V Sloveniji ne manjka skoraj nič razen še nekaj spomenikov izdajalcem

22.8.2018 / 06:10 2 komentarja
Antikomunizem od MVAC/Bele garde in Katoliške akcije pa do hahahahashtaga #VenezuelaZdaj in odkritja spomenika Ehrlichu.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Ali ste vedeli, da v Sloveniji še vedno obstaja MVAC — Milizia volontaria anticomunista? Resno. Prostovoljni, amaterski, morda celo nedeljski, a vendarle zagrizeni. Tako je v ponedeljek nekdanji poslanec SDS Jože Jerovšek objavil na Twiterju naslednje:

“Jutri bodo oboževalci komunizma iz @strankalevica in drugih delov koalicije praznovali že 50. obletnico poteptanja praške pomladi in demokratičnih sprememb. Neverjetno: kljub grozljivm izkušnjam spet obljubljajo obnovo komunizma v SLO!” — in tvit pohahahahashtagal z #VenezuelaZdaj.

Žal mi je, da se moram vtikati v Jerovška, ki mi je ne vem zakaj zelo simpatična desničarska duša. Včasih rečem, da bi bila SDS mogoče čisto v redu, če bi imela več takih kot Jerovšek.

Ampak ali veste še nekaj?

Čez en mesec bo na Žalah odkritje doprsnega kipa človeka, ki je s strani RKC najbolj zaslužen, da je okupator ustanovil MVAC oz. belo gardo.

Ehrlichov memorandum

Gre seveda za duhovnika, teologa, etnologa, primerjalnega religiologa, politika, člana jugoslovanske delegacije na mirovni konferenci v Parizu leta 1919, pa tudi vodjo Katoliške akcije in ustanovitelja straž, ki so po nepreverjenih virih pretepale in ovajale Italijanom levo usmerjene gimnazijce — dr. Lamberta Ehrlicha.

Ehrlich je bil tisti, ki je okupacijskim oblastem aprila 1942 izročil spomenico z analizo položaja in praktičnimi predlogi za uničenje partizanskega gibanja.

Da ne bo pomote: Ehrlich že ima skromno busto na ljubljanski Teološki fakulteti. Leta 2002 jo je odkril in blagoslovil tedanji nadškof Rode. Njegov naslednik Stanislav Zore bo ob odkritju kipa — 18. septembra, ob 140-letnici Ehrlichovega rojstva — daroval mašo.

Antikomunizem kot poslanstvo

Ehrlich se je po mojem skromnem in laičnem, pa vendar neantikomunističnem mnenju tako dobro zapisal v desničarski spomin in v njem preživel vse do danes zaradi mnogih reči in domnevnih zaslug.

Na začetku okupacije recimo je strankam predlagal — ne seveda tistim, ki so se pridružile OF — politični program, ki je baje vključeval tudi idejo o samostojni Sloveniji. Program je bil sicer zavrnjen.

Ehrlich je bil hecen patron. Ob Anšlusu je škofa Rožmana prepričal, da so v slovenskih cerkvah razglasili naslednjo nedeljo za “poseben dan molitev za nesrečno Avstrijo” — in s tem izzval protestno noto Tretjega rajha v Beogradu.

Ampak njegovo glavno pastoralno poslanstvo je bil seveda antikomunizem. Temu je posvetil svoje delovanje v okviru Katoliške akcije.

Na trenutke me je kar groza, če pomislim, kaj vse bom moral preštudirati, ko sem bom lotil biografije Josipa Vidmarja. Imam občutek, da je bil ta predvojni čas v Sloveniji strahotno zatohel. Še bolj kot dandanašnji.

En sam razlog

Če koga še kaj zanima v zvezi z Ehrlichom, naj si ogleda — ali pa mogoče raje ne, ker zadeva zgleda kot kakšen monološki intervju pri Možini — tudi predavanje Staneta Grande ob 70-letnici Ehrlichove smrti pod sloganom: “Počastimo tega velikega Slovenca, katerega umor je tako usodno zaznamoval slovensko zgodovino!”

No, seveda: dr. Lambert Ehrlich je z življenjem plačal svoj kolaborantski memorandum za eliminacijo partizanstva. Maja 1942 so ga Vosovci eksekutirali.

Mislim, da ne gledam na zadeve črno-belo, ampak sam ne vidim več kot enega samega razloga, da bi nekomu postavljali spomenik samo zato, ker so ga nekoč ubili komunisti.

In ta razlog je, da se bodo desničarji počutili malo zadovoljnejše v svoji koži in v svoji domovini — ki ji ne manjka skoraj nič razen še nekaj spomenikov izdajalcem.

Dr. Lambert Ehrlich (1878–1942) — [Fotografija: Wikipedija]

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE