Toliko priložnosti za Šarca, v nas pa tako malo vere …

2.9.2018 / 06:08 Komentiraj
Levico bi morali odstaviti od jasli in jih poslati med podjetnike. Po možnosti med espeje, da si izkusijo realnost trga.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Ne vem, kako ste vi sprejeli in razumeli izjavo Levice v zvezi z napovedjo Igorja Akrapoviča, da bo zaradi davčnih sprememb preselil neizplačani bilančni dobiček podjetja iz preteklih let v višini 32 milijonov evrov v davčno ugodnejše države.

Gre za namero vlade, da osebne prihodke iz kapitala in rent vključi v osnovo za odmero dohodnine. Med prihodke iz kapitala poleg dividend in obresti spadajo še kapitalski dobički od prodaje premoženja in dohodki iz najemnin. To predvideva nova koalicijska pogodba.

Akrapovičev ukrep je legitimen in v luči omenjenih napovedi tudi razumljiv. Ne gre samo za novost, ki maje stabilnost gospodarskega okolja. Gre tudi za pretekli dobiček njegovega podjetja, ki ga je z ekipo razvil v svetovnega leaderja na področju izpušnih sistemov.

Tisti, ki spremljate dogajanja v gospodarstvu, pa tudi veste, da Akrapovič že vrsto let opozarja državo na nujnost razbremenitve stroškov plač za visoko izobražene kadre.

Eksodus

Teh kadrov ne more ustrezno nagraditi, saj jim večino nagrade pobere država, pa tudi primanjkuje jih že, saj odhajajo tja, kjer za vsaj isti, največkrat pa večji bruto dobijo tudi mnogo večji neto.

Akrapovičevo dejanje je po mnenju Levice navadna davčna utaja. Ukrepi, ki bi jih zaradi tega uvedli, pa nič ne več ne manj kot nacionalizacija njegovega premoženja. Akrapovičevo sporočilo so sicer označili kot izsiljevanje.

Sodeč po njihovem komuniciranju na socialnih omrežjih sta vzornika Levice nekdanji in sedanji venezuelski predsednik Chávez in Maduro, ki sta z nacionalizacijo najprej odgnala vse tuje investitorje, nato pa državo pripeljala v popoln bankrot. Korupcija se je razlezla v vse družbene pore, ljudstvu pa ne preostane drugega kot eksodus, saj v domovini preprosto ne more preživeti.

Top 3 nebuloze

Sama sem nad izjavami Levice osupla. Ogorčena, besna. Ne morem verjeti, da danes v Sloveniji sploh lahko slišimo kaj takšnega. Sogovorniki na nasprotni strani Levice, kot smo videli na televiziji, so bili v svojih izjavah do Luke Mesca še zelo vljudni, četudi je izrekel neumnost par excellence. Ta izjava bi se lahko uvrstila med top 3 nebuloze tretjega tisočletja v Sloveniji.

Na vsak način pa bi ključne akterje te zgodbe iz Levice morali obvezno poslati stran od državnih jasli, ki jim dajejo plačo, in jih poslati med podjetnike. Po možnosti med espeje, da izkusijo realnost trga in zasebnega kapitala.

Optimizacija države

Seveda pa je treba vprašati po zdravju tudi novo koalicijo in jo prositi za pojasnilo glede navedb v koalicijski pogodbi, ki je dvignila pokrov Akrapovičevemu ekonom loncu.

Nobenega dvoma ni o tem, da nam gre bolje. A da se politiki nenehno pogovarjajo samo o tem, kako je treba iz domačega gospodarstva in od državljanov iztisniti še več za požrešen in predimenzioniran sistem delovanja države in zato tudi nenehno spreminjati gospodarsko okolje, je za domače investitorje nedopustno, za odganjanje tujih pa idealen vzvod.

Tudi v politiki se je namreč zdravo najprej vprašati, kako v delovanju države in njenih podsistemov optimizirati stroške.

Vlada Marjana Šarca (če bodo ministri potrjeni) ima najbolj nehvaležno strankarsko strukturo od vseh naših dosedanjih vlad, verjetno pa tudi najnižji ugled in stopnjo zaupanja doslej — če lastnikov največjih egov, kar smo jih kdajkoli imeli v naših vladah, niti ne omenjam.

Vera, da lahko

Če drži, da zna biti Šarec tako vztrajen, da je že kar trmast, potem ima zdaj idealno priložnost, da dokaže, da smo se o njem kapitalno motili.

Šarec lahko dokaže, da je v resnici moder in preudaren povezovalec. Da vsaj dveh spornih ministrov ne bo izgubil iz fokusa in izpod nazdora, če jih je med kadrovskim kupčkanjem že moral sprejeti. Da bo znal nevtralizirati izpade z leve in predvsem, da se bo znebil nalepke, da je postal premier kot luzer na volitvah. Da bo Slovencem vlil vero, da lahko imajo kdaj velikega voditelja.

Veliko priložnosti zanj, v nas pa tako malo vere …


Opomba: Avtorica objavlja tekste s Fokuspokusa ob ponedeljkih na svojem blogu Kaka — Kako komuniciramo?.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE