Kdo koga pravzaprav nadzira: policija Šiška ali Šiško policijo?

5.9.2018 / 06:10 1 komentar
Poznate državo, kjer policija ne bi v nekaj dneh prijela ustanovitelja paravojske, ta pa medtem nastopa na televizijah?
NAROČI SE PRIJAVI SE

Andreja Šiška policija do včeraj še ni obiskala. Tako poročajo mediji, ki so iz Šiška samega — med praznimi obsodbami politikov in odsotnostjo izjav organov pregona — naredili glavno zvezdo. Tako zdaj parapoveljnik sklicuje tiskovne konference in tako rekoč v živo izvaja retorične spine.

Še več, s provociranjem še nadaljuje! Če ga policija v treh dneh ne bo poiskala, jo bo obiskal sam, je rekel včeraj.

Očitno živimo v paranormalni državi, v kateri lahko ustanovite oboroženo paravojsko in razglasite ustanovitev bizarne republike, pri tem pa se prosto sprehajate naokoli z orožjem in v odsotnosti tožilskih in policijskih izjav postanete glavna medijska zvezda!

Policija na strani “varde”?!

In kot da to še ni dovolj, je Šiško včeraj obelodanil — po poročanju MMC in STA —, da je v vrstah štajerske “varde” kar nekaj vojakov in policistov. Še več! Povedal je, da nadzira dogajanje v policiji, nato pa še, da je ta na njegovi strani:

“Šiško je dejal, da še pričakuje, da bo policija stopila z njim v stik, sam pa je obveščen o policijskih aktivnostih in o tem, da skušajo policisti kontaktirati s člani skupine. Po njegovih besedah imajo namreč tudi sami svoje vire iz policije.”

“Kot trdi Šiško, je velik del policije tako ali tako na njihovi strani, enako da velja tudi za obveščevalne službe. ‘Tako da smo mi tudi na tekočem,’ je dodal. O konkretnih imenih ni želel govoriti, saj da bi jih s tem lahko spravil v težave.”

Kaj točno torej počnejo na Generalni policijski upravi, ko se hvalijo, da tečejo “aktivnosti zbiranja obvestil in dokazov”, pri katerih Šiškove pomoči in informacij očitno sploh ne rabijo?

Hopla, kaj pa če je vse res?

Ponavljam: očitno živimo v paranormalni državi, v kateri lahko v gozdu srečate paravojsko, medtem pa se politiki in policisti obnašajo tako, kot da jim ni mar za zaščito svojega ugleda, kaj šele koga drugega. Niti takrat, ko glavni akter, ki ga mediji izkoriščajo za senzacionalistične potrebe klikanosti, branosti in gledanosti — namesto da bi do dogajanja zavzeli odgovorno kritično stališče —, javno priznava, da je policija na njegovi strani!

Saj res! Glede na to, da policija doslej še ni obiskala Šiška, to mogoče celo drži?

Troje na mah

Kaj naj si ob tako apatični reakciji misli javnost? Kaj naj si mislijo državljanke in državljani? Da živimo v odgovorni državi, kjer je vse v najlepšem redu?

Mi lahko nekdo navede primerljivo prakso v katerikoli državi, v kateri policiji v treh ali štirih dnevih ne bi uspelo priti do ustanovitelja samooklicane vojske, ki medtem veselo nastopa na televizijah?

Je Andreju Šišku uspelo — nehote, a zato ne manj groteskno in ironično — z enim zamahom razgaliti trojno bedo slovenskega žurnalizma, politike in organov pregona?

Turkmenistan, Azerbajdžan

Če vpleteni menijo, da so ilegalne oborožene strukture v našem okolju nedolžna, ne resna zadeva, naj nam to naravnost povedo. In se skupaj s politiki odločijo, da pač nimamo opraviti s posebej nevarnim nezakonitim ravnanjem ali celo rušenjem ustavnega reda.

Kar smo slišali doslej, ni zvenelo v tej smeri. Zato je na mestu vprašanje: ali se zavedamo možnosti, da živimo v neodgovorni državi, ki bolj spominja na Turkmenistan in Azerbajdžan kot pa na državo članico Evropske unije?


OpombaTekst je bil prvotno objavljen na avtorjevem blogu In media res v torek, 4. septembra 2018, pod naslovom Kdo nadzira koga, Šiško policijo ali morda policija njega?. Verzija na Fokuspokusu je editirana. Objavljeno s privoljenjem avtorja.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na [email protected]
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE