Litanije o Levici (1.): Luka Mesec kao novi Milan Kučan

23.8.2018 / 06:10 7 komentarjev
Uradna ugotovitev, da je Levica del koalicije, ne opozicija, je ultimativni dokaz, zakaj politika v SLO ne funkcionira.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Obstaja samo en še večji fenomen od nepričakovano dobrega rezultata Levice na zadnjih parlamentarnih volitvah in disproporcionalnega uspeha, ki si ga je priborila med koalicijskimi pogajanji za sestavljanje vlade.

In ta fenomen je, da njihovi neprivrženci zdaj pljuvajo po Levici, kot da je največja politična grožnja, s katero se je Slovenija v svoji neslavni zgodovini kdaj soočila.

To seveda delajo v glavnem desničarji — vseh stopenj od stekline pa do zmernih, da ne rečem intelektualnih —, pomagajo pa jim tudi (neo)liberalci in libertarci in podobni, ki jim pač gre že vnaprej na živce vse, kar je levo.

Levica je skratka postala socialni, politični, morda celo državljanski surogat za per negationem deklariranje desničarske identitete in izražanje splošnega nezadovoljstva, ki nima nujno ali vsaj ne vedno zveze s to srečno nesrečno stranko.

Zakonodajno-pravna služba DZ

Najprej pa se naj pozabavam z uradnim mnenjem Zakonodajno-pravne službe DZ, da Levica ni opozicijska, temveč koalicijska stranka.

To so v DZ utemeljili z očitnim dejstvom, da je Levica — z LMŠ, SD, SMC, DeSUS in SAB, torej z nespornimi koalicijskimi strankami — podpisala “sporazum o sodelovanju […], ki vključuje podporo vladi (zlasti podporo imenovanju predsednika vlade, nenasprotovanje listi kandidatov za ministre, podporo sprejemu proračuna in njegovega rebalansa, sodelovanje pri pripravi predloga proračuna in predlogov drugih aktov, izogibanje uporabi institutov interpelacij in nezaupnice)”.

Ultimativni dokaz

  • To trditi je neumnost, ki temelji na dosedanji praksi — pa ne pravni —, na katero so politiki navajeni in zaradi katere je stanje stvari v DZ in politiki nasploh takšno, kot pač je.
  • To mnenje temelji na praksi, da je opozicija načeloma proti vsemu, kar koalicija predlaga ali hoče izpeljati. Proti vsemu, kar koalicija samo pomisli.
  • To trditi je odraz samoumevne politične mentalitete, da spadaš v koalicijo, če na začetku podpreš mandatarja. Ker to pomeni, da mu boš potem ves čas mandata lezel v rit. Kar pa seveda ni nujno res.
  • To trditi je odraz samoumevne politične mentalitete, da si si s tem, da si na začetku načelno podprl mandatarja in njegove kandidate za ministre — ker si dopustil možnost, da bo vlada kaj dobrega naredila —, po logiki pravilnomislečih poslancev in pravnikov zapravil možnosti, da bi med mandatom gledal vladi pod prste in jo čakal v zasedi.
  • To trditi je odraz pričakovanja pravne službe — ki je seveda emanacija poslanskega načina razmišljanja —, da pri zdravo bolani politični pameti ne moreš glasovati proti predlogom vlade, katere ustanovitev si načeloma podprl.
  • To trditi je dokaz, da je v slovenski politiki formalno prepovedano enkrat nekoga podpreti ali biti proti njemu, drugič pa obratno.

Uradno mnenje Pravne službe DZ, da je Levica del koalicije, je ultimativni dokaz, zakaj politika v Sloveniji ne funkcionira. Pa še marsikaj drugega.

Če popravci so pogodu, magisterija se loti

A naj se vrnem k sesuvanju Levice.

Za začetek je dobro diskreditirati Luko Mesca ali se iz njega vsaj norčevati. No, eno prvih priložnosti je Mesec sam prinesel na pladnju v začetku leta z izjavo, da je “uvoz […] Ahilova peta [slovenskega] gospodarstva”.

Njegovi detraktorji so si to avtomatično interpretirali tako, kot da je ustrelil največjega kozla oz. da nima pojma o pojmu, da je uvoz bistven — v resnici pa so samo dokazali, da v Sloveniji tako rekoč nihče ne ve, metafora za kaj je sploh Ahilova peta. Tako je recimo Pop TV objavila prispevek z naslovom pod naslovom “Kdo je tu nor … Ne moreš verjeti, da tako malo ve o osnovah ekonomije …”.

Ni težko biti bolj hudoben in trivialen od Pop TV. Tako se je recimo Bojan Požar spravil na Mesca zaradi magisterija na FDV, ki ga ni naredil, in napisal:

“Za svoj študij je porabil približno 6.000€ državnega denarja, izpita pa ni položil nobenega. Ali drugače: na račun davkoplačevalcev je dve leti zastonj prebil na ljubljanski Ekonomski fakulteti ter užival vse študentske privilegije.”

Če popravci so pogodu, magisterija se loti.

No, kako nor in/ali tendenciozen moraš biti, da za nekoga, ki nečesa ni naredil, napišeš, da je za to porabil denar? Na čigav račun? Zastonj prebil dve leti na EF? A je taboril v kakšnem kabinetu in na ta račun prihranil najemnino? Užival privilegije? Katere? Se je vpisal v kakšno knjižnico?

To me spominja na tisto znamenito sceno v Kavlju 22, ko osumljeni/obtoženi nekaj zanika, zasliševalec pa vztraja: “Kdaj niste tega storili?”

Hja. Druga plat zaslužkarstva!

Uradno mnenje Pravne službe DZ, da je Levica del koalicije, je ultimativni dokaz, zakaj politika v Sloveniji ne funkcionira. Pa še marsikaj drugega.​

Črna Laguna

Še bolj huronsko znamenit pa je bil tisti napad na Mesca, ko ga je Nova24TV.si denuncirala, da se je na predvolilno soočenje pripeljal z mercedesom.

Črnim, seveda. Od taksi službe Laguna, seveda.

Pa da ne boste mislili, da je Nova24TV.si po razkritju svoje pomote v narekovajih ta članek umaknila. Ne, to še po treh mesecih visi na internetu:

“S tem se je poslanec totalitarne levice povsem razgalil: govori eno, dela povsem drugo, s tem pa izdaja svoje volivce, ki jim obljublja enakost in raj na zemlji.” 

Ker nikoli ne veš, kdaj spet kaj prav pride.


Nadaljevanje jutri.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE