Dve stranki bi bili v Sloveniji dovolj. Recimo NSi in Levica

4.8.2018 / 06:10 1 komentar
Še ene volitve? Zakaj le? Iz eksaktnih znanosti vemo, da eksperiment dá isti rezultat, če ga ponoviš pod istimi pogoji.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Po vsakih volitvah — državnozborskih in predsedniških, pa tudi lokalnih — poslušamo jada-jada-jada zaradi vedno slabše volilne udeležbe. Meni se to sicer ne zdi tako zaskrbljujoče, delim pa z drugimi ta argument, da je to “jasen signal” politični kasti, da nekaj dela narobe.

Narobe je lahko karkoli, mogoče vse: od strankarskih programov in platform pa do načina komuniciranja z volilci in mediji, javnega imidža, morale, etike — da volilnega sistema in politične kulture niti ne omenjam.

Še bolj jasen signal, da je s političnim sistemom in akterji nekaj narobe, pa je trenutna pat pozicija, ki je nastala ob sestavljanju vlade.

Še ene volitve? Zakaj neki? No, lahko, če hočete — ali če tako hoče Ustava. Če vas to navdaja z zadovoljstvom, pa dajte. Samo nikar si preveč ne obetajte. Ker iz eksaktnih znanosti vemo, da eksperiment dá isti rezultat, če ga ponoviš pod istimi pogoji. Zakaj bi torej po nekaj mesecih ponovili volitve?

Wishful thinking

Jasno je sicer, da rezultat ne bo popolnoma enak. Bo pa približno enak. Ali z drugimi besedami: isti šit.

Slovenski politiki so po sili razmer — ker nihče ne more sestaviti večinske koalicije — nenadoma odkrili tako imenovano manjšinsko vlado. In prišli do neumnega zaključka, da bi tudi v Sloveniji lahko to dobro funkcioniralo. Če manjšinske vlade delujejo v nekaterih evropskih državah, potem tudi Slovenija ne bi mogla ali smela biti izjema.

Kruta pomota. Wishful thinking. Pri nas za to ni šans.

Abnormalna demokracija

Razlog, da manjšinska vlada ne bi delovala — ali vsaj ne dolgo preživela —, pa ni samo slovenska politična kultura, temveč tudi specifična duhovna, socialna klima, ki se je razpasla med na dvoje razdeljenim narodom.

Slovenija ni običajna, da ne rečem normalna demokratična država kot drugi večstrankarski sistemi, kjer povsod obstajata najmanj dva politična in vrednostna pola ali z niansami vred celo več.

Slovenija ni običajna, da ne rečem normalna demokratična država, kjer so razlike samo razlike. V Sloveniji se (normalna) tekmovalnost in konkurenčnost nosilcev političnih in vrednostnih razlik prenaša na socialni, dobesedno medčloveški nivo. Razklani smo in obsedeni, nesolidarni in nekooperativni, zlovešči in zlovoljni.

Ali kot sem že napisal: ne znamo se sprijazniti se tem, da bi nam vladal nekdo, ki ga ne samo nismo volili, ampak ga niti ne bi. To se nam zdi nepredstavljivo. 

Ljudje, ki tako razmišljajo, si v bistvu ne zaslužijo demokracije. Niti se še ni rodil tak genij, ki bi jim znal vladati.

Zato je taka drama

Zato je taka drama s sestavljanjem vlade.

Da je ne Janša ne Šarec ne moreta sestaviti, je samo tehnična podrobnost. Resnična drama je zato, ker se je šalabajzer Šarec oklical za edino, zadnje upanje in alternativo Janši in okrog sebe zbral ambiciozne povprečneže, ki prisegajo na obstoječi slovenski politični sistem.

Resnična drama je zato, ker Šarcu pri tem ploskajo, kot da nam je nebo poslalo najmanj Churchilla. Resnična drama je zato, ker smo prepričani, da bi/bo grosupeljski Nelson Mandela uvedel politični, socialni, ekonomski in kulturni apartheid — čeprav ga že imamo, ker smo si v svoji nekooperativnosti vsake domačije zase pač že zdavnaj tako postlali.

Pozabite na manjšinsko vlado

Ponavljam: rezultati ponovljenih volitev bodo isti šit. Tako kot je neverjetno, da bi SDS + NSi + SNS dosegli toliko glasov, da bi sestavili desno koalicijo, je neverjetno tudi to, da bi LMŠ + SD + SMC + DeSUS + SAB sestavili levo. Negotovost se bo vlekla in vlekla naprej.

Pozabite pa tudi na manjšinsko vlado. Če jo bo Šarcu slučajno uspelo sestaviti, bo to kot za lase privlečen razplet drame, ki je nočemo več dolgo gledati — in res, v tem primeru je bo kar naenkrat konec.

Če bi po nekem čudežu (na podlagi rezultatov ponovoljenih volitev) Janši le uspelo sestaviti stabilno vlado, tudi ta ne bi dolgo trajala. Če so ga že enkrat sesuli, bi ga vdrugo še tem lažje. Da ne omenjam novih ljudskih vstaj.

Ne želim si živeti v državi, kjer uporniki ne brez razloga, temveč z napačnim razlogom ves čas nekaj demonstrirajo.

NSi in Levica

Edina rešitev za Slovenijo je večinski volilni sistem. Treba je pomesti s tem, da se vsak cepec loti svoje stranke in gre na volitve in potem kalkulira, s kom bo šel v posteljo, če slučajno res pride v parlament.

Treba je umetno ustvariti razmere, ko to ne bo več mogoče. V nasprotnem primeru bo strank vedno več, učinka pa vedno manj.

Demokracija, ki je prereprezentirana, je demokracija, ki si jo lahko nekam zataknemo. Ker vsak ponuja svojo. Za vsako ceno.

Predstavljam si Slovenijo prihodnosti po svoji meri. Slovenijo, kjer bosta samo dve stranki. Takšni, kot sta danes NSi in Levica — ali vsaj takšni, ki lahko iz njiju nastaneta. Normalni. Ostale je tako ali tako povozil čas.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE