Sestavljanje koalicije v vzgojno-varstvenem zavodu Urške Bačovnik (1.)

18.7.2018 / 06:10 1 komentar
Desnica je rabična zato, ker že dolgo ni na oblasti in ker se ne more do nje dokopati niti v primeru zmage na volitvah.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Moja trditev z dne 4. junija 2018, da bo Janša sestavil koalicijo “za malico”, bi lahko bila ponarodela — če bi se seveda uresničila. To sem verjel do zadnjega. Konkretno do takrat, ko je resignirano preklical povabilo (vsem) (parlamentarnim) strankam na pogovore oz. koalicijska pogajanja z SDS.

Moje predvidevanje je bilo napačno zato, ker sem precenjeval politični oportunizem strank, ki z Janšo nočejo v vlado — ali zato, če hočete, obratno, ker sem sem podcenjeval njihovo antijanšistično trmo.

Zmotil pa sem se tudi zato, ker se mi je zdelo nemogoče, da bi se “relativni poraženci” sploh znali med seboj dogovoriti o svoji, ekskluzivno levi ali levosredinski koaliciji — ali vsaj do te mere špekulirati, da jo lahko, da bi se jim zdelo taktično, da Janšo ignorirajo.

Wishful thinking

Moja pomota je klasičen primer wishful thinkinga: vlado bi po mojem moral sestaviti Janša, ker je tako imenovani “relativni zmagovalec” volitev. Pa ne zato, ker bi si ga po svojem političnem prepričanju želel videti na oblasti, ampak preprosto zato, ker mislim, da bi bilo tako bolje.

Slovenci bodo morali pojesti še veliko političnih ajdovih žgancev, preden se bodo kot državljani naučili shajati z vlado, ki je ne samo niso volili, temveč je niti ne bi. Ne vem, zakaj je treba delati dramo, če pride — ali bi celo samo utegnil priti — na oblast nekdo, ki ga ne maramo.

Desno ali desnosredinsko vlado so nam mesec in pol slikali v najbolj mračnih barvah in pokvečenih potezah. Preverimo to karikaturo. Zraven pa si poskušajmo predstavljati, kakšna bi bila — ali morda bo — leva ali levosredinska vlada.

Slovenci bodo morali pojesti še veliko političnih ajdovih žgancev, preden se bodo kot državljani naučili shajati z vlado, ki je ne samo niso volili, temveč je niti ne bi. Ne vem, zakaj je treba delati dramo, če pride — ali bi celo samo utegnil priti — na oblast nekdo, ki ga ne maramo.

Sveta slovenska klorirana voda

Sam trdim, da Janševa vlada — namreč vlada z SDS na čelu, v kakršnikoli kombinaciji, s katerimikoli tamponskimi partnericami — ne bi bila tako strašna, kot si jo predstavljajo pravoverni in dobronamerni levičarji.

Odpor do Janše je v bistvu resentiment zaradi vsega, kar so on sam in njegovi strankarski oprode doslej butastega ali celo primitivnega bleknili.

Da se razumemo: desnica je rabična zato, ker že dolgo ni na oblasti in ker se očitno ne more do nje dokopati celo v primeru zmage na volitvah.

Zato desničarji ne izbirajo sredstev. Protibegunsko paničarjenje in hujskaštvo proti islamu — pa tudi (sicer prenapihnjeni) primeri domnevnega fašizma, nacizma, rasizma, antisemitizma — je samo gnusno operacionalizirana PR taktika, s katero verbajo ljudi na svojo stran.

Bolj kot proti muslimanom, nebelcem in drugim je uperjena proti zagovornikom multikulti tolerance in medčloveške solidarnosti. Ne gre za to, da Žan Mahnič in Anja Bah Žibert ne moreta videti tako imenovanih “rjuharic” iz Savdske Arabije v sveti slovenski klorirani vodi.

Njima gre za to, da diskreditirata svoje politične nasprotnike, ki jima ne dovolijo na oblast. Gre jima za to, da na nek smešen in obenem oduren način dokažeta, da sta onadva — pod praporjem obljubljene stranke in njenega dosrmtnega voditelja — boljša od njihove politične konkurence. Boljša od tistih, ki jih nimate že zdavnaj poln kufer samo zato, ker si kupujejo vašo naklonjenost z medrasno in medkulturno toleranco.

Beseda ne bo meso postala

Nočem minimalizirati socialne grožnje desničarske retorike. Prepričan pa sem, da beseda ne bi meso postala, če bi SDS sestavila koalicijo. Prepričan sem, da se ne bi nič bistveno spremenilo. Vse to, o čemer govorijo, je samo politično tekmovanje pod krinko kulturnega boja. In ta bi se unesel, če bi uboge frustrirance končno le — vsaj zdaj, po tej famozni “relativni” zmagi — pustili na oblast.

Ali mislite, da bi na kopališčih in plažah prepovedali burkinije? Ali mislite, da bi nek novi Vinko Gorenak uvedel še kaj bistveno hujšega na mejah, kot je uvedla že Vesna Györkös Žnidar? Ali mislite, da bi Tonin sforsiral referendum o prepovedi splava? Ali mislite, da bi Jelinčič res postal minister za kulturo?

Toxic

Pod levo ali levosredinsko vlado — zlasti vlado brez SDS — pa bo desničarsko besnilo po teh volitvah samo še eskaliralo. Napetosti se bodo stopnjevale do te mere, da bo življenje v Sloveniji postalo nevdržno.

Si lahko mislite, kako toksično bi postalo šele ob tem bolj užaljenem in maščevalnem konservativnem, evropocentričnem, katolibanskem, antimuslimanskem in antikomunističnem bevskanju razočarane in paranoidne politične opcije?

Že zdaj je Slovenija politično nestabilna. Si lahko mislite, kako nestabilna bi bila pod vlado relativnih luzerjev, ki se že v idealnih razmerah ne znajo nič dogovoriti, kaj šele med preskakovanjem polen, ki bi jim jih metala desnica?

Ali mislite, da bi na kopališčih in plažah prepovedali burkinije? Ali mislite, da bi nek novi Vinko Gorenak uvedel še kaj bistveno hujšega na mejah, kot je uvedla že Vesna Györkös Žnidar? Ali mislite, da bi Tonin sforsiral referendum o prepovedi splava? Ali mislite, da bi Jelinčič res postal minister za kulturo?​

Projekcija:

Če Šarec sestavi vlado (LMŠ, SD, SMC, Levica, SAB, DeSUS) z 52 poslanci, se vam bo do nadaljnega zdelo, da v Cerarjevem mandatu niste videli še nič. Z desničarskimi mediji boste tekmovali v pljuvanju po politikih, za katere ste ne samo glasovali, ampak ste za njih celo navijali, čeprav sploh niso zmagali na volitvah.

Težko je reči, kako dolgo bo to trajalo, ampak definitivno vam bo prej zmanjkalo zdrave pameti. Tega pa ne boste niti opazili, ker boste tako ali tako pogreznjeni v mindset steklih desničarjev. To bo zanje zmaga. Absolutna. Končno.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE