SDS, NSi, SNS 46 sedežev na ponovljenih volitvah. Mi pa v jok pa na drevo.

24.7.2018 / 06:10 Komentiraj
Levica (z malo začetnico) konstantno odriva od sebe ljudi, ki jim ne preostane drugega, kot da popadajo Janši v naročje.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Recimo, da bodo v primeru nezmožnosti strank, da bi v doglednih rokih sestavile vladno koalicijo, jeseni res še enkrat državnozborske volitve.

Iz sedanjih raziskav javnega mnenja je videti, da bi “relativna zmagovalka” zadnjih volitev SDS svoj rezultat še izboljšala za približno četrtino, “relativne poraženke” pa svojih rezultatov ne bi (plus-minus kak procent).

Recimo torej, da bi si SDS jeseni po zanjo najugodnejšem scenariju priborila devet sedežev več kot spomladi. In recimo, da bi tudi NSi in SNS izboljšali svoj rezultat za po en sedež.

To bi torej pomenilo, da bi Janša, Tonin in Jelinčič lahko sestavili koalicijo s 33 + 8 + 5 = 46 glasovi.

To bi bilo zelo na knap — bi pa bila koalicija.

Mi pa v jok pa na drevo.

Stavil je na ksenofobno kljuse

To je sicer samo hipoteza, ki pa ni čisto nemogoča.

Res je, da so raziskave javnega mnenja — sploh te zgodnje — pregovorno nezanesljive. In res je, da taiste raziskave kažejo, da se SNS na ponovljenih volitvah sploh ne bi uvrstila v parlament.

To je možno. Jelinčičeva stranka je presegla parlamentarni prag samo za las (0,17%) in ni izključeno, da ga prihodnjič ne bi.

Seveda pa glede na vedno bolj zatohlo družbeno klimo ni razloga za domnevo, da bi SNS po nekaj mesecih dosegla slabši rezultat. Ker le zakaj bi se Jelinčič odpovedal ksenofobnemu kljusetu, na katerega je prejšnjikrat tako uspešno stavil? Lahko si obeta še kak glas več, če že ne poslanski sedež.

Da lahko Jelinčič svoj rezultat še popravi, je možno ekstrapolirati iz še kar zanesljivega predvidevanja, da bi na ponovljenih volitvah tako zelo popravila svoj rezulat še SDS. (Ker za toliko pa se agencije spet ne motijo.)

In ali je mogoče pričakovati, da bi rezultat popravila NSi? Ali Tonin lahko vnovči svojo državotvorno funkcijo predsednika DZ, na katerem se sicer še ni mogel izkazati?

Kako bi se odzvali volilci na njihov principielni izstop iz pogajanj s Šarcem na eni strani in njihovo pragmatično pripravljenost, da so se pripravljeni pogovarjati tudi z SDS? Je to bilo všeč več tistim, ki junija niso volili NSi, kot ni bilo všeč tistim, ki so jih?

Vsi ali nobeden

Kar zadeva tako imenovano levo sredino, bi na ponovljenih volitvah pomembno vlogo igralo več nasprotujočih si trendov. Ti jim lahko prinesejo ravno toliko glasov več, kot jim jih lahko odnesejo.

Prvi trend je nadaljna strankarska in posledično volilna fragmentacija levice.

Po tem so znani in pri tem so trmasti. Ne znajo in nočejo držati skupaj, ker jim je več do narcizma majhnih razlik.

Možno je domnevati, da so se iz junijskih volitev nekaj naučili. Pirovo večino, ki so jo domnevno dosegli in za katero si ponosno pripisujejo zasluge in zaupanje volilcev, si lahko zataknejo za klobuk.

Zdaj jim je najbrž tudi jasno, da ekskluzivistična ad hoc zavezništva luzerjev in avtsiderjev à la Erjavec–Janković ne vžgejo.

V tem smislu je verjetno, da bi na ponovljenih volitvah nastopili bolj povezano in složno, če že ne enotno. K tej načelno nenačelni in formalno neformalni koaliciji bi morali pristopiti vsi ali nobeden.

Za kaj so senzibilizirani levičarji

A četudi se ne bodo povezali in zbližali, v vsakem primeru je gotovo, da bi bil skupni imenovalec takšne leve parakoalicije nedvomno antijanšizem oz. antidesničarstvo.

To ni zelo nevarna igra, je pa zahtevna — in po mojem je levičarji niso sposobni odigrati. Zakaj?

Ni dovolj biti toleranten in solidaren do beguncev in drugih deprivilegiranih in čakati, da desničarji na volitvah popušijo. Ni dovolj žugati na Twitterju proti rasizmu. Ni dovolj organizirati protestne shode. Ni dovolj sesuvati primitivce na Novi24TV, Škandalu 24 in Demokraciji.

To zna vsak normalen človek — zdaj gre pa za finese.

Levičarji bi se morali začeti že enkrat zavedati, da je med tako imenovanimi drugače mislečimi veliko, če ne celo večina takih, ki s klasičnimi, premeteno populariziranimi desničarskimi sprdačinami nimajo prav nič opraviti.

Gre za ljudi, ki jih vedno bolj radikalna levica sploh ne prepoznava in zaznava. Ta levi so senzibilizirani za detektiranje desničarjev na prvo žogo in pri tem mislijo, da so to vsi, ki so volili desni trojček SDS, NSi, SNS.

Kakšna pomota! Besnih desničarjev je po mojem največ 5% med vsemi, ki so volili te tri stranke. In četudi k tem prištejte še volilce SLS in druge satelitske in kometske stranke, ni vseh teh proaktivnih in zagamanih antirjuharjev niti za 10% med vsemi desničarji!

Swing voterji

Hočem povedati, da bi levico volil še marsikdo od tistih, ki so zdaj ali že kdaj prej s stisnjenimi zobmi volili SDS in kompanijo. Ker pač nočejo voliti za tiste, ki doživijo živčni zlom in grejo hitro pisat poste na Facebook in kolumne vsakič, ko en iks-ipsilon v drugačnem kontekstu kot oni omeni splav, družino, domovino, domoljubje, otroke, rodnost, službe, begunce, islam, Trumpa itd — ali celo levičarje same. 

Levica (z malo začetnico) permanentno odriva od sebe ljudi, ki jim ne preostaja drugega, kot da popadajo Janši v naročje. To so neki zmerni desničarji, če že hočete, morda celo sredinci, ki jim totalno dol visi za dušebrižniška preseravanja Božidarja Novaka in Igorja Pribca na drugi. (Naštevam na pamet, politikov pa niti ne omenjam.)

S tem bi levica tudi vzela veter v jadra SDS, s katero nihče noče v koalicijo.

Svetujem jim, naj nehajo že enkrat sanjati o žlahtni desnici in se raje osredotočijo na zmerno desnico. To so tisti, veste, ki z Janšo niso zadovoljni, ker se jim zdi pregrob, a ga faute de mieux vseeno volijo.

Ti ljudje — swing voterji, če hočete — so v političnem smislu vedno lahek plen. Tako kot jih zdaj pobirajo ta desni, bi jih relativno zlahka tudi ta levi.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE