Kako ločiti Židanovo zrnje od Židanovega plevela z glifosatom?

14.8.2018 / 06:08 Komentiraj
Najprej reče: prepovedati — in to takoj —, čez dva dni pa glasuje za podaljšanje za pet let. Nato je devet mesecev tiho.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Sredi novembra lani sem kot član Ekološke iniciative Rače — in z njenim dovoljenjem — javno zastavil vprašanje ministru za kmetijstvo Dejanu Židanu, trenutno že pretendentu za novega predsednika DZ.

Zgodba je preprosta in zaradi zgodovinske sodbe proti Monsantu, ki mora plačati 289 milijonov dolarjev odškodnine, tudi zelo aktualna: je glifosat rakotvoren ali ni?

Ameriški porotniki so očitno presodili, da je.

Stroka je razdeljena, politične institucije tudi — EU pa se zaenkrat ne more odločiti, ali bi glifosat prepovedala ali ne, zato njegovo uporabo podaljšuje v prihodnost.

Slovenski mediji žal niso zaznali dejstva, na katerega sem opozoril: da Židan govori eno, dela pa drugo. Najprej je rekel, da je treba glifosat v Sloveniji prepovedati — in to takoj, brez prehodnega obdobja —, dva dni pozneje pa je Slovenija glasovala za podaljšanje dovoljenja za uporabo spornega herbicida za naslednjih pet let.

Neresno in neverodostojno

V zvezi z na Židana naslovljenim vprašanjem Ekološke iniciative Rače (in povzetkom STA, op. avt.) opozarjam, da je Ministrstvo za kmetijstvo v novinarskem odzivu na moje javno zastavljeno vprašanje novembra lani obljubilo odgovor decembra, a ga do danes nisem niti videl, kaj šele prejel.

Židanu zato očitam, da ravna neresno in neverodostojno. Ob strani celo puščam oceno, ali je glifosat rakotvoren ali ne, ker v danem kontekstu ni relevantna. Njegova izjava v povzetku za STA z dne 7. decembra 2017 je bila več kot nedvoumna:

“Usklajeno stališče treh pristojnih slovenskih ministrstev je, da je herbicid glifosat treba prepovedati, ob prehodnem obdobju od treh do petih let za kmetijstvo, da se prilagodi novim razmeram.”

Židan torej ni obljubil samo tega, da bomo v Sloveniji glifosat takoj prepovedali na nekmetijskih zemljiščih, temveč tudi na kmetijskih — v prehodnem obdobju. 

Ker pa naše kmetijstvo in država v celoti trenutno ne poznata drugega ustreznega herbicida, bi takšna prepoved lahko imela široke in nepredvidljive posledice v naslednjih desetih letih. O njih in kmetijskih politiki bi morali vedeti kaj več.

Tujerodne invazivne rastline

Kaj se dogaja devet mesecev pozneje? Nikomur ni mar — in v tem je moja poanta.

Ministrstvo za kmetijstvo ne samo govori eno in dela drugo. V državi si očitno nihče — še najmanj pa mediji — ne želi vedeti, kakšna je perspektiva Slovenije na področju uporabe herbicidov.

Tudi se ne bi smelo zgoditi, da se pri tako pomembnem vprašanju Ministrstvo ne čuti dolžno pojasniti natančnejše projekcije umika uporabe glifosata. In še tem manj, da je samo dva dni po takšni izjavi Slovenija glasovala direktno v nasprotju z napovedjo. In to kljub opozorilom, da so potrebe po zatiranju plevela dejansko vedno višje in da se je pri nas v obdobju zadnjih 30 let razširilo okoli 150 tujerodnih invazivnih rastlin.

Kot rečeno: opozarjam zgolj na realnost strokovnih zadreg.

Servilnost?

Bolj enigmatična od vseh teh dilem je samo še novinarska anemičnost ali morda nekompetentnost, da bi dojeli bistveno.

Ne ljubi se mi ugibati, ali se to dogaja iz servilnosti do politike. Toda samo tako si je mogoče razložiti prispevek v sobotnem Dnevniku TV Slovenija, ko nas je dr. Janez Posedi, generalni direktor Uprave Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, ob zgodovinski tožbi proti Monsantu hitel miriti, da glifosat ni rakotvoren in da po oceni vseh strokovnjakov ni nobenih razlogov, da bi dvomili v varnost.

Ne, dlje kot od pomirjanja ta medijska rutina običajno ne seže.


OpombaTekst je bil prvotno objavljen na avtorjevem blogu In media res v nedeljo, 12. avgusta 2018, pod naslovom Herbicidna medijska pomirjujočost. Verzija na Fokuspokusu je editirana. Objavljeno s privoljenjem avtorja.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE