Še pomnite fake news iz Velesa? No, svet je še manjši.

26.7.2018 / 06:08 Komentiraj
OCCRP, BuzzFeed, makedonski Investigative Reporting Lab razkriva drugo, manj romantično resnico o zdolgočasenih mulcih.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Saj se še spomnite prvega booma fake newsa leta 2016, ki bi ga naj začela skupina mulcev iz Velesa? Nikomur več ni pozneje uspelo tako kot makedonskim najstnikom. Začeli so služiti denar s spletnimi stranmi, zapravljali velike denarje v lokalnih bifejih in si kupovali BMW-je. Pred tem so imeli spletne strani o zdravi hrani, avtomobilizmu in podobnem.

Ampak šele s produkcijo političnih novic so zares uspeli. Strani USAPoliticsToday.com, USAPoliticsInsider.com, USADailyPolitics.com so služile s pomočjo GoogleAdsov. Posel je cvetel. Naslovi, ki so pritegnili miljone klikov so bili takšni: Ogromen škandal: Chelsea ni hči Billa Clintona ali Bivši fant Obame razrkril šokantno resnico. Avtorjev in lastnikov spletnih strani politika sploh ni zanimala. Tudi njihovo znanje angleščine je bilo šibko.

Kdo je v resnici stal za tem

Preiskava OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project), BuzzFeed News in makedonski Investigative Reporting Lab pa razkriva drugačno, manj romantično resnico. Zdaj ji je na sledi makedonska policija.

Za tistimi spletnimi stranmi naj bi takrat stal Trajče Arsov, 33-letni pravnik. Samega sebe opisuje kot liberalca, čeprav je velik fen republikanskih senatorjev Teda Cruza in Randa Paula.

Zadnja leta je bil Arsov znan kot edini odvetnik, ki si je upal braniti novinarje, ki jih je preganjala konzervativna makedonska vlada.

Sodeč po intervjujih, ki so jih z njim opravili novinarji, je dobil idejo, da bi poigraval s političnimi spletnimi stranmi, od svojega brata. Spletne strani ameriških mainstream medijev so se jima zdele smešne, zato sta začela prepisovati novice desničarskih medijev.

Svet je majhen

Toda uspeh sta doživela šele s produkcijo neresničnih novic. Kmalu sta ustanovila še druge spletne strani: Guerilla News, Read Conservatives, New Conservatives in Conservative Army. Vse strani so zdaj ugasnjene.

Leta 2016 sta si brata po Facebooku začela dopisovati z Benom Goldmanom in Parisom Wadeom (ki je zdaj republikanski kandidat za poslanca v Nevadi). Oba sta postala redna pisca na njunih spletnih straneh. Skupaj z Wadeovim bratom so napisali več kot 670 člankov.

Počasi sta Makedonca začela zaposlovati tudi druge pisce. Alicio Powe, ki za druge strani še vedno piše članke o teorijah zarote, pa Oliverja Dollimora, ki trenutno piše za Gateway Pundit.

Da bi bila zgodba še bolj zanimiva, preiskava navaja, da je bila z njimi povezana tudi Ana Bogačeva — čeprav dokazi ne obstajajo —, ki je ena od 13 ruskih državljanov, ki jih je posebni poročevalec ministrstva za pravosodje in nekdanji direktor FBI Robert Mueller februarja letos ovadil zaradi vmešavanja v ameriške predsedniške volitve.

Zgodba makedonskih mulcev, ki so se odločili raje pisati o ameriški politiki in tako po naključju postali svetovno znani n bogati, je dobila drugo dimenzijo. Svet je postal res majhen.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE