštejemo škodo, povzročeno razlaščenim malim delničarjem in prevaranim davkoplačevalcem, indoktriniranim z edino zveličavnostjo sanacije bank, kot si jo je zamislila država.

Vodstvo BS z guvernerjem na čelu bi si lahko mislilo, da prilagajanje datumov in naročanje friziranih revizorskih poročil ne bo moglo ostati skriti.

Razlastitev več kot sto tisoč malih delničarjev za 600 milijonov evrov je preprosto prevelika in za premnoge preveč boleča zadeva, da bi šla mimo neopaženo, kaj šele brez javnega in glasnega upora prizadetih lastnikov podrejenih obveznic. Logično je, da so se prizadeti (in mediji) začeli vtikati v navidez nepomembne malenkosti.

Še več! Kar je storila BS, je tako absurdno, da je logično tudi to, da se je končno našel tudi človek, insider, ki mu je več do resnice kot do lojalnosti.

Brezglava, predrzna, nepremišljena poteza Boštjana Jazbeca kaže, kaj vse so politiki — z monetarnimi vred — pripravljeni storiti za sanacijo bančnega sistema, kakršnega so si zamislili.

Iz BS so po objavi v Financah najprej visokostno sporočili, da se “v zvezi s to temo umikajo iz medijskih diskusij". Piar pa tak! Čeprav, po drugi strani — kaj pa jim je preostalo drugega, kot da se sprenevedajo in odrivajo problem od sebe?

Kaj se je Delo naučilo iz primera Peter S.

Če odštejemo Kotnikovo obremenilno kolumno v Financah, lahko o basni o Jazbecu in beli golobici še največ izvemo iz prispevka TVS v sinočnjem Dnevniku.

Po drugi strani pa kdo drug kot Delo o tem poroča s tipično previdnostjo in nejasnostjo in po dveh dneh z news refleksom dinozavra: naslovu so za vsak primer dodali relativistični vprašaj; vire pripisujejo TVS, čeprav je TVS intervjuvala Kotnika, ki je via whistleblower vir Financ; samega Kotnika pa spet citirajo via VZMD, kar je sekundarna novica.

Očitno so se iz primera Rodetovega domnevnega očetovstva le nekaj naučili.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE