Dokler bo Turnšek častil partizanstvo, bo Dežman ekskulpiral kolaboracijo

30.7.2018 / 06:10 3 komentarji
Sprava o zgodovinski resnici (absolutni, relativizirani, falsificirani…) nam ne bo dobro dela. Dobro nam bo dela pozaba.
NAROČI SE PRIJAVI SE

S programom TVS je vedno nekaj narobe. Tako je bilo tudi prejšnji teden. En del gledalcev se je zgražal nad intervjujem z zgodovinarjem Jožetom Dežmanom, drugi del pa nad oddajo, v kateri so otrokom razlagali islam.

Sam sicer ne mislim, da je treba ljudi kot Dežman utišati. Mislim pa, da ga ni vredno poslušati. Pa ne zato, ker nam razlaga neprijetne resnice o pobitih domobrancih in komunističnih zločinih. Dežman ima pravico interpretirati zgodovinsko resnico po svoje. Zgodovina je pač relativna. Takšno smo si jo Slovenci naredili.

Enako velja tudi za drugo stran. Ne mislim, da bi bilo treba predsedniku ZZB NOB prepovedati pisariti odprta pisma RTV, v katerih denuncira vodstvo zaradi takih intervjujev.

Je pa to na vsak način pisanje, ki ga je treba preslišati oz. spregledati. Ne pa da potem vsi skočimo in rečemo: “Niko ne sme da nam dira tekovine revolucije!” Ali da po drugi strani evforično prikimavamo televangelistu, ki si je drznil intervjuvati desničarskega zgodovinarja.

Logično in šokantno

Šestindvajsetič ponavljam: dosedanje izkušnje s prepiri okrog partizanov in domobrancev kažejo, da sprava v imenu tako imenovane zgodovinske resnice — absolutne, relativizirane, falsificirane, whatever —, Sloveniji in Slovencem ne bo dobro dela. Dobro nam bo delo, če na vse skupaj pozabimo.

Šokantno se mi zdi, da zaradi tega nastane tak cirkus. Vendar je to obenem logično. Dokler bodo obstajali ljudje, ki bodo slavili partizanstvo, se ne moremo čuditi, da obstajajo tudi ljudje, ki bodo ekskulpirali kolaboracijo.

Še bolj šokantno pa se mi zdi, da ljudje leta 2018 še vedno ne razumejo, da sta oba odnosa do slovenske polpretekle zgodovine še kako človeška. Razumljiva in sprejemljiva, četudi nepotrebna in irelevantna.

Človeško in razumljivo

Hvaležnost partizanom za pogum in osvoboditev je človeška. Človeško je iz svoje zgodovine in svoje zavesti izbrisati tisto, kar so partizani (in komunisti) med vojno in po njej zagrešili. V tem ni nič kontradiktornega. Mogoče ni pametno, je pa razumljivo. Pomaga živeti.

Tudi ni nič kontradiktornega kazati sočutje do mrtvih, četudi so umrli na napačni strani zgodovine. Celo to se mi zdi človeško misliti, da so umrli na pravi strani zgodovine. Kaj pa mi vemo 75 let pozneje.

Človeško je iz svoje zgodovine in svoje zavesti izbrisati dileme, ki jih žrtve iz različnih razlogov niso mogle razrešiti. Mogoče ni pametno, je pa razumljivo. Pomaga živeti.

Tukaj je SLO, ne?

Popolnoma drugačna zgodba pa je otroška oz. mladinska informativna oddaja Infodrom, v kateri so že pred časom v pristnem duhu multikulturalizma in odprtosti do drugih in drugačnih poskusili otrokom razložiti, kaj in kakšen je islam.

Očitno je trajalo nekaj mesecev, preden je oddaja padla v oči nekemu desničarskemu dušebrižniku iz Facebook skupine Tukaj je Slovenija (pod geslom, zapisanim v gotici: “S hrabrim srcem, z dušo vneto / v boj za domovino sveto!”).

Ta je posnel odlomek, v katerem približno desetletna deček in deklica — ta je blond in srčkana, da ne bo pomote! — prideta na obisk v muslimansko skupnost. Tam jima pedagoško prijazna gospa s hidžabom njuni starosti primerno razloži nekaj osnovnih elementov islama in jima nazadnje celo pokaže, kako muslimani molijo. Otroka se potem še sama dotakneta tal s čelom.

“Novico” so pograbili desničarski mediji in to je bilo to. Zdaj smo spet pri škandaliziranju nad islamizacijo sicer krščanske Slovenije, kjer da multikulti aktivisti posiljujejo naše otroke s tujimi, sovražnimi verstvi na račun dominantnega — mi pa za to še plačujemo 12,75€ na mesec!

Kratkovidnost in konstipacija

Gre za tipičen primer nacionalistične kratkovidnosti in konstipacije. Kaj je narobe s tem, če naši otroci kaj izvejo o islamu? Kot da to pomeni, da se bodo nekega dne pridružili vojski Islamske države in dekapitirali Zahodnjake! Tudi ne mislim, da je narobe, če otroci kaj izvejo o krščanstvu. Tudi s televizije, ne samo v šoli.

Seveda pa živimo v časih, ko je na TVS vedno nekaj narobe.


Opomba: Kolumna je bila prvotno objavljena v tiskani izdaji Večera v nedeljo in na spletni strani Večera v nedeljo, 29. julija 2018, pod istim naslovom. Verzija na Fokuspokusu je editirana.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE