Diskretni šarm buržoazije in janšizma

25.7.2018 / 06:08 2 komentarja
Vse za Janšo in demokracijo: preseči ideološke delitve, požreti obljube, spremeniti politični sistem, fašizirati družbo.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Če nas sestavljanje nove vladne koalicije lahko o čem pouči, nas lahko pouči o tem, da slovensko družbo prežema ne diskretni šarm buržoazije — ki ga tako odlično pokaže film Luisa Buñuela z istim naslovom —, ampak diskretni šarm janšizma.

Gre za na prvi pogled morda neviden fenomen, ki je tako kot diskretni šarm buržoazije na momente celo simpatičen in povsem sprejemljiv. Toda za tem nenevarnim videzom se skriva srhljiva resničnost, ki se je je treba bati. Tako kot diskretnega šarma buržoazije.

Čeprav današnje slovenske družbe ne preveva diskretni šarm buržoazije, si je treba film ponovno ogledati. Podrobno. Šarm ni čisto isti. Mehanizmi in prikrite resničnosti pa so. In tudi tisto, česar se moramo bati, je isto.

Preseganje ideoloških delitev?

Tokratno sestavljanje vladne koalicije dokazuje, da slovensko družbo, še posebej pa njeno politično elito preveva vsaj implicitno, če že ne eksplicitno podpiranje Janše in janšizma. Kot da ta del slovenske družbe ne more dočakati trenutka, ko bo Janša prevzel vodenje vlade.

Z najrazličnejših koncev slišimo glasove, da se to mora zgoditi, ker je Janša zmagovalec volitev.

Ob tem pa je prikladno zamolčan dejanski procent podpore, ki ga ima Janša med slovenskim prebivalstvom. Poslušamo tudi, da je treba preseči ideološke delitve na levico in desnico in oblikovati vlado, ki bo končno združila Slovenijo. In da bo to vlado vodil Janša. Ali kak njegov janšist. Ali janšistka.

Spet pa ostane zamolčano, da je ideja o preseganju ideoloških razlik voda na mlin Janši in janšizmu. To je očitno edina taktika, ki bi Janšo sploh lahko pripeljala na oblast.

Naprej. Grozijo s predčasnimi volitvami. Na katerih da bo Janša zbral še več podpore kot na zadnjih volitvah. In obenem delajo vse, da bi do predčasnih volitev res prišlo. Kar je spet voda na mlin Janši in janšizmu.

Če so lačni, naj požrejo obljube

Novinarji in novinarke problematizirajo dejstvo, da se stranke, zbrane okrog Šarca, nočejo dogovarjati z Janšo o skupni vladi. Spet voda na mlin Janši. Še več! Vztrajanje teh strank pri zavračanju pogajanj z Janšo prikazujejo kot nevarnost za slovensko demokracijo.

Iz tega izhaja, da je za demokracijo v Sloveniji edina možnost, da se druge stranke nehajo upirati, da bi vlado sestavil Janša. Da je edina možnost za slovensko demokracijo, da stranke, ki so javno obljubile, da z JJ ne grejo v vlado, zdaj to obljubo požrejo in pristopijo k vladni koaliciji, ki jo bo vodil JJ. Ki ga prikazujejo kot edino garancij in možnost za demokracijo v Sloveniji.

Ob tem se ponovno pojavljajo ideje, da bi morali spremeniti nič manj kot ves politični sistem, da bi Janša vendarle lahko prevzel oblast.

Beremo lahko tudi o tem, da je bil Janša tudi na tokratnih volitvah ogoljufan. In da bi bila minimalna satisfakcija, ki mu jo lahko država ponudi, da postane kak evropski komisar. Ker nam prav gotovo ne bi naredil nič večje škode kot Violeta Bulc. Itd. Itd.

Edino racionalno

Če sklenem: vzpostavljen je relativno prevladujoč govor in relativno prevladujoče stališče — celo v levih medijih —, da se naj prosim vendarle nehamo kregati. Da naj nehamo s političnimi zdrahami. Da naj sprejmemo Janšo kot edinega možnega mandatarja.

Ker da bi bilo to edino prav. In edino demokratično. Saj je JJ na volitvah zmagal. Ni važno, s kakšno podporo. Zmagal je. In edino demokratično je, da druge stranke, ki niso zmagale, lepo pristopijo k Janši. In mu elegantno omogočijo, da končno vendarle že enkrat sestavi vlado. Kar je edini možni demokratični izhod. Da o tem, da je edini racionalni, ker bo država prihranila okrog 4 milijone evrov, niti ne govorim.

Kako odstraniti Pahorja

V tem absurdnem in nesmiselnem stališču prednjači kdo drug kot Pahor. Pahor s svoje politične funkcije nedopustno preferira Janšo pred Šarcem. S svoje politične funkcije rohni proti tistim političnim strankam, ki nočejo v koalicijo z Janšo. In jim grozi s tako imenovanim “trenutkom politične streznitve”.

Pa ne samo to. Pahor svojo politično funkcijo zlorablja tudi za odprte grožnje državljanom in državljankam. Skratka, na nedovoljene načine zlorablja svojo politično funkcijo in politično moč zato, da bi spravil Janšo na oblast. Kar je seveda nekaj, česar si kot predsednik države ne bi smel privoščiti. Oziroma natančneje: s svojim političnim ravnanjem odpira vprašanje, kako ga z njegove politične funkcije v dobrobit slovenske demokracije odstraniti.

Niti Pahor niti navidezni branitelji slovenske demokracije — ki jo enačijo z janšizmom in Janšo —, se ne zavedajo, da je demokracije konec takrat, ko je mogoča in sprejemljiva samo še ena opcija.

In v tej točki se diskretni šarm buržoazije pokrije z diskretnim šarmom janšizma. Za oba je demokracija samo paravan, za katerim skrivajo totalitarne logike, politične prakse — in predvsem fašizacija družbe. Ki jo oba prikazujeta kot edino možno obliko demokracije v družbi.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE