Rdeče-beli proti zelenim (ali celo vijoličastim)

13.7.2018 / 06:10 Komentiraj
Si predstavljate sejo slovenske vlade, na kateri bi bili vsi ministri oblečeni tako kot včeraj hrvaška vlada? Najbrž ne.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Razlogov, da si tega ne morete predstavljati, je več. Najpomembnejši je zagotovo ta, da nimamo celostne podobe države. Katera barva označuje Slovenijo? Barva dresov smučarske reprezentance? Barva dresov nogometne reprezentance? Tri barve, ki so v zastavi?

Četudi bi Slovenija imela celostno podobo in četudi bi jo nosili v vseh mogočih verzijah: kot kapo, zapestnico, naglavno ruto, ovratno ruto, majico itd., nam ne bi nič pomagalo. Tudi ob največjih uspehih slovenskih športnikov se nismo oblekli v njihove barve. Razen ob lokalno pomembnih športnih dogodkih. Če zmaga NK Maribor, potem kdo obleče nekaj vijoličastega. Če zmaga Olimpija, pa kaj zelenega. Ampak seveda v okvirih normalne garderobe.

Ali Hrvatom (lahko) kaj zavidamo?

Ali Slovenci Hrvatom zavidamo državne oz. nacionalne simbole, ki jih nosijo s takim veseljem in ponosom? Večina najbrž ne. V davnih časih, ko je še zmagoval Križaj in dokazoval, da smo Slovenci konurenčni — no, vsaj v smučanju —, se med navijanjem pred zasloni ali v javnih prostorih nismo oblačili v barve zastave ali njegovega dresa.

Največ, kar smo takrat naredili, je bilo to, da smo kupovali Elanove smučke. Bilo je popolnoma nerazumljivo, če si smučal na Atomicu.

Ali Hrvatom Slovenci zavidamo teh nekaj tednov med prvenstvom, ko je pri njih vse v najlepšem redu? Ko se nihče ne ukvarja s politiko, visokimi cenami bencina, izseljevanjem na Irsko v enormnem številu? Ko je celo politika pozabila, da mora imenovati novega guvernerja centralne banke?

Nekateri zagotovo. Na Obali so mi povedali, da javni ogledi nogometnih tekem v lokalih niso več tako popularni kot kdaj prej. Razlog je v glavnem ta, da pridejo tekme gledat turisti, domačini pa se odpeljejo v času nogometnih tekem v Umag, Novigrad ali kakšno manjšo vasico na hrvaškem. Pravijo, da je boljši žur. Da te bolj potegne.

Bo potem kaj bolje?

Ne spomnim se, da bi katerikoli dogodek imel toliko gledalcev v neki državi kot zadnji prenosi tekem na Hrvaškem. Na Hrvaškem jih je povprečno gledalo blizu 90% vseh ljudi, ki so bili takrat pred televizorji — in v ta podatek seveda niso všteti ljudje, ki so gledali tekme v lokalih in na trgih.

Bo po nogometnem prvenstvu HTV bolj gledana kot prej? (V povprečju imajo še nižje ratinge kot pri nas TVS.)

Seveda ne. Niti približno. Bo življenje na Hrvaškem po koncu prvenstva kaj boljše? Seveda ne. Bodo imeli več prihodkov od turizma? Tudi ne. Ravno nasprotno. Vsi govorijo, da je turistov že zdaj preveč. Mimogrede, lani so od turizma pokasirali 12 milijard evrov, letos bodo najbrž nekaj manj kot 13.

Srebrenica

Nekaj bo pa le ostalo. Ostali bodo spomini na dneve, ko so vsi držali skupaj. Ko je bilo lepo živeti in delati in žurirati.

No, na dan polfinalne tekme z Anglijo je bila obletnica pokola v Srebrenici. V Hrvaški javnosti je to še vedno dogodek, ki se ga spominjajo in naredijo vse, kar je treba, da ne potone v pozabo.

Toda letos so bila celo poročila iz Srebrenice dolga samo minuto. En sam komentator je predlagal hrvaškemu političnemu vrhu, da bi se bolj spodobilo, da grejo na komemoracijo v Srebrenco kot pa na tekmo v Rusijo. Saj so politiki in ne športni navijači.

Ampak saj ravno zato pa so šli v Rusijo.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE