Bodo begunci posilili vaše hčerke in vam zaplodili mešančke? Ali kaj?

31.7.2018 / 06:10 7 komentarjev
Funkcionalno neodrasli Slovenčki, Slovenčice! Bojte se strank in politikov. Njih, ne beguncev se morate upravičeno bati.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Funkcionalno neodrasle Slovenčke in Slovenčice je spet strah. Tokrat beguncev. Ne vem zakaj. Morda zato, ker je poletje. In imajo več časa za neumnosti. Ali zato, ker je vroče. Vročina pa dokazano povečuje razdražljivost. Ali zaradi zatohlosti. Ki je kak dan res neznosna. Ne da se dihati. Kar seveda spet povečuje razdražljivost. Ali zakaj že. 

Strah pred begunci sistematično spodbujajo tudi stranke. In politiki. Z JJ na čelu. SDS stalno izpostavlja, da Slovenijo in Slovence ogrožajo begunci. Oziroma begunke. V najrazličnejših oblikah. Na najrazličnejše načine.

Nazadnje je to bila begunka, ki se — pomislite! — kopa tako, kot je to v njeni kulturi običaj. To je za funkcionalno neodrasle Slovenčke in Slovenčice očitno grozljivo. Ogroža pa jih tudi nekaj begunskih družin, ki so se oziroma se bodo naselile v Mariboru.

Podrediti. Zatreti. Germanizirati. Eksploatirati.

Skratka, neodrasle Slovenčice in Slovenke spet preveva strah. Oziroma tesnoba. 

To do neke mere razumem. Razumem, ker je ta strah del zgodovinsko vzpostavljene slovenske socialno kulturne tirnice. V okviru tega je za ta strah celo mogoče najti razlago.

Ta je relativno preprosta: od 9. stoletja naprej so bili tako rekoč vsi, ki so bili drugačni od naših prednikov, praviloma tudi njihovi ogroževalci. Hoteli so si jih podrediti. Zatreti. Germanizirati. Eksploatirati. Itd.

V večini primerov je šlo za dejanske nevarnosti. Na katere so naši predniki odgovorili z odporom. Z zavračanjem. Pa tudi s strahom. Ali tesnobo.

Glede na to, da gre za tisočletne izkušnje, je logično, da je del zgodovinsko vzpostavljene slovenske socialne in kulturne tirnice postal strah pred drugačnim in drugačnimi.

Ta strah pa se da vedno, kadar se pojavi kdo drugačen, priročno aktivirati. Kar slovenska politična desnica tudi redno počne. Pri tem ji sledi velik del medijev. Tudi nacionalna televizija. Tudi Dnevnik TVS. Tudi Odmevi. Če ne drugače, pa vsaj tako, da potencirajo negativne izkušnje, ki jih morda imajo nekateri Slovenci in Slovenke z begunci. Ali da brez problematiziranja poročajo o njihovih iracionalnih strahovih.

Kaj pa pozitivne izkušnje?

Niti slučajno in še posebej ne proporcionalno pa ne poročajo o pozitivnih izkušnjah, ki jih imamo z begunci drugi Slovenci.

Kot sem že večkrat zapisala, imam v svoji hiši šestčlansko družino iz Alepa že dve leti. Brez vsakršnih problemov.

Mediji me sprašujejo o vsem. Tudi o različnih neumnostih. Me pa še nihče ni nič vprašal o mojih pozitivnih izkušnjah z begunci. Kar govori o mentalni selekciji, ki usmerja medije. In slovensko javno mnenje. In druge vidike slovenskega javnega življenja. Ki se lenobno drži zgodovinsko vzpostavljene socialno kulturne tirnice. In s tem strahu do vsega drugačnega.

V svoji hiši imam šestčlansko družino iz Alepa že dve leti. Brez vsakršnih problemov. Mediji me sprašujejo o vsem. Tudi o različnih neumnostih. Me pa še nihče ni nič vprašal o mojih pozitivnih izkušnjah z begunci. Kar govori o mentalni selekciji, ki usmerja medije.​

Ne vidite, da je vaš strah bedast?

Toda s strahom in aksioznostjo je tako, da takrat, ko nas zgrabi za vrat, ne pomaga iskati krivca. Še posebej, če ta ni nič kriv.

Pomaga nekaj drugega: da se ustavimo in vprašamo, zakaj nas je strah.

Torej, Slovenčice in Slovenčki, česa vas je strah pri beguncih? Tega, da vam bodo posilili hčere? Zaplodili goro mešančkov? To ste že povedali.

In česa vas je strah pri ženski, ki se kopa v slovenskem bazenu na arabski način? Bo tudi ona posilila vaše hčere? Ali morda bolj prikladno — sinove? Vam bo zaplodila goro ogrožajočih mešančkov? Ali kaj?

Ne vidite, da je vaš strah bedast? Ne vidite, da ste smešni? Tako kot so smešni Mariborčani in Mariborčanke, ki so proti umestitvi tistih nekaj begunskih družin v mesto. Kako vas te družine ogrožajo? Bodo morda Maribor spremenile v arabsko mesto? Ali kaj?

Ustavite se!

Kar vam želim povedati, je to, da se vsi, ki zavračate begunce, ker vam sprožajo iracionalne strahove, ustavite. Premislite, česa vas je v resnici strah. In svoje odklonilno vedenje usmerite proti tistemu in tistim, ki vas v resnici ogrožajo.

Tega pa je kar veliko. Naprimer velika večina slovenskih politikov in političnih strank. Posebej tistih, ki same širijo strah pred begunci. Ki ne skrbijo za slovenske državljane in državljanke. Itd.

V Mariboru je to župan in njegova problematična ekipa. Seveda v obeh naštetih skupinah obstajajo posamezniki in posameznice, ki so izjema. A zdaj govorim o večini. O tistih, ki vas ogrožajo. Teh bi se morali bati. In zoper te bi bilo treba usmeriti vaš odpor. Gnev. In civilne iniciative.

Begunce pa pustite pri miru. Vsaj toliko časa, dokler vam dokazano ne bodo naredili vsaj tisočinke hudega, ki so vam ga že naredili slovenski politiki. Ki jih še kar naprej podpirate. Ki jih še kar naprej volite. Ki si na predčasnih parlamentarnih volitvah obetajo še več vaše podpore.

Tega in teh bi se morali upravičeno bati. Vse to in vsi ti bi morali aktivirati vaš strah. Ali anksioznost.

Maša Kagao Knez kot Jacinta s slovensko pričesko na plakatu za Cankarjevo Pohujšanje v dolini šenflorjanski. Koprodukcija MGL, CD, SNG Drama. — [Fotografija: Peter Uhan]​

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE