S followerji sv. Miklavža se moramo pogovoriti o relativiziranju pedofilije

19.8.2018 / 06:10 Komentiraj
Ognjiščev faux-pas, promocijski push Stolnice sta verjetno posledica komunikacijske nespretnosti, ne pokvarjenosti RKC.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Letošnje Marijino vnebovzetje bi šlo neopazno mimo nas, če ne bi dan prej po svetu izbruhnila novica o novem razkritju duhovniške pedofilije v ZDA.

Pensilvanijska grand jury je namreč ugotovila, da je 300 duhovnikov v tamkajšnjih diocezah v zadnjih 70 letih spolno zlorabilo ali zlorabljalo čez tisoč otrok — in da cerkvene oblasti tega niso prijavile policiji.

Ta žalostna novica je bila v slovenskih mainstream medijih deležna korektne in zaslužene pozornosti.

Nič posebnega, bi skoraj lahko rekli. Žal je bolj šokantno, če se zruši avtocestni viadukt. Tako pač mediji delujejo. Naša radovednost in vznemirjenje pa tudi.

In pri tem bi tudi ostalo, če ne bi Radio Ognjišče včeraj zjutraj objavil relativizirajočega komentarja na to temo in če ljubljanska stolnica ne bi retvitala uvoda tega članka. Pripomba je izpadla milo rečeno čudno — in s pomočjo sv. Nikolaja, nesojenega zavetnika neumnih tviterašev, vrgla čudno luč na RKC v Sloveniji.

Presneti laični mediji!

@stolnica oz. Stolnica.com — namreč Stolna cerkev sv. Nikolaja v Ljubljani — na Twitterju prinaša “novosti iz ljubljanske stolnice, slovenske Cerkve, dogodkov v domovini in svetu”, “kreirajo [pa jih] katoliški tisk in blogerji”.

Roko na srce, po mojem gre samo za nespretnost dostojnega, primernega komuniciranja na tricky družbenih omrežjih, zaradi katere se bo slovenska Cerkev verjetno posipala s pepelom.

Skratka, neka Marta Jerebič je na Radiu Ognjišče za uvod v članek z naslovom Zakaj ne zamolčimo … napisala naslednje skrpucalo:

“V zadnjih dneh je v zvezi s spolnimi zlorabami znova zavrelo v ameriškem loncu. Iz njega bo verjetno kipelo še kakšno leto, morda preprosto zato, da se bodo škofje ukvarjali s tem problemom, ne pa z migranti, kar gre v nos ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu. Tudi z Irske že več tednov prihajajo večinoma samo novice, ki obravnavajo spolne zlorabe.”

Hmm. Migranti, Trump, Irska? Presneti laični mediji!

Slaba luč pa to

Dejstvo je, da je nadaljevanje manj sporno ali vsaj dvoumnejše. Avtorica najprej citira poslušalca, ki se je retorično pritožil, ali res morajo ves čas o tem poročati, sama pa enako retorično odgovarja, da tega seveda “ne moremo in ne smemo zamolčati”, in dodaja:

“Zaradi molka je Cerkev danes tam, kjer je.”

No, super. Ampak že v naslednjem stavku pravi avtorica takole:

“Cilj naših prispevkov je ta, da posredujemo informacije, ki jih drugi mediji zamolčijo.”

Zamolčijo? Aja? Prebral sem si verjetno vse, kar so slovenski mainstream mediji o razkritju objavili, pa nisem dobil niti najmanjšega občutka, da bi kaj zamolčali. Ker sem namreč prebral tudi marsikaj v tujih medijih.

In še:

“STA, ki jo potem navajajo vsi drugi mediji v Sloveniji, je v zvezi s Pensilvanijo pisala izključno na način, ki meče slabo luč na Cerkev. Mi [pa] smo povzeli tudi druge dele vatikanske izjave in poročila velike porote, ki ugotavlja, da zaradi sprejetih ukrepov po letu 2002 v Pensilvaniji skoraj ni bilo primerov spolnih zlorab s strani duhovnikov.”

Oh, ja. Slaba luč pa to.

Škoda, ki so si jo naredili, je zaenkrat omejena. In samo upajo lahko, da se ne bo nanje — oz. na slovensko RKC — spravil kak res velik, vpliven mainstream medij in zadevo demagoško zapakiral v tipično slovensko moraliziranje o tipično slovenskem relativiziranju duhovniške pedofilije v tipično slovensko hinavski cerkvi, medtem ko se cel svet nad tem upravičeno zgraža.

Auč!

Res je sicer, da zna biti slovenski “laični tisk” do Cerkve pristranski in neprijazno nastrojen, vendar v tem primeru niso bili niti malo. No, če zanemarim Delovega Toneta Hočevarja, ki je v svojem tekstu izumil in nakopičil kar dve in pol metafori za to, kar se dogaja “ameriški […], z njo pa tudi vesoljni katoliški cerkvi” — namreč “11. september” in “čisto pravi Caporetto (Kobarid)” —, in po nepotrebnem dvakrat uporabil frazo “kriminalci v talarjih”.

In če sem že pri medijski kritiki, še tole: zdi se mi totalno neprofesionalno, da TV Slovenija svoje prispevke o duhovniški pedofiliji ilustrira s kičasto, šablonsko fotografijo medvedka na cerkveni klopi.

Kakšna primitivna vizualna metafora! Slabo mi rata, če to vidim! To se mi zdi višek nesramnosti in posploševanja, češ, ubogi medo-pedo oz. malček, ki ga je pestoval, pa so mu svinje ukradle srečo in otroštvo! Da grejo ljudem privzgajat ta Pavlovov refleks, da Cerkev avtomatično povezujejo s pedofilijo!

In tako lahko Jerebičeva pogumno in ponosno zaključi:

“Če sklenem: Za vse nas so te novice boleče, vendar molk ni rešitev.”

Auč.

Ne morem si kaj, da ne bi dodal, da je Radio Ognjišče opremilo dotični članek z grozno simbolično stock fotografijo obupanega, v dlan sklonjenega obraza pod keywordsoma “obup” in “pedofilija”.

In kdo je ponudnik? I, kdo neki: Vatican News!

Nespretnost, ne pokvarjenost

Kljub vsemu sem prepričan, da je relativistični faux-pas Radia Ognjišče — in pripadajoči promocijski push s strani followerjev sv. Miklavža — posledica komunikacijske nespretnosti, ne pa pokvarjenosti slovenske RKC.

Je pa seveda res, da so se farji nehote ustrelili ali vsaj pustili ustreliti v koleno. Pod retvitom Stolnice se je nakopičilo precej besnih in celo vulgarnih komentarjev v stilu, “bolno”, “gnusno”, “za kozlat” in še kaj hujšega.

Škoda, ki so si jo naredili, je zaenkrat omejena. In samo upajo lahko, da se ne bo nanje — oz. na slovensko RKC — spravil kak res velik, vpliven mainstream medij in zadevo demagoško zapakiral v tipično slovensko moraliziranje o tipično slovenskem relativiziranju duhovniške pedofilije v tipično slovensko hinavski cerkvi, medtem ko se cel svet nad tem upravičeno zgraža.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE